30 Günlük Sigorta Primi Ne Kadar 2024 Hesaplama

1 ay önce 28

30 günlük sigorta primi ne kadar sorusu işçi çalıştıran herkes için merak konusu oluşturmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek asgari ücret ssk primi 2024 tutarları brüt asgari ücrete göre hesaplanıyor. Asgari ücretin artışı ile beraber ödenecek sigorta prim tutarları da yükseliyor.

01 Ocak 2024 tarihi itibariyle uygulanacak net ve brüt asgari ücretin belli olmasının ardından 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek en düşük sigorta primi 2024 tutarları da belli oldu. 

SGK prim hesaplama 2024

Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz üzere sigorta primi hesaplama işçinin brüt kazancı esas alınarak yapılır. Ödenecek aylık en düşük prim tutarları için asgari ücret esas alınır. Teşvikli, teşviksiz ve işverenin borç durumuna göre ödenecek aylık prim tutarları farklılık gösterir. SGK 30 günlük sigorta primi hesaplama aşağıdaki oranlara göre yapılmaktadır;

  • Normal çalışan için indirimsiz olarak aylık brüt kazancının toplam %37,5’i oranında,
  • Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışanlar için brüt ücret üzerinden %32 oranında prim ödenir.
  • 5 puanlık indirimden yararlanan işverenler brütün %32,5’i oranında,
  • 6111 teşvikinden yararlanan işverenler ise brütün %17’si oranında sigorta primi öderler.

Asgari ücret sigorta primi ne kadar 2024

Asgari ücret sigorta primi 01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında tabloda belirtilen tutarlarda olacaktır;

İndirimsiz aylık prim₺7.500,94
5 puanlık indirimli aylık prim₺6.500,81
6111 Teşvikli aylık prim₺3.400,43
Emekli çalışan sigorta primi₺6.400,80
asgari ücret SGK primi tablosu

İşçinin işverene maliyeti hesaplama sayfamızdan brüt asgari ücretin işverene primle birlikte toplam maliyetine göz atabilirsiniz. Eğer ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar kapsamında işçi çalıştırıyorsanız güncel en düşük ssk primi tutarları ve ev hizmetleri günlük sigorta ücreti için ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2024 yılında 06111 sayılı kanun teşvikinden yararlanma şartlarını kısaca aşağıdaki gibi belirtebiliriz;

  • İşverenin geçmiş dönem sigorta prim borcunun olmaması, primleri düzenli ödemesi.
  • Özel sektör işyeri olması.
  • İşe alınacak kişinin 18-29 yaş arası erkek olması ya da bayan olması. Bayanlarda yaş şartı aranmıyor.
  • İşe alınacak kişinin işe girdiği tarihten önceki işyerindeki son 6 aylık çalışan sayısına ortalama olarak işe alınmış olması. İlk tescillerde ortalama “0-sıfır” olarak esas alınır.
  • İşe alınan kişinin işyerinde işe giriş tarihinden önceki son 6 aylık dönemde sigortalı çalışanının olmaması gerekiyor.

1 günlük sigorta kaç TL

2024 brüt asgari ücret esas alınarak yukarıdaki tabloda aylık en düşük sigorta primleri hakkında bilgi verilmiştir. Bunları 30’a bölerek günlük olarak ödeyeceğiniz sigorta primi hesaplaması yapabilirsiniz. 

15 günlük sigorta primi ne kadar?

15 Günlük işveren sigorta prim tutarları 01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında aşağıdaki gibi olacaktır;

İndirimsiz aylık prim₺3.750,47
5 puanlık indirimli aylık prim₺3.250,41
6111 Teşvikli aylık prim₺1.700,21
Emekli çalışan sigorta primi₺3.200,40
15 günlük SGK primi ne kadar tablosu

4a sigorta primi ne kadar 2024

4a diğer adı ile SSK kapsamında aylık olarak ödenecek en düşük sigorta prim tutarları brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. 4a kapsamında teşvikli ve teşviksiz olarak ödenecek aylık en düşük sigorta prim tutarları 2024 için yukarıdaki tablolarda paylaşılmıştır. 

Aylık sigorta ne kadar ödenir?

Yukarıda güncel olarak SGK primi ne kadar kısmında verilen tutarlar 30 günlük yani aylık sigorta prim tutarlarıdır. 1 günlük sigorta ücretini hesaplamak için yukarıda aylık olarak verilen tutarları 30’a bölmeniz yeterli olacaktır.

En düşük sigorta primi ne kadar 2024

İşverenlerin çalıştırdıkları işçiler için ödeyecekleri SGK aylık prim tutarları yararlandıkları sigorta prim teşviklerine göre farklılık göstermekte. Yukarıda teşvikli olarak aylık ödenecek en düşük sigorta prim tutarları verilmiştir. Eğer dışarıdan prim ödeyerek emekli olmak istiyorsanız ve isteğe bağlı sigorta primlerinin ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorsanız lütfen  isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sayfamızı ziyaret edin.

Mühendis sigorta primi ne kadar 2024

Mühendisler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek aylık sigorta primi brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Normal şartlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek aylık sigorta primi indirimsiz olarak brütün %37,5’idir. Prim ödemesini düzenli yapan işverenler ise brüt maaş üzerinden SGK’ya %32,5 oranında prim öderler.

İnşaat mühendisi sigorta primi 2024

Mühendisler için her sene Bakanlık tarafından belirlenen bir alt sınır bulunmaktadır. Mühendis maaşları Bakanlık tarafından belirlenen bu sınırın altında olamamaktadır. Brüt kazanç üzerinden ödenecek SGK primi de teşviksiz olarak %37,5 teşvikli ise %32,5 oranında olacaktır.

SGK işçi primi geç ödenirse ne olur?

Aylık primin geç ödenmesi durumunda o aya ait teşvik hakkı yani indirim hakkı yanar ve borca faiz uygulanır. Borcun tamamının ödenerek kapatılması halinde sonraki aylar teşvikten kalan süre kadar yararlanılmaya devam edilir.

30 günlük sigorta primi ne kadar temmuz 2024

4a sigorta primi hesaplama işlemleri yukarıda da belirttiğim gibi asgari ücret esas alınarak yapılmaktadır. Asgari ücrette 2024 Temmuz ayında bir değişiklik beklenmemekte. Bu nedenle 2024 Temmuz ayından itibaren de ssk prim hesaplama tablosunda yer alan primler geçerli olacaktır.

Bir kişi kendi sigortasını yatırabilir mi?

İsteğe bağlı sigorta kollarından birisinde dışarıdan sigorta ödeme yolu ile isteyen sigortasını kendisi yatırabilir.

Tum Makaleyi Oku