4c sigortalılar Emekli Sandığı sayılanlar-Sigortalılığın Sona Ermesi Ve Kuruma Bildirilmesi

1 ay önce 95

Sigortalılığın Sona Ermesi Ve Kuruma Bildirilmesi

1- Sigortalılığının sona ermesi

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışanların sigortalılıkları,

(1) Ölüm veya aylık bağlanmasını gerektiren hallerde, görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşından,

(2) 5434 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde belirtilen yaş hadleri ile sıhhi izin sürelerinin doldurulması halinde ise bu süre ve hadlerin doldurulduğu tarihleri takip eden aybaşından,

(3) Diğer hallerde ise görevden ayrıldıkları tarihten

itibaren sona erer.

(4) a) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışmakla birlikte 5434 sayılı Kanunun ek 76 ve geçici 192 nci maddelerine göre ilgileri devam edenler hakkında,

b) 5434 sayılı Kanunun ek 71 inci maddesi uyarınca ilgileri devam edenler hakkında,(1), (2) ve (3) üncü maddelerin ilgili hükümleri uygulanır.

c) 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesi uyarınca isteğe bağlı iştirakçilikleri devam edenlerin, (1), (2) ve (3) üncü maddenin ilgili hükümleri ile birlikte toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan fazla süre emeklilik kesenekleri ile kurum karşılıklarını süresinde ödemeyenlerin son kez emeklilik kesenek ve kurum karşılıklarını yatırmadıkları ayı takip eden ay başından itibaren,

d) 5434 sayılı Kanunun ek 76 ncı maddesi uyarınca çalışmaksızın istekleri üzerine ilgileri devam edenlerin (1), (2) ve (3) üncü maddenin ilgili hükümleri ile birlikte talepleri üzerine dilekçelerinin Kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden ay başından itibaren,

(5) Emekli aylığı almakta iken belediye başkanlığına seçilen ve Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca sigortalı sayılanların istekleri üzerine emekli aylıkları kesilmek

165

Sigortalılık İşlemleri

2013/11 GENELGE

SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı

suretiyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca kurulan ilgileri, yine istekleri üzerine ilgilerinin kurulduğu tarihten itibaren,

sigortalılıkları sona erer.

2- Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca haklarında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacak sigortalıların hizmetlerinin sona ermesi

5434 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca, her ne sebep ve suretle olursa olsun (istek, yaş haddi, sicilen re’sen, malülen emekliye sevk, ölüm, istifa, çekilme v.b.) sigortalıların görevlerinin sona ermesi halinde sigortalılıkları bu tarih itibarıyla sona ermekte ise de aybaşlarından sonra görevden ayrılanların görevden ayrıldıkları aya ait kesenekleri tam kesildiğinden, görevden ayrıldıkları tarihi takip eden ayın sonuna kadar olan sürelerin tamamının fiili hizmet süresinin hesabında dikkate alınması gerekmektedir.

Örnek 1- 12/4/1985 tarihinde memur olarak göreve başlayan ve 5434 sayılı Kanun uyarınca Kurumumuzla ilgilendirilen sigortalı, 16/8/1989 tarihinde istifaen görevinden ayrılmıştır. Bu durumda, ilgilinin sigortalılığı 14/9/1989 tarihinde sona erecek, fiili hizmet süresi ise 1/5/1985-14/9/1989 tarihleri arasında 4 yıl 4 ay 14 gün olacaktır.

Örnek 2- 12/5/1997 tarihinde memur olarak göreve başlayan ve 5434 sayılı Kanun uyarınca Kurumumuzla ilgilendirilen sigortalı, 28/4/2010 tarihinde istifaen görevinden ayrılmıştır. Bu durumda ilgilinin sigortalılığı 14/5/2010 tarihinde sona erecek, fiili hizmet süresi ise 15/5/1997-14/5/2010 tarihleri arasında 13 yıl olacaktır.

2.1- Zamanaşımına uğrayan hizmet sürelerinin değerlendirilmesi

5434 sayılı Kanunun mülga 117 nci maddesi uyarınca kesenekleri zamanaşımına uğrayarak hizmetleri tasfiye olanların bu hizmetleri, Kanunun geçici 4 üncü maddesinin onaltıncı fıkrası gereğince 2008 yılı Ekim ayı başından geçerli olmak üzere Kanuna göre birleştirilecek hizmet olarak dikkate alınacaktır.

Hizmet bildirimi yapılırken ilgilinin görevinden ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçmiş ise bu hizmetlerin 2008 yılı Ekim ayı başından geçerli olacağı hizmet bildirim yazılarında mutlaka belirtilecektir.

2.2- Kesenek veya toptan ödeme yapılan hizmetlerin ihya edilmesi ve borçlanması

Kanunun yürürlüğü girdiği tarihten önce iştirakçi olup, 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) kapsamında sigortalılığı bulunmayanlardan;

a) Re’sen, sicilen, malulen veya yaş haddinden emekliye sevk edilenlerden hizmet sürelerinin aylık bağlanmasına yetmemesi nedeniyle tarafına toptan ödeme yapılmak suretiyle hizmetleri tasfiye olanların,

b) Kesenek iadesi yapılmak suretiyle hizmetleri tasfiye olanların,

c) İstifa etmek suretiyle görevinden ayrılanların,

d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerden ölenlerin dul ve yetimlerinin,

borçlandırılacak veya ihya edilecek hizmetleri ile birlikte Kanuna göre aylığa hak kazanmaları ve 5434 sayılı Kanuna (mülga hükümleri dahil) göre aylık bağlanması şartlarını taşımaları halinde borçlanma ve ihya işlemleri yapılacaktır.

166

Sigortalılık İşlemleri

2013/11 GENELGE

SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı

Kesenekleri iade edilmek veya toptan ödeme yapılmak suretiyle hizmetleri tasfiye olanlar ile borçlanma yapanların bu hizmetleri ihya ve borçlanma için gerekli paranın yatırıldığı tarihten itibaren geçerli hizmet olarak dikkate alınacaktır.

İlgililer hakkında yapılan ihya işlemlerinde ihya ve borçlanma tutarının hesaplanması mülga 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılacaktır.

Örnek 1- 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken 10/2/2004 tarihinde vefat eden ve söz konusu tarih itibariyle 5 yıl 2 ay hizmeti bulunan iştirakçinin iki çocuğuna yetim aylığı bağlanmış, eşine ise hizmetinin aylık bağlamaya yetmemesi nedeniyle toptan ödeme yapılmıştır. Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca eşinin yazılı müracaat etmesi halinde toptan ödeme yapılan hizmetinin ihya işlemi yapılacaktır.

Örnek 2- 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken adi malül olarak emekliye sevk edilen ancak hizmetinin yetmemesi nedeniyle tarafına toptan ödeme yapılmış olan kişi 3 ay sigortalı çalıştıktan sonra açıkta iken 10/10/2003 tarihinde vefat etmiştir. Son kez sigortalı olarak çalışan ancak açıkta iken ölmesi nedeniyle hak sahiplerine 2829 sayılı Kanun uyarınca 506 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması gerektiğinden ihya işlemi yapılamayacaktır.

Örnek 3- 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta iken vefat eden ve vefat ettiği tarihte 3 yıl 10 ay hizmeti bulunan iştirakçinin hizmet süresinin dul ve yetimlerine aylık bağlanmasına yetmemesi nedeniyle eşe, çocuğa ve anneye toptan ödeme yapılmıştır. Eşinin askerlikte geçen 1 yıl 6 ay süresinin borçlandırılarak tarafına aylık bağlanmasını istemesi halinde, askerlik süresi mülga 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre borçlandırılacak tahakkuk eden borç tutarı ile 3 yıl 10 ay hizmetinin ihyası için yatırması gereken paranın tamamı aylık bağlanma talebinde bulunan eşten tahsil edilecektir.

İhya işlemlerinin yapılabilmesi için aylık bağlanması talebi yeterli olacağından ayrıca ihya talep dilekçesi istenmeyecektir. Ancak, borçlanma işlemlerinin yapılabilmesi için borçlanma talep dilekçesi istenecektir.

3- Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin verilmesi

Sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirimler, “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” (EK-18) ile sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde e-sigorta yoluyla Kuruma yapılır. Yer değiştirme suretiyle bir kurumdan diğer bir kuruma nakledilenler hakkında sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile gerekli bildirimlerin ilgili kurumca yapılması gerekmektedir.

Kamu idarelerinin yurtdışında çalıştırdıkları personel için de sigortalı işten ayrılış bildirgelerini yasal süreleri içerisinde Kuruma vermeleri gerekmektedir.

Örnek 1- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğünde Mühendis olarak görev yapan sigortalı, 26/1/2009 tarihinde istifaen görevinden ayrılmıştır. Sigortalının işten ayrılışının, sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile görevinden ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren en geç 5/2/2009 tarihine kadar Kurumunca e-sigorta yoluyla Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

167

Sigortalılık İşlemleri

2013/11 GENELGE

SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı

Örnek 2- T.C. Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğünde çalışmakta iken 2/12/2009 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğüne naklen tayin edilen sigortalının, işten ayrılış bildirgesinin T.C. Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğünce görevinden ayrıldığı günü takip eden günden başlamak üzere en geç 12/12/2009 tarihine kadar e-sigorta yoluyla Kuruma verilmesi gerekmektedir.

Örnek 3- Milli Eğitim Bakanlığında 30/8/2004 tarihinde 5434 sayılı Kanuna tabi öğretmen olarak göreve başlayan ve 29/12/2008 tarihinde görevde iken vefat eden sigortalının işten ayrılış bildirgesinin görev aylığının kesildiği tarihi takip eden aybaşı olan 15/1/2009 tarihinden itibaren 24/1/2009 tarihine kadar verilmesi gerekmekte ise de söz konusu tarihin resmi tatil olması nedeniyle belgenin 26/1/2009 tarihine kadar Kuruma verilmesi gerekmektedir.

Kanunun ek 1 inci maddesi gereğince, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılar için 1/8/2009 tarihinden itibaren düzenlenen işe giriş ve sigortalı işten ayrılış bildirgesine ÇSGB iş kolu alanı ilave edilmiş olup, bu alanın kamu idareleri tarafından doldurulması gerekmektedir. İşe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin geç verilmesinden dolayı kamu idarelerine idari para cezası uygulanmayacaktır.