5 yıl sonra ilk: Çin liderinden Fransa ziyareti

1 hafta önce 16

Devlet Başkanı Şi Cinping, beş yıl aradan sonra altı gün sürmesi planlanan bir Avrupa turunun ilk durağı olan 'ya ulaştı.

Cinping, Fransa’nın başkenti Paris’teki Orly Havalimanı’nda Fransa Başbakanı Gabriel Attal tarafından karşılandı. Cinping Daha sonra Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Macron, Elysee Sarayı'nda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ağırladı.

Şi, beş yıl aranın ardından Avrupa Birliği'nin elektrikli araç ihracatı da dahil olmak üzere çeşitli Çin endüstrilerini araştırdığı, Pekin'in ise çoğunlukla Fransız yapımı brendi ithalatını araştırdığı, ticari gerilimlerin arttığı dönemde bölgeye geldi.

AB VE ÇİN ORTAKLIĞI

Macron, uluslararası durumun Avrupa Birliği-Çin diyaloğunu her zamankinden daha önemli hale getirdiğini söyleyerek, "Tüm aktörler için eşit oyun alanı sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Macron ayrıca görüşmeleri sırasında Ukrayne ve Gazze'de süren savaşların tartışılacağını ve bu konularda koordine olmayı planladıklarını belirtti.

Cinping de Çin'in dış politikasında Avrupa'nın öncelikli olarak görüldüğünü vurgulayarak, "Çin, Avrupa ile ilişkilerini her zaman stratejik ve uzun badeli bir perspektiften görüyor" diye konuştu.

Tum Makaleyi Oku