Çalışanların tüm hakları 4857 Sayılı İş Kanunu ile düzenlenirken kıdem tazminatı hakları ise 1475 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş ve eski iş kanunu olan bu kanunun kıdem tazminatı hakkındaki kısmı hala yürürlüktedir. Bu yazımızda ilgili iş kanununun kıdem tazminatı hükümleri kapsamında adres/şehir değişikliği nedeniyle kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusunda size bilgi vermeye çalışacağım.
Adres/il değişikliği nedeniyle tazminat alınır mı?
Gelelim asıl konumuz olan adres/şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma tazminat hakkının olup olmadığına. 1475 Sayılı İş Kanununa göre kendi isteği ile işten ayrılma durumunda işveren işçiye tazminat ödemek zorunda değildir. İşçi 1 yılını tamamlamış olsa bile kendi isteği ile işten ayrıldığında göç tazminatı ödenmesi gerekmez. Askerlik, evlilik, sağlık gibi nedenler bunun istisnalarıdır. Ancak sigortalının adres değişikliği ya da başka bir şehre taşınması durumunda Kanunen tazminat ödenmesi zorunlu değildir. İşçinin hastalığı, üniversite kazanması ya da başka bir zaruri neden bile işyeri adres değişikliği tazminat hakkı doğurmamaktadır.
Eş durumundan şehir değişikliğinde tazminat ödenmesi gerekir mi?
Çalışan,eş durumundan başka bir şehre taşınmak zorunda olsa bile İş Kanununa göre bu tazminat ödenmesi için geçerli nedenler arasında sayılmamıştır. Bu nedenle işten ayrılma eş durumundan bile olsa tazminat ödenmesi zorunlu değildir.
Yurtdışına taşınma sebebiyle işten ayrılma halinde tazminat ödenir mi?
Son zamanlarda yurtdışına taşınan kişi sayısı hızla artmaya başlamıştır. Yurtdışında ikamet nedeni ile işten ayrılacak çalışanların da Kanunen tazminat hakkı yoktur. En az 1 yıl çalışmış olması da maalesef bunu değiştirmemektedir.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.