Kanser hastaları için en önemli ilaçlardan birisi haline gelen akıllı ilaçlar maliyeti konusunda da hastaları ve yakınlarını bir hayli zorlamakta. Kanser tedavisinde kullanılan bu ilaçlar hem bugün hem de gelecekte kanser hastalığına karşı en önemli tedavi yöntemlerinden birisi olacak. Peki akıllı ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu karşılar mı, ne kadarını karşılar ve şartları nelerdir? Tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
Akıllı ilaç nedir?
Hücrelerin, anormal bir hal alan işlevlerini engellemek maksadıyla üretilen amaca yönelik ilaçlara akıllı ilaçlar denilmektedir. Bu ilaçlar tüm kanser türlerinin tedavisi için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaç;
- Kanserli hücreleri öldürür ve bunu yaparken sağlıklı hücrelere de zarar vermez.
- Direkt kanser hücrelerini hedef alır.
- Bu ilaçlar tüm kanser türlerinde oldukça etkili olmaktadır.
- Özellikle düşük evre kanserlerde başarı oranı oldukça yüksek olmakta. İleri evrelerde tedavi başarısı maalesef çok fazla olmamakta.
- Kanserli hastanın yaşam süresi ve kalitesini olumlu yönde etkiliyor.
- Tedavi uygulanırken görülen yan etkilerin ise genelde %90’ı geçici olmakta.
Akıllı ilaçlar SGK tarafından karşılanır mı?
Evet, kanser hastaları için tedavide umut haline gelen bu ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ne eklenen madde ile karşılanan ilaçlar kapsamına alındı. İlacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için;
- Kişinin aktif sosyal güvencesinin olması,
- Kendi adına ya da bakmakla yükümlü kişi olarak sağlık sigortasının aktif olması ve provizyon alması gerekmektedir. Sağlığınızın açık olup olmadığını e-devletten sorgulamak için hemen sağlıktan yararlanma sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
SGK akıllı ilaçların ne kadarını öder?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak kısım kişinin sigorta kapsamına göre farklılık gösterir.
- Hasta ya da bakmakla yükümlü kişi aktif sigortalı ise yani henüz emekli değilse toplam ilaç bedelinin %80’ni Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanır. Kalan %20’lik kısım ise katılım payı olarak eczanede ödenir.
- Emekli ya da emeklinin bakmakla yükümlüsü olan kişilerde ilaç bedelinin SGK toplam %90’ını karşılar. Kalan %10’luk kısım ise emekli maaşından kesilir.
Kanser teşhisi konulan sigortalılar 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim gününü tamamlamaları durumunda başka da şart aranmadan emekli olabilmekte. Başvurunun nasıl yapılacağı, gerekli evraklar ve izlenmesi gereken yol hakkında her şeyi Kanser Hastaları Malulen Emekli Olabilir mi sayfamızda bulabilirsiniz.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.