Özellikle Bağ-Kur kapsamında olup daha erken emeklilik ve daha yüksek emekli maaşı almak için SSK’ya geçiş yapmak isteyen ya da geçen birçok kişi var. Bu içerikte 4/b kapsamında olup SSK’ya geçmek isteyenler için şartlar ve izlenmesi gereken yol hakkında bilgi verilmiştir.
Bağ-Kur’dan SSK’ya geçişte son 3.5 yıl şartı nedir, nasıl hesaplanır?
Emeklilikte son 3,5 yıl şartı ilk olarak 01.05.2008 tarihinden önce herhangi bir kapsamda sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için geçerlidir. 01.05.2008 tarihinden önce başlayan ve birden fazla sigorta kolunda hizmeti olanlar için hangi kapsamda maaş bağlanacağının belirlenmesinde kullanılır. Bu kapsamda;
- Emeklilik dilekçesi verilen tarihten geriye doğru 2520 prim günü yani toplam 7 yıl geriye gidilir.
- 2520 gün içerisinde hangi sigorta kolunda ( ssk, bağkur, emekli sandığı ) geçen toplam hizmet süresi 1260 günden fazla ise emeklilik süreci o sigorta kolunda başlatılır.
- Daha sonra ilk defa prim ödenen tarihe göre yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi şartların hepsi sağlanıyorsa emekli maaşı bağlanır.
- Bağkur dan SSK’ya geçişte 3.5 yıl şartı düzenlemesini yukarıdaki hükümlere göre hesaplamanız gerekiyor.
Bağkur’dan SSK’ya nasıl geçilir?
Bağkurdan sskya geçmek için;
- Ticari ya da zirai faaliyetinizi sonlandırmanız gerekmez.
- Sigorta girişiniz işe başlayacağınız işveren tarafından yapıldığında zaten bağkur otomatik olarak durur. Ayrıca SGK’ya başvurmanız gerekmez.
- Yine de e-devlette 4b bağkur hizmet bilgisi menüsünden bağkurun durup durmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Burada dikkat edilmesi gereken husus ssk çalışmasının fiili olması gerekliliğidir. Yani halk arasındaki tabirle kendinizi hiç bir şekilde başka bir işyerinde sigortalı göstermeyin. Tespiti halinde cezai işlem uygulanır.
Bağkur’dan Ssk’ya geçiş dilekçesi vermek gerekir mi?
Bazı sigortalılarımız bizden Bağkur’dan Ssk’ya geçiş dilekçesi örneği istemekte. Dilekçe ile başvurmanız gerekmiyor. SSK kapsamında sigorta girişiniz işveren tarafından elektronik ortamda yapıldığında zaten bağkur sigortalılığınız da ssk girişinden bir gün öncesinde otomatik olarak durmakta. Yukarıda bağlantısı verilen e-devlet 4b hizmet bilgisi menüsünden ssk girişiniz yapıldığında bağkurun durup durmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bağkur’dan Ssk’ya prim aktarma nasıl yapılır?
Bunu yapmanıza gerek yok. Emeklilik dilekçesi verdiğinizde bağkur kapsamındaki hizmetler SSK ile birleştirilmekte. Hizmet bildirme ve birleştirme işlemleri elektronik ortamda yapıldığından artık eskisi kadar geç sürmemekte. Bu yüzden bağkur hizmetlerini SSK’ya aktarmak için önceden dilekçe vermeniz gerekmez.
Bağkurdan sigortaya geçiş halinde emeklilik şartları
Eğer bağkurdan SSK’ya geçecekseniz şartların iki ayrı şekilde değerlendirilmesi gerekir. 01.05.2008 tarihinden önce başlayanlar ve sonra başlayanlar için son 3,5 yıl şartı değişmektedir. Buna göre;
- İlk defa 01.05.2008 tarihinden önce başlayanların bağkurdan sskya geçişi halinde SSK kapsamında emeklilik şartlarının hesaplanabilmesi için son 7 yıla ait toplam prim gün sayısının en az 1260 gününün SSK kapsamında geçmesi gerekmektedir. Son 7 yıl içerisinde 1260 gün şartı sağlandıktan sonra ilk defa bağkur ya da ssk kapsamında giriş tarihine göre yaş şartı, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarına bakılır. Şartlar sağlanıyorsa emekli maaşı bağlanır. İlk defa bağkur, ssk ya da başka bir kapsamda prim ödenme tarihine göre SSK kapsamında emeklilik şartlarınızı hesaplamak için SSK emeklilik şartları başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- İlk olarak 01.05.2008 tarihinden sonra başlayanlar için son 7 yıla bakılmaz. Emeklilik dilekçesi verildiği tarihten geriye dönük toplam hizmet süresi hangi sigorta kolunda fazla ise o sigorta kolunda maaş bağlanır. Zaten bu tarihten sonra başlayanlar için tüm sigorta kollarında yaş şartı aynıdır. Kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’tır. Ancak bu tarih sonrasında başlayanlar kademeli geçişe tabiidir. Bağkur ve SSK emeklilik şartları ile tüm sigorta kollarında SGK emeklilik şartları ile kademeli emeklilik tablosuna SGK emeklilik tablosu sayfamızdan göz atabilirsiniz.
Ssk’dan bağkura geçiş nasıl yapılır?
Geçiş için;
- Öncelikle sigorta çıkışınızın yapılması gerekmektedir.
- Ticari ya da zirai faaliyet devam ediyorsa ssk çıkışından sonra bağkur otomatik devreye girer. Eğer girmezse bağkuru başlatmak için bağkur dosyanızın bağlı olduğu SGK’ya başvurmanız gerekir.
- Ticari ya da zirai bir faaliyet yoksa ama bağkur ödemek istiyorsanız bu durumda isteğe bağlı sigorta açtırabilirsiniz.
Bağkur’dan SSK’ya geçiş emekli maaşını nasıl etkiler?
Emekli maaşı son prim ödenen sigorta kapsamına göre değil ilk defa prim ödenen tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verilen tarihe kadar geçen süre esas alınarak hesaplanır. SSK’ya geçersem yüksek maaş alırım, sadece ssk hizmetleri değerlendirilir gibi yanlış bir algı vardır. Bu doğru değildir. Dilekçe verildiğinde tüm hizmetler güncelleme katsayısı ile güncellenir ve aylık bağlama oranına göre aylık hesaplaması yapılır. 2025 yılı için en düşük bağkur ve ssk emekli maaşı ortalama 12.500-15.000 TL aralığında olacaktır. Eğer ortalama kazancınız yüksekse daha yüksek emekli maaşı alabilmeniz olasıdır.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.