Bağkur Engelli Emeklilik Şartları & Yaş Şartı Yok

1 ay önce 46

Bağkur engelli emeklilik şartları, 4b yani bağkur kapsamında olan ve %40 üzeri engel durumu olanların yaş beklemeden emekli olabilecekleri emeklilik kapsamıdır. Eğer sizin de en az %40 ve üzeri engel raporunuz varsa bu durumda siz de Bağkurdan engelli emeklilik şartları sağlamanız şartı ile yaş beklemeden emekli olabilirsiniz. Bu içerikte 4b engelli emeklilik şartları tablosu ve konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Bağkur 28/5 emeklilik şartları

4/b engelli emeklilik şartları engel oranına göre değişmektedir. Eğer ilk defa bağkurlu olduktan ya da bağkurdan önce başka bir sigorta varsa sigortalı olduktan sonra meydana gelen bir rahatsızlık varsa ve 10 yıllık sigortalılık süresi, 1800 gün ve en az %60 üzeri engel durumunuz varsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Bağkur malulen emeklilik şartları başlıklı içeriğimizden konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Eğer ilk defa sigorta/bağkurdan önce var olan bir özürlülük/engellilik durumunuz varsa ya da %60 üzeri engel yoksa %40-49 arası varsa bu durumda bağkur engelli emeklilik kapsamında emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Bağkurda engel oranına göre emeklilik için yaş şartı aranmıyor. Engel oranına göre istenen prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Engel OranıGereken Şartlar
%60 ve Üzerinde ise15 yıllık sigortalılık süresi ve 3960 gün
%50-59 arasında ise16 yıllık sigortalılık süresi ve 4320 gün
%40-49 arasında ise18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 gün
bağkur engelli emeklilik tablosu

İsteğe bağlı Bağkur engelli emeklilik şartları

Bağkur engelli emeklilik hesaplama tablosu yukarıda paylaşılmıştır. Tabloda belirtilen şartlar ile bu yazıdaki tüm hükümler isteğe bağlı sigortalılar için de geçerlidir.

Tarım bağkur engelli emeklilik şartları

Engellilik oranına göre emeklilik hakkından tarım/çiftçi bağkuru kapsamındakiler de yararlanabilmektedir. Engel oranınıza göre yukarıdaki tablodan emeklilik şartlarınıza göz atabilirsiniz.

Bağkur vergi indiriminden emeklilik şartları

Engelli oranına göre emeklilik Bağ-Kur kapsamında 5510 sayılı Kanunun 28/5 Bendi kapsamında uygulanmaktadır. Vergi indirimi için vergi dairesine başvurma zorunluluğu olmadan doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulabilmektedir.

Bağkur engelli emeklilik başvurusu

Bağkurda engelli emeklilik düzenlemesi 5510 Sayılı Kanunun 28/5 bendi kapsamında yapılmıştır. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvururken 28/5 kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor.

  • Başvuru formunu buradan indirebilirsiniz: Bağkur engelli emeklilik başvuru formu indir.
  • Formda “Çalışma gücü kaybımın tespit edilmesi” “5510 sayılı Kanun madde 28/5” kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
  • Eğer prim gün sayısı ve sigortalılık süresi olarak gereken şartları sağlıyorsanız başvurunuzu bu formla bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz.
  • Prim borçlusu olmanız ya da ihya edilmesi gereken hizmetler ile borçlanma gereken süreler olsa bile sevk talebinde bulunabilirsiniz. Onay gelmesi durumunda eksik hizmetlerinizi sonradan da tamamlayabilirsiniz.
  • Başvuru için bu form yeterlidir. Eğer elinizde varsa son 6 ay içerisinde tam teşekküllü devlet ya da üniversite/eğitim araştırma hastanesinden almış olduğunuz heyet/engelli raporunuzu da ekleyebilirsiniz.
  • Başvurunuza istinaden eğer son 6 ay içinde alınmış bir heyet raporu yoksa SGK sizi hastaneye sevk eder. Rapor varsa hastaneye sevk etmez.
  • Raporla ilgili süreç tamamlandıktan sonra dosya incelenmek üzere Kurula gönderilir.
  • Kurul raporları değerlendirir ve kesin kararını verir. Onaylanması durumunda emeklilik başvurunuzu da yaparak emekli olabilirsiniz.

Bağkurlular engelli emekli olabilir mi?

Evet, en az %40 üzeri rapor varsa ve diğer şartlar sağlanırsa engelli emekli olabilirler.

Bağ-Kur priminde engelli indirimi var mı?

Hayır, engel durumundan dolayı indirim uygulanmaz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku