Bağkur Terk Kodları Listesi & Açılış-Kapanış Kodları

1 ay önce 137

Bağkura başladığınızda ya da herhangi bir sebep ile bağkuru terk ettiğinizde Sosyal Güvenlik Kurumu 4b bağkur hizmet cetvelinde bu giriş ve çıkışlar terk kodları ile belirtilir. Tabi terk deyince bırakma olarak anlaşılabiliyor ama tüm başlangıç ve bitişler SGK mevzuatına göre terk kodu olarak adlandırılmaktadır. Biz de Sosyal Güvenlik mevzuatına bağkurda hangi terk kodunun ne anlama geldiği konusunda bu yazısı sizlerle paylaşmak istedik.

Bağkur kodu nedir?

Yukarıda da belirttiğim üzere bağkurda her başlangıç ve bağkurdan ayrılışın bir terk kodu vardır. Şimdi bu kodları ve ne anlama geldiğini açıklamaları ile belirtelim.

#01-işi bırakma

Bu kod bağkurlu olmanızı gerektiren çiftçilik, esnaflık, vergi kaydı, şirket ortaklığı v.s. kaydınızı sildirdiğinizde/sonlandırdığınızda sildirme/sonlandırma itibariyle kullanılan koddur. Eğer 01(53.madde) şeklinde ise bu kod bağkurlu iken sigortalı çalışmaya başladığınızdan dolayı bağkurun durdurulduğunu anlamanız gerekiyor. Eğer 01 (65 yaş) yazıyorsa 65 yaş muafiyetinden yararlanarak bağkuru durdurduğunuz anlamına gelir.

#02-Ölümden terk

Bağkurlu iken vefat eden birisi için ölüm tarihi itibariyle girilen terk kodudur. Bu kodun girildiği tarihten sonraki süreler için prim borcu işlemez. Hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölüm terkinin girildiği tarihe kadar olan kısımlarda varsa cari  ve ya geçmiş tüm borçların ödenmesi gerekmektedir.

#03-Resen terk

Terk işleminin mevzuata aykırı bir durum v.s. sebebi ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapıldığında kullanılan koddur.Bu işlem sigortalının talebi olmadan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Sigortalının girilen bu koda itiraz hakkı her zaman için bulunmaktadır.

#04-Bildirge iptal

Bağkurunuz açılmaması gerektiği halde açıldıysa, sigortalı çalışıyor olmanıza rağmen açıldıysa, yanlışlıkla açıldıysa v.s. gibi durumlarda dosyanın iptali halinde kullanılan koddur. Ayrıca yurtdışında sigortalı çalışıyor olmasına rağmen ya da emekli aylığı alıyor olmasına rağmen sonradan hizmet cetveli vererek iptal talebi isteyenler için de bu kodla iptal işlemi yapılmaktadır.

#05-İsteğe bağlı sigortalı

İsteğe bağlı bağkur başlangıcı için talepte bulunduğunuzda isteğe bağlı sigortanın başlangıç tarihini belirten koddur. İsteğe bağlı bağkur talep tarihini takip eden günden başlatılır. E-devletten ya da isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile yapmış olduğunuz başvurulara istinaden yeniden sigortalılık bu kodla başlatılır.

06 yeniden sigortalı ne demek

Bu kod ise kayıt silinmeden ya da sigortalı işe başlamadan dolayı 01-Terk kodu girilen bağkurun yine aynı numara üzerinden yeniden açılmasında kullanılan koddur. Yani yeniden prim ödenmeye başlanan tarihi gösterir.

#07-Yaşlılık aylığı talebi

Emeklilik talebinde bulunduğunuzda emeklilik talep tarihi itibariyle bağkurun kapatılması ve emeklilik işlemlerinin başlamasına ilişkin koddur. Bu kodun girilmesinden sonra artık prim borcu işlemez. Aylık bağlanabilmesi için bu kodun girildiği tarihe kadar olan tüm prim borçlarının sıfırlanması gerekir.

#09-Yaşlılık toptan ödemesi

Malumunuz üzere işe başlama tarihine göre yaş şartını sağlamış ancak primi yeterli olmayanlar talepte bulunmaları halinde sgk toptan ödeme hakkından yararlanabilmekte. Toptan ödeme talebinde bulunulduğunda bu kod kullanılmaktadır.

#12-Malulluk aylığı talebi

Malulen emeklilik talebinde bulunduğunuzda kullanılan terk kodudur. Malulen emekliliğe başvuru aşamasında değil heyet tarafından iş gücü kaybının en az %60 ya da üzerinde kaybedildiği anlaşıldığında yani son aşamada dosya emeklilik servisine gönderilmeden önceki süreçte bu kod girilir. Emekli maaşının bağlanabilmesi için bu kodun girildiği tarihe kadar olan prim borçlarının ödenmesi gerekir.

#14-İş Kazası talebi

Bağkurlu iken iş kazası geçirmeniz ve iş kazası sonucu iş gücünüzdeki kayıp oranınız en az %10 üzerinde olması halinde iş kazası maaşı talebinde bulunulduğunda kullanılan terk kodudur.

#15-Ölüm aylığı talebi

Ölen bağkurlu için ölüm maaşı talebinde bulunulması halinde kullanılan koddur. Çoğunlukla işlenmez ama hizmet cetvelinde yazıyorsa ne anlama geldiğini bilmekte tabi ki fayda vardır.

#17-Ölüm toptan ödemesi

Ölen sigortalının prim günü yeterli değilse ve hak sahiplerine emekli maaşı bağlanamıyorsa ödenen primlerin hak sahiplerine iadesi yapılabiliyor. İşte bu durumda bu kod kullanılıyor.

Bağkur ek 19 nedir?

Bağkur prim borcu 2008/Nisan ayından önce 60 aydan fazla olanların prim borçları silinmiş ve prim ödemesinin yettiği son ay itibariyle de bağkur tescilleri durdurulmuştu. İşte bu durdurmada kullanılan kod Ek-19 terk kodu. Bu durumda 06-Yeniden Sigortalı kodu ile Ek-19 terki arasındaki süreyi ihya yani canlandırma yolu ile borçlanabilir ve hizmete ekletebilirsiniz.

13 ek 63 terki ne demek?

2015/04 dönemi öncesi prim borcu 12 aydan fazla olanların prim borçları çıkarılan torba yasa ile silinmiş ve prim ödemelerinin yettiği son ay itibariyle hizmetleri dondurulmuştu. İşte prim ödemesinin yettiği son tarihe 63 terk kodu giriliyor. 06-Yeniden sigortalı başlangıç kodu ile Ek-63 terk tarihi arasındaki süreleri dilerseniz talepte bulunarak ihya edebilir ve hizmetten saydırabilirsiniz.

#Ek-76 terk kodu

En son çıkartılan yasa ile bağkurluların 2018/Haziran ayı öncesi prim borçları silinmiş ve hizmetler de prim ödemesinin yettiği son ay itibariyle dondurulmuştu. 1479-76 terk kodu ile durdurulan süre daha sonra sigortalının kendisi ya da hak sahipleri tarafından başvuru yapılarak borçlanılabilecektir.

Tum Makaleyi Oku