Doğum sonrası heyet raporu çalışırken doğum iznine ayrılan ve doğum izni sona eren kadınların araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Genellikle bebeği ile daha uzun süre geçirmek isteyen ve ücretli iznini uzatmak isteyen annelerin başvurdukları yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda kısaca doğum izni bittikten sonra heyet raporu işlemleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Doğum sonrası heyet raporu nedir?
Heyet raporu kısaca birden fazla doktorun diğer bir ifade ile en az 3 doktorun imzası ile düzenlenmesi gereken raporlardır. Heyet raporları bir işlemden muaf olmak için ( örneğin nöbet tutmamak, ağır işlerde çalışmamak gibi ) alınabildiği gibi istirahat raporu şeklinde de düzenlenmektedir. Bu yazımızda mevzu bahsi geçecek olan rapor istirahat raporu olarak düzenlenecek olan raporlardır.
Heyet raporunu tek hekim raporundan ayıran temel özellik birden fazla doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğidir. Ayrıca tek hekim tek seferde en fazla 10 güne kadar istirahat raporu verebilirken heyette böyle bir sınırlama yoktur. Eğer kişinin hastalığı uzun süreli tedavi gerektiriyorsa 3,6,12 ay gibi sürelerle heyet raporu düzenlenebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için 3 doktorlu heyet raporu nedir, nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamilelikte heyet raporu 2024
Heyet raporu alınabilmesi için kadınının hamileliğinin riskli olması ve bunun doktor tarafından rapor edilmesi gerekmektedir. Çalışan kadınlara doğum öncesi 32. hafta izni başlamadan önceki sürede doğum öncesi heyet raporu verilebilir. Bunun için dediğimiz gibi ;
- Öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
- Doktorunuz eğer risk görürse ve uzun süre istirahatinizi uygun görürse heyet raporu düzenleyebilir.
- Heyet raporu düzenlenebilmesi için en az 3 doktor imzası olması gerekir. Dolayısıyla hastanenin büyük olması ve en az 3 kadın doğum uzmanı doktorunun olması gerekir.
- Eğer doktorunuz uygun bulursa hamilelik sürecinde 20 gün, 1 ay ve ya 3 aylık heyet raporları düzenlenebilecektir.
Riskli gebelikte rapor hakkı 2024
Bir üst başlıkta da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere eğer gebelik riskli ise ve doktor uygun buluyorsa doğum öncesi izin süresi başlamadan önce doktorunuza başvurabilirsiniz. Eğer doktor risk görürse heyet raporu düzenlenebilecektir.
Doğum sonrası heyet raporu nasıl alınır?
- Doğum sonrası ücretli analık izni bittikten sonra heyet raporuna başvurabilirsiniz.
- Doğum sonrası izin bittikten sonra heyet raporu için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
- Doktorunuz bir süre daha istirahatinizi uygun görürse heyet raporu düzenleyebilecektir. Böylece 20,30 gün ve daha uzun süreli rapor verilebilecektir.
Aslında doğum sonrasında heyet raporu alabilmek için kişinin ciddi anlamda rahatsız olması ve işe dönemeyecek durumda olması ve tabi ki bunun da doktor tarafından teşhis edilmiş olması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki doğum sonrasında heyet raporuna başvuran kişilerin birçoğu sırf iznini uzatmak için bu yola başvurmakta. Yani aslında gerçekte rahatsızlığı olmayan ancak bebeğine bakamayacak kimse olmadığından ya da bebeği ile daha fazla zaman geçirmek istediği gibi sebeplerden bu yola başvurulmakta. Bu durum da gerçekten rahatsız olan ve durumu heyet raporuna uygun olan hastaların işini zorlaştırmakta.
Özetle eğer gerçekten rahatsızsanız ve doğum izni bittikten sonra bu rahatsızlığınız çalışmanıza engel teşkil edecek seviyedeyse heyet raporu için başvurabilirsiniz. Bu arada doğum sonrası bazı izin haklarınızdan da bahsetmek isterim.
- Doğum sonrası emzirme izni hakkı: SSK kapsamında çalışan anneler doğum sonrası analık izni bitiminden itibaren 1 yıl boyunca günde 1,5 saat süt izni kullanabilir. Memur anne ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilmektedir. Ayrıntılar için süt izni kaç saat sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı: SSK kapsamında çalışan anne isterse doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren 6 ay ücretsiz izin kullanabilir. Memur anne ise analık izni bitiminden itibaren 24 ay süre ile ücretsiz izin kullanabilir.
- Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı: Hem ssk hem de emekli sandığı kapsamındaki anneler doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve sonrası doğan çocuklarda ise 6 ay süre ile yarı zamanlı çalışabilir. Yarı zamanlı çalışma süresi boyunca maaşlar yarım olarak ödenir. SSK kapsamında bu şekilde yarı zamanlı çalışan annelere İşkur’dan yarım zamanlı çalışma ödeneği ödenir ve böylece anne yarı zamanlı çalışma süresince maaşını tam almış olur.
Doğum izninden sonra rapor ve ücretsiz izin
Doğum sonrası heyet raporu alanlar için ücretsiz izin hakkı sıfırdan başlamaz.
- Ücretsiz izin hakkı hesaplaması doğum sonrası analık izin bitim tarihinden itibaren yapılır.
- Bu süre içerisinde rapor alınan süreler ya da çalışılan süreler ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
- Örneğin memur anne doğum sonrası analık izin bitim tarihinden itibaren 3 ay heyet raporu aldıysa ve sonrasında ücretsiz izin alacaksa bu durumda 21 ay olarak ücretsiz izin hakkını kullanabilecektir.
Lohusa depresyonu heyet raporu
Kadınların bir kısmı doğumdan sonra lohusa depresyonu adı verilen bir rahatsızlık yaşayabilmekte. Bu rahatsızlığı yaşayan ve rahatsızlığı devam eden kadınların hastalıkları işe dönmesine engelse psikiyatriye başvurarak heyet raporu talep edebilir. Eğer uygun görülürse heyet raporu düzenlenebilir.
Doğum sonrası heyet raporu kaç gün?
Heyet raporlarında gün sınırlaması yoktur. Doktor tarafından uygun görülmesi halinde istenilen sürede verilebilir.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.