Ek 5 Tarım Sigortası Nedir, Formu Nasıl Doldurulur?

9 aylar önce 140

Ek 5 tarım sigortası ssk kapsamında sigorta ödemesi yapılabilen  sigorta koludur. Bu sigorta kapsamında prim ödemesi yapabilmeniz için tabi ki birtakım şartları sağlıyor olmanız gerekiyor. Ek 5 tarım ssk konusunda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Eğer yazının içerisinde cevabınızı bulamadıysanız yazı sonundaki kısımdan bize sorabilirsiniz.

Ek 5 ne demek?

Tarımda ya da orman işlerinde süreksiz olarak yani geçici süre ile çalışanların sigorta kapsamına alınması için ilk defa 01.03.2011 tarihinden itibaren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen sigorta koludur.

Ek 5 hangi sigorta kolu kapsamında hizmet sayılır ?

Bu kapsamda ödenen primler 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/1-a eski adı ile SSK kapsamında hizmet olarak sayılmaktadır. Emeklilik şartları SSK kapsamında hesaplanmaktadır.

Ek 5 tarım sigortası şartları nasıldır ?

Ek 5 tarım sigortası uygulaması mevzuatımıza ilk defa 2011 yılından itibaren girmiştir. 6111 Sayılı Kanunla 5510 Sayılı Kanuna eklenen Ek 5 ‘inci madde ile tarım ve ya orman işlerinde süreksiz çalışan işçilerin prim ödeyerek emekli olma hakkı verilmiştir. Dolayısıyla ek 5 tarım sigortası kapsamında prim ödemesi yapabilmeniz için;

  • Tarım ve ya orman işlerinde süreksiz yani gündelik, mevsimlik işlerde v.s. çalışıyor olmanız gerekiyor.
  • Ha bu kesinlikle şart mı yani ben illa tarım ve ya orman işlerinde mi çalışıyor olmam lazım ek 5 ödemem lazım sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim.
  • Kanunen böyle bir zorunluluk var evet. Ancak uygulamada buna pek de dikkat edilmiyor.
  • Yani tahminimce şu an Ek 5 sigorta ödeyenlerin belki yarısından fazlasının tarım ya da orman işleri ile bir ilgisi yok.

Ek 5 kapsamında emeklilik şartlarınızı ve tarihini öğrenmek için hemen ek 5 tarım sigortası emeklilik şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası kimler yaptırabilir ?

Bu sigorta kolunda prim ödemesi yapabilmek için yukarıda aranan tarım ve orman işlerinde çalışıyor olma şartının yanında ayrıca;

  • Ziraat Odası/İl ya da ilçe tarım müdürlüklerinde aktif çiftçilik kaydınızın olmaması,
  • Aktif  vergi kaydınızın ya da şirket ortaklığı kaydınızın olmaması gerekiyor.

Eğer yukarıda belirtilen tüm şartları sağlıyorsanız tabi (tarım ve ya orman işlerinde gündelikçi v.s. çalışıyor olmak şartı esnek) ek 5 tarım sigortası başvurusu yapabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası primi ne kadar ödenir ?

Ödenecek prim tutarları brüt asgari ücret üzerinden hesap edilmekte. Dolayısıyla asgari ücretin artışı ile birlikte primler de yükselmekte. Asgari ücret üzerinden güncel Ek-5 prim tutarlarını öğrenmek için hemen ek5 tarım sigortası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası nasıl yapılır ?

Ek 5 tarım başvurusunu ikamet adresinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Başvuruda istenen belgeler ve ek5 tarım sigortası formu örneği aşağıda verilmiştir;

  • Ek 5 tarım sigortası form. Buradan indirebilirsiniz ⇒  ek-5 tarım sigorta formu indir.
  • SGK Ek 5 formunu muhtara, Ziraat odasına ve il/ilçe tarım müdürlüklerine imzalatın ve ardından gerekli belgeleri ekleyerek bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurun.
  • Ziraat odasından ya da il/ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçilik kaydınızın olmadığına dair belge.
  • Kimlik fotokopisi.

Ek 5 tarım sigortası formu

Ek 5 tarım sigortası forumu aşağıdaki gibidir;

ek 5 dilekçesi doldurmaek5 tarım sigortası başvuru formu örneği

Ek 5 formu nasıl doldurulur ?

Ek 5 tarım başvuru formunun doldurmak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • Evrağın üst numarasındaki T.C. kimlik numarası kısmına 11 haneli T.C. numaranızı yazın. SSK sicil numaranızı biliyorsanız sigorta sicil numarası kısmına yazın bilmiyorsanız boş bıraksanız da olur.
  • Evrağın A-SİGORTALININ KİMLİK / ADRES BİLGİLERİ kısmında kimlik ve adres bilgilerinizi ayrıntılı olarak yazın.
  • B- SİGORTALININ SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ kısmını boş bırakın. Çok önemli bir bölüm değil.
  • C- KÖY/ MAHALLE MUHTARLIĞI VE TARIM İL/İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ONAYLARI kısmında 14’üncü bölüm muhtar tarafından doldurulup onaylayacak. Muhtar bu kısımda tarım işlerinde süreksiz olarak çalıştığınızı onaylamış olacak.
  • 15’inci kısım ise bağlı olduğunuz İl/ilçe tarım müdürlüğü tarafından doldurulacak.
  • D- BEYAN VE TAAAHÜTLER kısmında hangi SGK’ya başvuracaksanız o SGM’nin ismini yazın. KADIKÖY SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE/KADIKÖY-İSTANBUL gibi.

    5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi gereğince primlerimi …………………… TL (alt/üst/diğer) üzerinden ödeyeceğimi beyan ediyorum 


  • Bu kısma ise hangi kazanç üzerinden prim ödemesi yapacağınızı beyan ediyorsunuz. Eğer boş bırakırsanız asgari tutar üzerinden tesciliniz yapılır. Buraya brüt tutar yazmanız gerekir. Asgari ücretin günlük en düşük brüt tutarını yazarsanız en düşük primlerden aylık prim ödemesi yaparsınız. Bu tutarı bilmiyorsanız boş bıraksanız bile yine en düşük kısımdan tesciliniz açılır.
  • Eğer brüt asgari ücretin günlük tutarının 7,5 katını yazarsanız bu durumda en yüksekten tesciliniz açılır. Ya da kendiniz belirlediğiniz bir tutarı belirtebilir ve emeklilikte yüksek maaş almak için avantajlı hale getirebilirsiniz.
  • Bildiğiniz üzere ek5 tarım emekli maaşları normal sskya göre biraz daha düşüktür. Eğer emekli olduğunuzda yüksek maaş alma hayali kuruyorsanız tabandan ek 5 ödemek yerine biraz daha yüksekten ödemenizi tavsiye ediyorum.
  • Ek 5 tarım sigortası başvuru formu ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Kafanıza takılan kısımları yazının altından sorabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası ödenmediğinde ne olur ?

İki aydan fazla ek 5 tarım sigortası ödenmezse sağlıktan hem kendiniz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler yararlanamaz. Ayrıca borca faiz işler. Bunun haricinde ise ek 5 ödenmediğinde isteğe bağlı bağkurdaki gibi otomatik silinmesi söz konusu olmaz. Ödenmediğinde borç dondurma ve sildirme işlemleri hakkında detaylar yazımızın devamında verilmiştir.

Ek 5 tarım sigortası dondurma işlemi nasıl yapılır ?

Ek 5 tarım sigortasını aşağıdaki durumlardan birisi ile dondurabilir/durdurabilir/iptal edebilirsiniz;

  • Sigortalı bir işte çalışmaya başladığınızda Ek 5 tarım sigortayı durdurmanız gerekir. Bunun için dilekçe vermelisiniz. Otomatik olarak durmaz.
  • Esnaflık vergi kaydınız ya da şirket ortaklığınız başladığında zorunlu olarak 4b bağkurlu olmanız gerektiğinden Ek 5 tarım sigortasının durdurulması gerekir. Bunun için de dilekçe vermeniz gerekir otomatik olarak durmaz.
  • Emekli olduğunuzda isteğe bağlı ek5 sigortayı durdurmak için dilekçe vermeniz gerekir. Otomatik olarak durmaz.

Ek 5 tarım sigortasını durdurmak için iki seçeneğiniz var. Birisi dilekçe tarihi itibariyle durdurulmasını sağlamak diğeri ise prim ödemenizin yettiği tarihten itibaren durdurmak. Eğer ek 5 sigorta kapsamında birikmiş borcunuz varsa ve bu prim borcunu da ödeme durumunuz yoksa dilekçe vererek borcu sildirebilirsiniz. Ancak bu durumda hizmetinizin de silineceğiniz ve daha sonra bu süreleri hizmet satın alma yolu ile alamayacağınızı belirtmek isterim. Bu husus çok önemli çünkü. 

Dediğim gibi dilerseniz dilekçe tarihi itibariyle de durduruabilirsiniz. Bu durumda prim borcunuz olursa gecikme zammı ve faizi işlemeye devam eder ancak en azından ileride bu süreleri yeniden borçlanma hakkınız olur. Ek 5 tarım sigortasından çıkış için dilekçe örnekleri aşağıdaki gibidir.

Ek 5 tarım sigortası kapatma dilekçesi

Dilekçe tarihi itibariyle durdurma dilekçesi örneği;

  • …………..Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Müdürlüğünüzde …………………………… sicil ve …………………………… T.C. numarası ile …../…../20 tarihinden beri Ek 5 tarım sigortası kapsamında tescilim bulunmaktadır. Ek 5 tarım sigortamın ……/…../20 tarihi itibariyle kapatılması hususunu,
  • Arz ederim. 

Eğer prim borcunuz varsa ve bu borçla birlikte hizmetin de silinmesini istiyorsanız ek 5 tarım sigortası iptal dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olmalı;

  • …………..Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Müdürlüğünüzde …………………………… sicil ve …………………………… T.C. numarası ile …../…../20 tarihinden beri Ek 5 tarım sigortası kapsamında tescilim bulunmaktadır. Ek 5 tarım sigortamın prim borcumun yettiği tarih itibariyle kapatılması ve borçlarımın silinmesi hususunu,
  • Arz ederim. 

Ek 5 tarım sigortası iptali nasıl gerçekleştirilir ?

Ek 5 tarım sigortasını her zaman için isteğe bağlı olarak kapatabilirsiniz, iptal edebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere dilerseniz dilekçe tarihi, dilerseniz ödemenizin yettiği son tarih itibariyle iptal işlemi yapılabilir. Ayrıca sigortalı çalışmaya başladığınızda, bağkurlu olduğunuzda ya da emekli olduğunuzda da ek 5 tarım sigortasının iptal edilmesi gerekiyor. Böyle bir durum olduğunda dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvurmanız gerekiyor.

Ek 5 tarım sigortası kaç ay ödenmezse iptal olur ?

Ek 5 isteğe bağlı bağkur gibi değildir. Belli bir dönem ödenmediğinde iptal olması söz konusu değildir. İptal durumu yukarıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Ek 5 tarım sigortası borç sildirme

Bu kapsamda prim borcunuzu dilerseniz;

  • Son ödeme tarihi itibariyle sildirebilirsiniz.
  • Eğer hiç ödeme yapmadıysanız tescil tarihi itibariyle dilekçe vererek iptal ettirebilirsiniz.
  • Yukarıdaki her iki durumda prim borcu olan döneme ait hizmetler de sonradan borçlanılamayacak şekilde kalıcı olarak silinir.
  • Eğer prim borçlusu olduğunuz dönemlere ait hizmetleri kaybetmek istemiyorsanız yeniden yapılandırma yaparak ve sadece ana para tutarlarını ödeyerek borcu taksitlerle ödeyebilirsiniz.

Ek 5 borç sorgulaması nasıl gerçekleştirilir ?

4/a ek/5 tarım sigortalılar borç sorgulamasını E devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu/Ek5-Ek6-5G-30 Günden Az İBS Tescil Kaydı ve Borç dökümü menüsünden ek 5 tarım borç sorgulaması yapabilirsiniz. Ek 5 sigorta sorgulama ekranına giriş için ⇒ ek5 tarım sigortası borcu sorgulama.

Ek 5 tarım sigortası borç sorgulama tc ile nasıl yapılır ?

Ek 5 tarım sigortası borç sorgulama tc ile şifresiz yapılacak bir uygulama yok. Sadece e devlet sisteminden sorgulama yapabilirsiniz. Dilerseniz en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak ek-5 tarım sigortası borç sorgulama tc ile yapabilirsiniz. Ayrıca mobil ya da internet bankacılık uygulamalarını kullanıyorsanız SGK Ödeme- SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk  menüsünden ek 5 tarım sigortası sorgulaması yapabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hizmet dökümü sorgulama

E devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK Hizmet Dökümü menüsünden ek 5 tarım hizmetlerinizi kontrol edebilirsiniz. Ek 5 sigortasında sadece prim ödemesi yaptığınız dönemler hizmet dökümünüzde görünür. Prim ödemesi yapmadığınız ve borçlu olduğunuz dönemler sistemde hizmet olarak görünmez.

Ek 5 tarım sigortası sağlıktan yararlanma şartları nasıldır ?

Bu kapsamda son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun iki aydan fazla olması halinde sağlık güvencesinden yararlanamazsınız. Ayrıca borçlu iken Ek 5 tarım sigortasını terk edip bağkura, genel sağlık sigortasına ya da diğer isteğe bağlı sigorta kollarına geçiş yaptığınızda sağlıktan yararlanabilmeniz için ek 5 sigorta borcunu da kapatmak zorundasınız. Yani diyelim ki Ek 5 sigortasını kapatıp bağkura geçtiniz. Bağkuru düzenli ödüyorsunuz ama ek5 borcunuz var. İşte bu durumda ek5 borcunuzu ödemeden bağkurdan da yararlanamazsınız.

Ek 5 tarım sigortası doğum borçlanması yapabilir mi ?

Bildiğiniz üzere kadınların ilk sigorta, bağkur v.s. başlangıç tarihinden sonra doğan 3 çocuk için doğum borçlanması hakkı vardır. Doğum borçlanması yapabilmeniz için çocuğun doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede adınıza prim ödenmemiş olması gerekir. Ek 5 tarım sigortası kapsamında iken doğum borçlanması yapabilirsiniz. Ancak ben bunu tavsiye etmiyorum. Eğer doğum borçlanması yapacaksanız SSK ek 5 sigortadan ayrılıp sigortalı bir işe girin ve sonra doğum borçlanmasına başvurun. Bu sizin için daha avantajlı olacaktır.

Ek 5 tarım sigortası işsizlik maaşı alabilir mi ?

Peki ek 5 ödeyen işsizlik maaşı alabilir mi ? İşsizlik maaşı alabilmenin temel şartlarından birisi kişi adına işten çıkış tarihindeki son 3 sene içerisinde işsizlik primi ödenmiş olması. Ek 5 kapsamındakiler işsizlik priminden muaftırlar ve işsizlik primi ödemezler. Dolayısıyla bu kapsamdakiler sigortalılığı terk etmeleri halinde işsizlik ödeneğinden yararlanamazlar.

Ek 5 tarım sigortası doğum parası alabilir mi ?

Diğer isteğe bağlı sigorta kollarında olduğu gibi ek5 kapsamındakiler de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir defaya ödenen mzirme yardımı ya da analık doğum parası alamazlar. Nedeni ise oldukça basittir. Ek5 sigorta primi ödeyenlerden sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi tahsil edilir. Kısa vade primi olan analık sigortası primi alınmaz. Durum böyle olunca bu kapsamdakilere emzirme ödeneği ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemiş olduğu rapor parası ödenmez.

Ek 5 tarım sigortası kredi çekebilir mi ?

Bordro düzenlemesi olmayan isteğe bağlı bir sigorta kolu olduğundan kredi verip vermemek tamamen banka inisiyatifindedir. Kredibilite yani kredi alabilme durumu da etkilidir. Kredi alıp alamayacağınız ya da ne kadar kredi alma hakkınız olduğu konusunda bankalardan teklif isteyebilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hangi bankalara yatırılıyor ?

Prim borçlarınızı tüm banka ve PTT şubelerinden, ATM’lerden, mobil ve ya internet bankacılığından SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk menüsünden T.C. numaranız ile sorgulama yaparak ödeyebilirsiniz.

Ek-5 tarım sigortası internetten ödeme nasıl yapılır ?

Ayrıca kredi kartınız ile SGK kredi kartı ile ödeme sisteminden ek 5 sigorta ödemenizi yapabilirsiniz.

  • SGK kredi kartı ile prim ödeme uygulamasına T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar ve Sorgu Tipi: SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk menüsünü kullanarak ödeme yapabilirsiniz.
  • SGK kredi kartı ile ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ kredi kartı ile ek 5 tarım sigortası ödeme.

Ek 5 tarım sigortası atm’den nasıl yatırılır ?

Öncelikle her banka ATM’sinden 4 a ek 5 tarım sigortası ödemesinin yapılamadığını belirtmek istiyorum.  ATM’den ek 5 ödenebilen başlıca bankalar Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıf Bank. ATM’de SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk menüsünden T.C. numaranız ile ek 5 tarım borcu ödemesi yapabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası avantajları nelerdir ?

Bu kapsamda prim ödemesi yaptığınızda daha erken emekli olabilirsiniz. Zira ek5 sigorta kapsamında ödenen primler eski ismi ile ssk yeni adı ile 4a hizmeti olarak değerlendirilir. Dolayısıyla ssk kapsamında emeklilik bağkura ve diğer sigorta kollarına göre daha esnek olduğundan daha erken emekli olma hakkı elde edebilirsiniz. Tabi bu avantajının yanında dezavantajı da var. Bu da alınacak emekli maaşının normal sskya göre düşük olması. Bu da önemli bir husus olsa gerek.

Ek 5 tarım sigortası aile yardımına engel mi ?

Bildiğiniz üzere çalışmayan eş için aile yardımından yararlanabilmeniz için eşin ücret karşılığı çalışmıyor olması gerekir. Ek 5 tarım sigortasının tanımında tarım  ve ye orman işlerinde ücret karşılığında çalışma ibaresi bulunduğundan 4 a ek 5 tarım sigortalılar eş için eş yardımından yararlanılmaz. Eğer hem isteğe bağlı sigorta ödeyip hem eş yardımından yararlanmak istiyorsanız ödeyebileceğiniz tek sigorta kolu isteğe bağlı bağkurdur. Sadece bu kapsamda prim ödemesi yapanların eş yardımı kesilmez. Ancak bu sigorta kolunda emeklilik koşullarının bağkura göre değerlendirildiğini de özellikle hatırlatmak isterim.

Ek 5 tarım sigortası ayda kaç gün ödeniyor ?

Bu soru ek 5 le ilgili en çok kafa karıştıran hususların başında gelmektedir. Ek5 sigortalısının hizmeti sisteme 30 gün olarak yansır bunda bir sıkıntı yok. Ancak prime esas kazanç hesabı yani emekliliğe yansıyacak kazanç 2020 yılı için brüt asgari ücretin 27 günlük tutarı üzerinden hesaplanıyor. Takip eden yıllarda ise her yıl bir gün artacak ve 2023 yılında ek 5 sigortalıları da brüt asgari ücretin tam tutarı üzerinden prim ödemesi yapmış olacak. Yani  2021 yılında 28 gün, 2022 yılında 29 gün ve 2023 yılında 30 gün üzerinden prim ödemesi yapılacak.

Ek 5 tarım bağkur arasındaki fark nedir ?

Ek 5 sigortası ssk kapsamında isteğe bağlı prim ödemesi yapılan bir sigorta kolu iken 4b tarım bağkuru ise Ziraat Odalarına ya da tarım müdürlüklerine çiftçi kaydı olanların zorunlu olarak tabi olması gereken sigorta koludur. Her ikisinde de prime esas kazanç sisteme aynı yansır. Gün hesabı da yukarıdaki gibidir. Alınacak emekli maaşı konusunda aralarında fark yok. İkisi de aynı.

Tum Makaleyi Oku