Ek 9 10 Günden Fazla Başvuru, Ödeme, Çıkış İşlemleri

1 ay önce 27

Ek 9 10 günden fazla Ev hizmetlerinde çalıştırmış olduğunuz hizmetçi, bakıcı, bekçi v.s. gibi çalışanınız eğer ay içerisinde 75 saatten diğer adı ile 10 günden fazla çalışıyorsa bu kişileri ev hizmetleri diğer ismi ile SGK Ek9  10 günden fazla çalışanlar kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekiyor. Ek9 10 günden fazla başvuru işlemleri, sigorta prim teşviklerinden yararlanma şartları, SGK 10 günden fazla ödeme ve ek9 10 günden fazla işten çıkarma konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Eğer çalışanınız ay içerisinde 10 günden az (75 saatten az) çalışıyorsa bildirim ve prim ödeme işlemleri konusunda bilgi için  Ek 9 10 günden fazla ödeme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ek 9 SGK10 günden fazla konusunda detaylı bilgi ise yazımızın devamında..

Ek9 10 günden fazla başvurusu nasıl yapılır ?

Evinizde ay içerisinde 75 saatten fazla yani 10 günden fazla çalışanınız varsa bu kişinin sigorta bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda kolayca yapabilirsiniz. Başvurular eskiden formla yapılabiliyorken son yapılan düzenleme ile SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Kolay işverenlik kapsamında olan ev hizmetlerinde tescil başvurusu yaptıktan sonra sistem her ay tahakkuku otomatik olarak yapmaktadır. Ev hizmetleri 10 günden fazla başvurusu için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

  • Öncelikle buradan e-devlet şifrenizle E-SGK tescil uygulamasına giriş yapın⇒ SGK işyeri tescil uygulaması girişi
  • Ek 9 10 günden fazla e-devlet başvuru sistemine giriş yaptıktan sonra “Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle” menüsü ile devam edin. 
  • Açılan ekranda öncelikle “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri-Evet-Ev Hizmetleri” seçeneğini seçin. 
  • Gerekli alanları doldurduktan sonra ileri diyerek Adres Bilgileri, Nace Bilgileri, Yönetici bilgileri gibi tüm alanları eksiksiz olarak doldurun. 
  • Son aşamada onaya gönderdikten ve SGK tarafından onay verildikten sonra kolay işverenlik uygulaması üzerinden teşvik tanımlaması, gün ve prime esas kazanç bilgileri gibi bilgilerin girişini yapmanız gerekmektedir. Kolay işverenlik nedir, tanımlama nasıl yapılır başlıklı yazımızdan konu hakkındaki tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. 

Ek 9 10 günden fazla teşvik şartları nelerdir?

Ev hizmetleri kapsamında 10 günden fazla çalıştırdığınız sigortalılar için yararlanabileceğiniz birçok sigorta prim teşviki bulunmakta. Bu teşviklerin hem çalışan hem de işveren açısından gerekli şartları bilmeniz ve teşvikte primin ne kadarının karşılandığına hakim olmanız sizin için avantajlı olacaktır. Ek 9 10 günden fazla başvuru formunda yer alan ve yer almayan ev hizmetleri sigorta teşvikleri aşağıdaki gibidir.

Teşvikli ve teşviksiz olarak ev hizmetleri kapsamında ödenen güncel sigorta prim tutarlarına ev hizmetleri sigorta primi ne kadar sayfamızdan göz atabilirsiniz.

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (1) bendi

Bu teşvikten yararlanabilmeniz için ek 9 prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş dönem prim borçlarınızın olmaması yeterli. Haricinde bir şart aranmaz. Prim oranında 5 puanlık indirim sağlar. Normalde bir çalışan için brüt kazancın %37,5’i oranında sgk ödemeler-ek 9 10 günden fazla çalışan prim ödemesi yapılırken bu teşvik yani 5510/5 puanlık indirim kapsamında brüt kazanç üzerinden %32,5 oranında 10 günden fazla sgk ödemesi yaparsınız. Sgk ek 9 formunda bu kutucuğu işaretlemeyi unutmayın sakın.

4447 sayılı Kanunun 50’nci maddesi

Diğer ismi ile 15921 teşviki olarak adlandırılır. Teşvikten yararlanabilmeniz için ev hizmetleri kapsamında işe aldığınız çalışanın işe alınma tarihi itibariyle İŞKUR’dan işsizlik maaşı alıyor olması gerekiyor. Tabi bunun haricinde prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş döneme ilişkin borçlarınızın da olmaması gerekiyor. Onun haricinde şart aranmaz. Bu şartların sağlanması halinde ek9 10 günden fazla prim hesaplaması toplam brüt kazancın %33,5’i oranında prim devlet tarafından karşılanır.

Ek 9 10 günden fazla teşvik süresi

Ek 9 10 günden fazla teşvik süresi yararlanılan teşvik, işveren ve çalışanın durumuna göre farklılık gösterir. Eğer yeni sistemde kolay işverenlik kapsamında tescil açtırdıysanız SGK İşveren Sisteminde-Teşvikler ve Tanımlar bölümünde teşvikten yararlanmada kalan süre konusunda bilgi bulabilirsiniz. Eski sistemde başvuru varsa teşvikten yararlanmada kalan sürenizi SGK’dan öğrenebilirsiniz. 

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır?

Başvuruyu yaptıktan sonra ilk ek9 10 günden fazla prim ödemesini takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor. Zaten borç tahakkuku da takip eden ayın başı itibariyle oluşuyor.  Örneğin 15 Eylül 2019 tarihi itibariyle işe aldığınız çalışan için prim borç tahakkuku 01 Ekim 2019 tarihinden itibaren sistemde görünür. Siz de 2019/Ekim ayına ilişkin 16 günlük ek9 10 günden fazla prim borcunu 31 Ekim 2019 tarihine kadar ödemeniz gerekir.

Ödeme işlemleri işveren T.C. numarası üzerinden tüm bankalardan, anlaşmalı bankaların ATM’lerinden, mobil ve ya internet bankacılığı şubelerinden, kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden yapılır. Ödeme menüsü bankalarda SGK Ödemeleri- Ek 9 10 günden fazla ödeme ya da ek 9 10 günden az ödeme menüsünden yapılır.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi e devletten yapılır mı ?

Sgk ek9 10 günden fazla ödemesini e devlet sisteminde yer alan SGK Kredi kartı ile prim ödeme uygulaması üzerinden işveren T.C. Kimlik numarası ile giriş yaparak ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >> SGK kart ile prim ödeme sistemi.

Sisteme T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;

  • Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar seçeneğini seçtikten sonra,
  • Sorgu Tipi kısmında 10 günden az çalışan primini ödemek için 60 Ek-9 10 Günden Az Tahsilatı,
  • On günden fazla çalışan primini ödemek için 61 Ek-9 10 Günden Fazla tahsilatı seçeneğini,
  • Eğer ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan iseniz ve hizmetlerinizi kendiniz tamamlayacaksanız 62 Ek-9 Hizmet Tamamlama Tahsilatı seçeneğinden giriş sağlamanız gerekiyor.

Ek 9 10 günden fazla borç sorgulama nasıl yapılır?

Borç sorgulama işlemini de SGK kart ile prim ödeme sisteminde yukarıda ek 9 10 günden fazla prim ödemesi yapacağınız menü üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca internet bankacılık kanallarında da T.C. numaranız ile SGK-SGK ek 9 10 günden fazla ödeme menüsünden toplam prim borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

10 günden fazla prim ödeme sorgulaması nasıl yapılır ?

E devlet şifreniz varsa yukarıda belirtilen menülerden sorgulama yaptığınızda tüm borcunuzu görüntülersiniz. Daha önce sgk 10 günden fazla prim ödemelerinize ilişkin döküm istiyorsanız bunları da bağlı olduğunuz SGK’dan alabilirsiniz. Geçmiş Ek9 10 günden fazla prim ödemesi sorgulama işlemi e-devletten ya da başka online bir uygulama üzerinden şu an için yapılamamakta.

Ek 9 10 günden fazla işten çıkış

Ev hizmetlerinde çalışan sigortalıyı işten çıkarmak için sigortalının işten ayrılış bildirgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir. İşten ayrılış bildirgesinde çıkış verildiğinde sistem otomatik olarak çıkışını yapacaktır ve bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ayrıca dilekçe vermenize gerek kalmayacaktır. Ancak eski sistemde Ek 9 başvuru formu ile tescili açılanların çıkış işlemleri için yine Ek 9 ev hizmetleri başvuru formundaki çıkış bölümünün doldurularak SGK’ya elden verilmesi gerekmektedir. 

Ek9 10 günden fazla kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir mi ?

Bildiğiniz üzere kısa çalışma ödeneği uygulaması özellikle Covid-19 ile birlikte iyice gündeme gelen konulardan birisi olmuştur. Kısa çalışma ödeneğinden ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıranlar yararlanamamakta. Çünkü bu ödenekten yararlanacak işyerinin mücbir sebep kapsamında kapatılmış olması ya da faaliyetini azaltmış olması gerekmekte. Ancak bu kapsamda prim ödemesi yapanlar ücretsiz izin maaş desteğinden yararlanabilmekte.

Ek 9 10 günden fazla çalışanların hakları nelerdir ?

Ek-9 kapsamında 10 günden fazla çalışanların hakları sigorta kapsamında çalışanların hakları ile birebir aynıdır. Yani;

  • Bu sigorta emeklilik sigorta kolunda sayılır ve uzun vade sigorta primleri yatar.
  • Hastalık sigortası haklarından yararlanabilirsiniz.
  • SGK tarafından ödenen doğum, emzirme yardımı ödemelerinden yararlanabilirsiniz.
  • Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanabilirsiniz.

Ek 9 10 günden fazla ne demek?

EK 9 ev hizmetlerinde çalıştırılan hizmetli, temizlikçi, bakıcı gibi kişilerin sigortalanmasını sağlayan bir sigorta koludur. Bu çalışanlar ile ilgili düzenleme 5510 Sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesinde yer aldığından bunlar Ek 9 sigortalıları olarak tanımlanmaktadır.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi nedir?

Ek9 ev hizmetleri kapsamında bildirilen sigortalılar için SGK tarafından oluşturulan tahakkuk diğer adı ile prim borcu Ek9 10 günden fazla ödemesi olarak tanımlanır.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların sigortası nasıl yapılır?

Sigorta başvuruları E-SGK tescil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. İçeriğimizde adım adım nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır. Başvuruda artık Ek 9 10 günden fazla formu kullanılmamaktadır. Ancak eski sistemde sigortası başlatılanların bu formla çıkışının yapılması gerekmektedir.

Tum Makaleyi Oku