Endonezya’dan Çin’e: En Çok Doğal Afetin Meydana Geldiği 10 Ülke

1 ay önce 36

Şüphesiz doğa eşsiz güzelliklere dolu. Fakat aynı zamanda tehlikeli ve korkutucu olmadığını kim iddia edebilir? Çünkü ne yazık ki tsunamiler, depremler, seller, heyelanlar, yangınlar ve daha pek çok afet de doğadaki sıradan unsurlardan. Üstelik doğanın bu konuda ne denli öfkeli olabileceğin kestirmek mümkün değil! Evet, gezegenimizde doğal afetlerden etkilenmeyen bir ülke neredeyse yok. Ancak bazı ülkelerin coğrafi konumları itibarıyla bu hususta daha şanslı olduğunu belirtmek gerek. Elbette madalyonun bir de öteki yüzünde yer alanlar var. Yani hem birden fazla türdeki doğal afetlerin yıkıcı etkilerine açık hem de düzenli olarak türlü felaketlerle karşı karşıya kalan ülkeler! Peki, en çok doğal afet yaşanan ülkeler hangileri? İşte Endonezya’dan Çin’e en çok doğal afet yaşanan 10 ülke.

1. Amerika Birleşik Devletleri

Modern zamanlardaki en belirleyici ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri, doğal afetler söz konusu olduğunda da adından söz ettiriyor. Çünkü en çok doğal afet yaşanan ülkeler listesinin zirvesinde yer alıyor. Ülkede her yıl meydana gelen çok sayıda deprem, sel, fırtına, yangın, kasırganın yanı sıra aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklar hem korkunç bir ekonomik zarara hem de onlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden oluyor.

2. Endonezya

En çok doğal afet yaşanan ülkeler sıralamasının ikinci sırasında Endonezya yer alıyor. Pasifik Ateş Çemberi’nin yakınında yer alan ülke 2022 yılında 20 farklı doğal afete sahne olmuştu. Uzmanlar bu afet ülkesinde çeşitli tedbirlerin bulunduğunu ancak Endonezya’nın zayıf altyapısı sebebiyle doğal afetler karşısında savunmasız bir ülke olduğunu ifade ediyor.

3. Kolombiya

En çok doğal afet gerçekleşen ülkeler listesi hazırlanırken kullanılan 2022 yılı verilerine göre Kolombiya’da tam 14 farklı doğal afet meydana geldi. Bu, Güney Amerika’nın popüler ülkesinin listenin üst sıralarında bir yer edinmesine neden oluyor. Güney Amerika Plakası ile Nazca Plakası’nın hareketleri Kolombiya’da her yıl onlarca insanın yaşamını kaybettiği çok sayıda depreme neden oluyor. Kasırgalar ve tropik fırtınalar da tıpkı depremler gibi ülkedeki sıradan doğal afetlerden. Şiddetli yağmur mevsiminde ise ülke korkunç sel felaketleri ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Ne yazık ki Kolombiya’daki doğal afet riskleri bu kadarla sınırlı değil. Ülke, tam 15 farklı aktif yanardağa ev sahipliği yapıyor.

4. Çin

Bildiğiniz gibi Çin, kadim zamanlardan bu yana en fazla sayıda doğal afete sahne olan ülkelerden biri. Avrasya, Pasifik ve Hint Okyanusu levhalarının kesiştiği bir noktada yer alan Çin konumu nedeniyle doğal afetler konusunda oldukça hassas bir ülke. Ülkedeki başlıca doğal afetler ise depremler ve toprak kaymaları. İklim değişikliği, sanayileşme ve hızlı kentleşme de ülkedeki doğal afetler üzerinde önemli etkisi bulunan unsurlar.

5. Brezilya

en çok doğal afet yaşanan ülkeler

Doğal afetlerle başı belada olan Güney Amerika ülkelerinden biri de Brezilya. Aşırı hava olayları, ne yazık ki yıkıcı selleri ve şiddetli su baskınlarını Brezilya için sıradan bir olaya dönüştürmüş durumda. 2022 yılı verilerine göre Brezilya’da gerçekleşen doğal afet sayısı ise 12.

6. Filipinler

en çok doğal afet yaşanan ülkeler

Filipinler, kıyı şeridine inşa edilmiş evleri ve volkanik ateş çemberine yakın konumu nedeniyle en fazla doğal afet yaşayan ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor. Ne yazık az gelişmiş bir ülke olması Filipinler’de gerçekleşen doğal afetlerin, olduğundan çok daha tehlikeli, yıkıcı ve ölümcül olmasına sebep oluyor. Coğrafi konumu ise Filipinler’i özellikle tayfun ve kasırga gibi doğal afetlere açık hale getiriyor. Resmi veriler, 2022 yılında Filipinler’de tam 12 farklı doğal afet meydana geldiğini ortaya koyuyor.

7. Venezuela

2022 yılında 8 farklı felaketle karşılaşan Venezuela, en çok doğal afet yaşanan ülkeler listemizin yedinci sırasında yer alıyor. Hemen her sene doğanın öfkesi ile mücadele etmek zorunda kalan Venezuela, Mérida And Dağları’nı geçen Boconó Fayı sebebiyle Güney Amerika’nın sismik açıdan en aktif ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bol yağışlı iklimi ise özellikle ülkenin alçak kesimlerinde ciddi sel felaketlerinin yaşanmasına sebebiyet veriyor.

8. Afganistan

Afganistan da her yıl çok sayıda doğal afetle karşı karşıya kalan ülkelerden. Söz gelimi yalnızca 2022 yılında, ülkede 8 farklı ciddi doğal afet meydana geldi. Himalayalar ile yakınlığı, dağlık arazi yapısı ve ekonomik olarak geri kalmış bir ülke olması, Afganistan’ı doğal afetler karşısında neredeyse çaresiz hale getiren başlıca unsurlardan.

9. Tayland

en çok doğal afet yaşanan ülkeler

Tayland, yıkıcı tsunamiler söz konusu olduğunda akla gelen ilk ülkelerden biri. Ancak en çok doğal afet yaşanan ülkeler listesinin dokuzuncu sırasında bulunan Tayland’ın düzenli şekilde mücadele etmek zorunda olduğu başka felaketler de var. Seller ve kuraklık, bunlardan yalnızca ikisi. 2022 verileri ise Taylandlıların o yıl sekiz farklı doğal afetle yüzleştiğini gösteriyor.

10. Vietnam

en çok doğal afet yaşanan ülkeler

En çok doğal afet yaşanan ülkeler listesinin son sırasında yer alan Vietnam da doğal afetleri ile meşhur ülkelerden sadece biri. Pasifik Okyanusu’nda yer alan S şeklindeki kıyı şeridi ne yazık ki Vietnam’ı tropik fırtınalar ve seller için kolay hedef haline getiriyor! Vietnam’da her yıl on binlerce hane farklı doğal afetlerden etkileniyor. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku