Farkında Olmadan İlişkinize Zarar Veriyor Olabilirsiniz! Fexting Nedir, Nasıl Anlarsınız?

4 haftalar önce 66

Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bir çağda yaşamak çoğunlukla yararlı olsa da bazı, negatif yanları da yok değil. Bunlardan biri de hızlı iletişim ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıkan “fexting” kavramı. Fexting, günümüzde sıkça karşılaşılan bir iletişim sorunu. İlişkilerde yaşanan anlaşmazlıkların ve tartışmaların sıklıkla metin mesajları üzerinden gerçekleşmesi, bu terimin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Artık günlük yaşantımızda dijital iletişime o kadar alışmışız ki duygularımızı ve hayal kırıklıklarımızı metinler aracılığıyla ifade etmek, bilinçsiz bir alışkanlık haline gelebiliyor. Peki, tam olarak fexting nedir, ilişkilere nasıl zarar veriyor?

Fexting nedir?
Fexting nedir

Zamanımızın çoğunu partnerimizle geçiriyoruz. Sürekli fiziksel olarak yan yana olmasak da gün içinde sık sık mesajlaşıyoruz. Yüz yüzeyken olduğu gibi, mesajlaşırken de bazen duygularımıza hakim olamayıp karşımızdaki ile tartışabiliyoruz. Buna İngilizcede “fexting” deniyor. Bu terim için kısaca metin üzerinden kavga etmek diyebiliriz. Eminiz ki birçok kişi, bunun hakkında bir kelime olduğunu bile bilmeden fexting yapmıştır.

Fexting çok yaygın bir durum da olsa da aslında ilişkinize zarar veriyor

Fexting nedir

Fexting’in son yıllarda daha çok yaygınlaşmasının sebebi aslında teknolojinin hızı. Sinirlendiğimiz zaman hemen tepki göstermek istiyoruz ve o sırada yanımızda olamayan partnerimize ulaşmanın en hızlı yolu da mesaj atmak.

Evlilik terapistlerine gelen bazı insanlar, terapistlerin telefon mesajlarına bakıp kavgalarını yorumlamasını istiyormuş. Ancak uzmanlar bunun yanlış olduğunu ve ilişkilere zarar verebileceğini söylüyor. Hatta fexting yaparken partnerimize normalden daha sert davranabiliyoruz.

Ayrıca fexting’de alıcının, gönderenin ses tonunu duyamaması veya vücut dilini görememesi nedeniyle, birinin iletmeye çalıştığı mesajı yanlış yorumlama olasılığı çok daha yüksek. İletişimin çoğu sözsüz ipuçları yoluyla gerçekleştiğinden, bu durum birçok sıkıntıyla yol açabilir.

İlginizi çekebilir:

Olduğunuz Kişiyi Kaybetmeyin! Sağlıklı Bir İlişki İçin Asla Feda Etmemeniz Gereken 7 Şey

Fexting yapmak neden daha kolay geliyor?

Mesajla bir şeyler konuşmak, yüz yüze iletişim kurmaktan çok daha kolaydır. Birisi sizinle yüz yüze konuştuğunda, tonunu yumuşatması veya farklı bir şey söylemesi daha olasıdır; oysa kısa mesajlarda, istemeden sert ve açık sözlü bir ifadeyle karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

Metin üzerinde kavga ederken, kin tutmak veya geçmişi gündeme getirmek daha kolay olabilir çünkü her şey yazılı olarak mevcuttur. Şahsen tartıştığınızda, mesaj atarken olduğu gibi geri dönüp tartışmayı yeniden yaşayamayacağınız için devam etmek daha kolay olabilir.

Ayrıca fexting yaparken partnerimizle yüzyüze olmadığımız için aslında direkt olarak onlarla çatışmaktan kaçınıyor gibi hissediyoruz. Onları görmediğimiz için sert olmak daha kolay geliyor. Ancak fexting, karşınızdakinin canını çok daha fazla ve uzun süre yakabilir.

Sizin ya da partnerinizin fexting yaptığını nasıl anlayabilirsiniz?

Tekrar fexting nedir diye hatırlatalım. Bu durum partnerinizle mesaj aracılığıyla kavga etmek anlamına geliyor ve bu birkaç farklı biçimde olabiliyor. Eğer şu belirtileri fark ediyorsanız fexting yapıyor olabilirsiniz:

  • Metin yoluyla iletilen öfke veya düşmanlık
  • Geçmiş veya güncel olaylarla ilgili suçlama veya suçlamada bulunmak
  • İncitici isimler takmak
  • Mesajlara bilerek uzun süre cevap verilmemesi ve aramaların görmezden gelinmesi
  • Öfkeyi ifade etmek için çok uzun paragraflar göndermek
  • Duyguların mesaj yoluyla iletilmesi
  • Gerçek hayatta mesajlaşırken söylediklerinden utanmak
  • Öfkeli sesli mesajlar, fotoğraflar veya videolar göndermek veya almak

İlginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir İlişkinin Sahip Olduğu 8 Özellik

Fexting nadir de olsa bazen işe yarayabilir

Olumsuz duyguları mesaj yoluyla paylaşmanın, nadir de olsa, faydalı bir yanı da yok değil. Bazı, küçük tartışmaları şahsen konuşmak için beklemek yerine mesajla sıkıntınızı bildirmek daha iyi olabilir. Tabii burada, küçük olaylardan bahsediyoruz. Mesela partnerinizle yeniden yüz yüze geldiğinizde önemli olmayacak şeyler için hızlı bir kısa mesaj göndermek, konuyu halletmek için daha iyi olabilir.

Dikkatli bir şekilde yaklaşırsanız, fexting’in bazı avantajları gerçekten de var. Birincil faydası, kişinin düşüncelerini toplaması ve bunları etkili bir şekilde ifade etmesi için yeterli zaman tanımasıdır. Böylece çatışma daha hızlı çözülebilir. Ancak uzmanlara göre, çok daha önemli konularda mesaj yerine yüz yüze iletişimi tercih etmelisiniz.

Kaynak: 1 2

Tum Makaleyi Oku