Farkında Olmasanız Da Bazı Şeylere Bağımlı Olduğunuzu Gösteren 10 Alışkanlık

1 ay önce 41

Bağımlılık, genellikle sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin yoğun şekilde kullanımı ile ilişkilendiriliyor. Ancak ne yazık ki bağımlılıklar bu kadarla sınırlı değil. Dahası, ilk etapta son derece masum ve zararsız görünen bazı davranışlar ve alışkanlıklar da tehlikeli bağımlılıklara dönüşebilir. Siz farkında olmadan, yaşamlarınızın ayrılmaz bir parçası haline gelebilir, hatta kendi yaşamınız üzerindeki kontrolünüzü tamamıyla kaybetmenize neden olabilir. Kısacası bazı alışkanlıklar aynı zamanda bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar arasında yer alıyor. İşte işkoliklikten aşırı temizlik yapmaya, farkında olmasanız da bağımlı olduğunuzu gösteren 10 alışkanlık.

1. Sosyal medya takıntısı

Sosyal medyada saatler harcamak zararsız görünebilir, ancak bu alışkanlığınız hızlı bir şekilde gizli bir bağımlılığa dönüşebilir! Sosyal medyadaki beğeniler ve yorumlar, sorumluluklarınızı ihmal etmenize neden olabilir. Bu sebeple henüz fırsatınız varken sosyal medya ile aranıza mesafe koymayı deneyebilirsiniz.

2. Çevrim içi alışveriş

Çevrim içi alışveriş çağımızın en önemli nimetlerinden biri. Ancak dilediğiniz her şeyi internetten satın alabilmenin getirdiği rahatlık bir bağımlılığa dönüşebilir. Bu kolaylık sayesinde sürekli yeni bir şeyler satın alma heyecanına karşı koyamıyor, önlenemez şekilde para harcama isteği duyuyor ve internet alışverişi yaparken tatmin olmuş hissediyorsanız, profesyonel destek almayı düşünmenizde fayda var. Çünkü tüm bunlar son derece somut bir şekilde bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar arasında yer alıyor.

3. Sürekli oyun oynamak

Oyun oynamak rahatlamanın ve sakinleşmenin en güzel yöntemlerinden biri. Üstelik yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre oyun oynamanın psikolojik sağlığımız üzerinde pozitif etkileri var. Fakat bu, sürekli oyun oynayan bir kişinin sağlıklı bir ruh haline sahip olacağı anlamına gelmiyor. Eğer oyunun başından her seferinde “zamanın nasıl geçtiğini anlamdan” kalkıyorsanız, oyun oynamadığınızda yoksunluk belirtileri gösteriyor ve sorumluluklarınızı ihmal etmek pahasına oyun oynuyorsanız bir oyun bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz.

4. Art arda bir şeyler izlemek

Bir insanın, sevdiği bir dizinin bölümlerini peş peşe izlemesinden ne çıkar? Belki bir şey çıkmaz, ancak bu davranış bir alışkanlığa dönüştüyse siz de bir bağımlı haline gelmişsiniz demektir.

5. Aşırı yeme

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Yemek masasına acıktığınız için değil de duygusal ve psikolojik olarak rahatlamak için oturuyorsanız, yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Yemekler rahatlatıcı olabilir ama duygusal nedenlerden dolayı onlara aşırı yönelmek bağımlılığa yol açabilir. Yemek yemek üzerindeki kontrolü kaybetmek, aşırı yemek ve sonrasında suçluluk veya utanç duymak potansiyel bir yemek bağımlılığının göstergeleridir.

6. Aşırı haber tüketmek

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Bilgi sahibi olmak, gündemdeki gelişmeleri takip etmek elbette önemli. Ancak haber sitelerini sürekli yenilemek ve takıntılı bir şekilde tüm gelişmelerden haberdar olmaya çalışmak bir bağımlılık belirtisi olabilir. Haber kaynaklarından uzak kaldığınızda kendinizi kaygılı veya sıkıntılı hissediyorsanız, bağımlılıktan kurtulmak için neler yapabileceğinizi araştırmanızda fayda var.

7. İşkoliklik

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Bir insanın kendisini işine adaması elbette kötü bir şey değil. Ancak işiniz, yaşamınızın tamamını ele geçirdiyse sıkıntılı bir sürecin içerisindesiniz demektir. İşinize ailenizi ve arkadaşlarınızı ihmal edecek denli düşkün olmanız da farkında olmasanız da bir bağımlı olduğunuz anlamına gelir.

8. Çok fazla egzersiz yapmak

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Egzersiz yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlığınıza pozitif katkı sunacağına şüphe yok. Fakat saatlerinizi egzersiz yaparak geçirmenizin nedeni bir egzersiz bağımlısı olmanız olabilir. Egzersizle ilgili takıntılı düşünceler, yaralanmalara veya hastalığa rağmen egzersiz yapmayı istemeniz, bir antrenmanı kaçırdığınızda yoğun şekilde suçluluk duymanız ise egzersiz bağımlılığının işaretlerindendir.

9. Sürekli telefonu kontrol etmek

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Akıllı telefonlarımız, yaşamlarımızı ciddi şekilde kolaylaştırıyor. Fakat yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası olan bu araçlarla haddinden fazla ilgilenmek örneğin sürekli telefon kontrolü yapmak da bir bağımlılık işaretidir. Telefon bağımlılığı ise gerçek hayattaki etkileşimleri ihmal etmenize ve çok daha ciddi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

10. Aşırı temizlik yapmak

bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar

Aşırı şekilde temizlik yapmak da bağımlı olduğunuzu gösteren davranışlar listesinde yer alıyor. Temizlik için çok fazla zaman harcamak, temizlik yapmadığınız anlarda kaygılı veya huzursuz hissetmek, bu sebeple diğer aktivitelere zaman ayıramamak, kurtulmanız gereken bir bağımlılığınızın olduğunu gözler önüne seren en somut işaretlerdir. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku