Allah-u Teala, geceyi kulları için bir dinlenme vakti kılmıştır. Gün içerisinde yorulan, rızkının peşinde koşan kişi, gece olunca dinlenmeli, ertesi gün için enerji toplamalıdır. Kulluğun en önemli vazifelerinden biri, her hareketinde Allah’ın bir kulu olduğunu hatırlamak, her işinden önce dua ederek O’ndan afiyet dilemektir. Bu sebeple sabah uyanıldığında, abdest alırken, evden çıkarken, ayakkabı giyerken, yürürken ve gece okunacak dua ve sureler bulunur.
Bu dualar, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in yaşantısından örnek alınmış, nakledilen hadislerden derlenmiştir. Efendimiz (s.a.v.) kulluğu ve duaları ile bizlere örnek olmuştur.
Gece Okunacak Dua
Hz. Hafsa (r.a.)’tan rivayet edilen hadise göre Efendimiz (s.a.v.) uyurken sağ tarafına yatar, sağ elini sağ yanağının altına koyar ve “Allah’ım kullarını dirilteceğin kıyamet gününde beni azabından koru.” diye dua ederdi. (Camiüssağir Hadis No: 6558)
Hz. Aişe (r.a.)’tan rivayet edilen hadise göre Efendimiz (s.a.v) uyumadan Felak ve Nas surelerini okur, ellerine üfler ve ellerini tüm bedenine sürerdi. (İbni Mace dua:15)
Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gece yatmadan Kafirun, Secde ve Mülk suresini okumayı alışkanlık haline getirmiş, Mülk suresi ile ilgili “Kur’anda bir sure vardır ki, otuz âyettir. Okuyana affedilinceye kadar şefaat edecektir. O “Tebarekellezi bi yedihil mülk” diye başlayan suredir.” (İ. Ahmed) buyurmuştur.
Gece okunacak dua hadislerinin haricinde yatağa abdestli girmek, yatmadan Euzü Besmele çekmek ve yine yatmadan Bakara suresinin son kısmında bulunan Amenerresulu’yü okumak sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. Fatıma’nın günlük işlerinden açlık sebebiyle çok yorulup kendisine yardım edecek birini aramayı düşünmesi üzerine Hz. Ali ve Hz. Fatıma’ya, “Siz yataklarınıza yattığınızda veya döşeklerinize girdiğinizde 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdülillah, 33 kere Allahu Ekber deyiniz. İşte bu sizler için hizmetçiden daha hayırlıdır.” buyurmuştur. Hem gece yatmadan okunacak bir dua tavsiye etmiş hem de dünyevi işleri ahirete tercih etmeme konusunda öğüt vermiştir.
Ek olarak, gece boyunca aralıksız uyumayıp gece namazına uyanmak, gecenin üçte birini ibadet ve namaz ile geçirmek sünnettir. Gece uyanıldığında abdest alıp teheccüd namazı kılınmalıdır.