Gelir Aylık Ödenek Talep Belgesi Nasıl Doldurulur, Örneği

1 ay önce 48

Gelir aylık ödenek talep belgesi nasıl doldurulur konusu emekliliğe başvuracakların araştırdığı konuların başında gelmektedir. Tahsis talep formu yeni adı ile Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi emeklilik şartlarını yerine getirenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli aylığı bağlanabilmesi için verilmesi zorunlu olan belgedir.

Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartını sağladınız. Tabi bu şartları sağlamış olmanız emekli maaşınızın otomatik olarak bağlanacağı anlamına gelmiyor maalesef. Emekli maaşınızın bağlanması için tahsis talep ve taahhüt belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmanız gerekiyor.

Emeklilik için gerekli olan tüm şartları sağlamış olsanız bile SGK tahsis talep formu ile başvuru yapmadan emekli aylığınız bağlanmaz. Tahsis talep formunu doldururken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılar vardır. Dolayısıyla yazımızda emeklilik formu doldurma konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir. Emeklilik tahsis talep formunu doldururken bazı kısımları atlarsanız aylığınızın daha düşük bağlanmasına neden olur. Peki Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi nasıl doldurulur ?

Gelir/Aylık/Ödenek talep belgesi nedir?

En son Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesi ile yapılan düzenleme ve birleştirme ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak tüm emekli aylığı, gelir, malulluk aylığı, çeyiz parası, ölüm parası gibi tüm yardım, aylık ve ödenekler için yapılacak başvurularda kullanılacak belgedir. Örneği ve nasıl doldurulacağı yazımızın devamında verilmiştir.

SGK tahsis talep formu nereye verilir?

Gelir aylık ödenek talep belgesi ek-2 güzelce doldurduk da tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi nereye gönderilir, Sosyal Güvenlik Kurumu tahsis talep ve beyan taahhüt belgesini elden mi vermem gerekiyor ?

Sıra geldi SGK emeklilik başvuru formunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermeye. Tahsis talep dilekçesini bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz. Sgk emeklilik dilekçesini vermeniz gereken  Sosyal Güvenlik Merkezi son çalışma sigorta koluna göre belirlenir. Tahsis ve talep belgesini son çalışmanız;

  • Bağkur ise 4b bağkur dosyanızın olduğu SGK’ya,
  • Emekli sandığı ise Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı-Mithatpaşa Cad. Sıhhıye/Ankara adresine göndermeniz gerekiyor.
  • Son çalışma 4a ssk ise işyerinizin bağlı olduğu SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.

SGK Gelir aylık ödenek talep belgesinin verilmesi

Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son genelgesi ile Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi olarak değiştirilmiştir. Eğer elinizde eski tahsis talep belgesi varsa ve ya SGK tarafından size bu verildiyse bununla da başvuru yapabilirsiniz. Bu belgeyi nasıl doldurmanız gerektiği, belgeyi doldururken dikkat etmeniz gerekenler ve belgenin doldurulmuş örneği yazımızın devamında mevcut.

Tahsis talep formu(ek-1) belgesini aşağıda verilen indirme bağlantısından indirerek verilen örneğe bakarak doldurup elden ya da post/kargo ile bağlı olduğunuz SGK’ya verebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden online olarak da verebilirsiniz. Yazımızın devamında e-devletten nasıl başvuru yapacağınız konusunda da bilgi verilecektir.

Gelir aylık ödenek talep belgesi nasıl doldurulur?

Bu başlık altında Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi nasıl doldurulur, doldurulmuş örneğini bulabilirsiniz. Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesinin PDF formatındaki boş suretini buradan indirebilirsiniz: Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi indir.

Belgenin doldurulmuş bir örneği aşağıdaki gibidir. Normal emeklilik ya da yurtdışı borçlanması ile emeklilik başvurusu yapacaklar için örnek olarak doldurulmuştur. Zaten çok detaylı doldurmanıza da gerek yok. Yaşı gelip emekliliği hak edenler ya da yurtdışı borçlanması ile aylık bağlanacaklara yaşlılık aylığı bağlanır. Burada kafanız karışmasın.

Emeklilik dilekçesi doldurulmuş örneği

Belgenin doldurulmuş örneği aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki gibi doldurmanız yeterli olacaktır. Zaten tüm bilgileriniz SGK’da mevcut. Ancak sicil numarası, hizmetler gibi bildiğiniz bilgiler varsa onları da doldurabilirsiniz. Ancak dediğim gibi doldurmasanız da olur.

gelir aylık talep belgesi örnektahsis talep formu nasıl doldurulmuş örneği

Malulen emeklilik başvurusu yapacaksanız Malulluk Aylığı, vazife malulluğü aylığı için başvuru yapacaksanız vazife malulluğu aylığı, iş kazası sonucu gelir başvurusu yapacaksanız Sürekli İş Göremezlik Geliri, iş kazası sonucu vefat eden birisi ya da iş kazası geliri alırken vefat eden birisinin maaşı için başvuru yapılacaksa Ölüm Geliri, Ölüm maaşı başvurusu yapılacaksa Ölüm Aylığı seçeneklerinin işaretlenmesi gerekmektedir.

Bu formla aynı zamanda cenaze ödeneği başvurusu da yapılabilmekte. Formu aynı şekilde doldurarak sadece cenaze ödeneği kutucuğunu işaretleyerek bu form ile başvuru yapabilirsiniz.  Emeklilik başvurusunu tamamladıktan sonra süreci ve evrağınızın durumunu SGK evrak takip sisteminden takip edebilirsiniz. DYS evrak takip sisteminden takip etmek için hemen SGK emeklilik evrak takip sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

E devlet gelir aylık ödenek talep belgesinin verilmesi

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt belgesini ya da gelir/aylık/talep belgesini aşağıda belirttiğimiz gibi elden ya da posta yolu ile verebileceğiniz gibi E devlet sisteminden online olarak da başvuru yapabilirsiniz. Aslında e devlet şifreniz varsa bu daha kolaydır. Başvuru için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Ortak 4a/4b/4c Hizmetler,
  • Tahsis Beyan ve Taahhüt Belgesinin verilmesi menüsünden başvuru yapabilirsiniz. Direk başvuru için: ⇒ internetten emeklilik başvurusu.

E-devlet üzerinden adım adım gelir aylık ödenek talep belgesi doldurma işlemini nasıl yapacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini emeklilik dilekçesi e-devlet sayfamızda anlattık.

Engelli emeklilik tahsis ve talep formu nasıl doldurulur ? 

Engelli kapsamında emekli maaşı başvurunuzu da gelir, aylık ve ödenek talep belgesi ile yapabilirsiniz. Gelir/Aylık Talep Türü kısmında Yaşlılık Aylığı seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Yukarıdaki doldurulmuş tahsis ve talep formu doldurulmuş örneğine bakarak formu doldurabilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Gelir aylık/ödenek talep belgesi ne zaman sonuçlanır?

Emekli maaşı talebine istinaden ortalama aylık bağlama süresi 1,5-2 aydır. Geç bağlansa bile maaş olarak bir kaybınız olmuyor. Emekli maaşı talebini takip eden aybaşından bağlanıyor.

Tahsis talep başvurunuz kabul edilmiştir ne demek?

Gelir ödenek talep belgesi e-devletten, elden ya da posta yolu ile verildikten ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kayıt altına alındıktan sonra başvurunuz kabul edilmiştir sonucu çıkar. Bu sonuç başvurunun işleme alınmak üzere kabul edildiği anlamına gelmektedir.

Tahsis talep türü nedir ?

Sosyal Güvenlik Mevzuatımıza göre farklı emeklilik türleri bulunmaktadır. Bunlar özetle; Yaşlılık aylığı,
Engelli aylığı, Malulen emeklilik, İş kazası maaşı.

Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi nasıl doldurulur?

Yazımızda emeklilik tahsis ve talep formu word olarak paylaşılmış ve ayrıca adım adım gelir aylık/ödenek talep belgesi doldurma konusu anlatılmıştır. Yazımızda hem nasıl doldurulabileceği hakkında bilgi bulabilir hem de gelir aylık ödenek talep belgesi örneğine göz atabilirsiniz.

Gelir aylık ödenek talep belgesi ne işe yarar?

SGK tarafından paylaşılan gelir aylık/ödenek talep belgesi PDF emeklilik, malulen emeklilik, cenaze ödeneği, evlenme yardımı gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak olan tüm gelir ve aylıklar için kullanılan belgedir.

Tahsis Talep ne anlama geliyor?

Tahsis SGK literatüründe emeklilik anlamına gelir. Tahsis talebi ise emeklilik talebi anlamına gelmektedir.

Emeklilik dilekçesi kaç gün önceden verilmeli?

Emeklilik dilekçesi emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi tüm şartlar sağlandıktan sonra verilmelidir.

E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapılır mı?

Emeklilik başvurusu e-devletten online olarak yapılabilir. Dilerseniz elden ya da posta yolu ile de yapabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku