Geriye Dönük Sigorta Girişi Yapılabilir mi?

1 ay önce 119

Vize işlemleri, ustalık/çıraklık belgesi almak gibi işlemler için bazen bizden belli bir prim günü olması şartı aranabilmekte. Böyle bir durumda ise sigortalılar geriye dönük sigorta yaptırma talebinde bulunmakta. Bu içerikte geriye dönük sigortanın hangi şartlarda ve nasıl yapılabileceği hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Geçmişe dönük sigorta girişi yapılabilir mi?

Geriye dönük sigorta girişi;

  • İşveren tarafından en fazla 1 yıl öncesine kadar yapılabilir.
  • Geriye dönük yapıldığında işverene idari para cezası uygulanır.
  • Ayrıca her bir beyanname için de işverene idari para cezası uygulanır.
  • SGK 3 aydan daha uzun süre için geriye dönük verilen sigorta taleplerini işleme almaz. Denetim gerçekleştirir. Denetim sonucunda sigortalının fiilen çalıştığı kanaatine varılırsa talep işleme alınır.

1 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Yukarıda belirtildiği gibi işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi cezası verilmek şartı ile geriye dönük 1 ay için bildirge verilebilir. İşe giriş için aylık brüt asgari ücret kadar, ek bildirge için ise brütün 1/8’i kadar ceza uygulanır.

3 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Özellikle konsolosluklara yapılacak vize başvurularından önce okurlarım bu konuda bana sık sık soru sormakta. İşveren geriye dönük sigorta işe giriş bildirgesini cezalı olarak verip hizmetleri de geç bildirebilir. Ancak SGK işleme almayabilir. Denetim sürecinden sonra çalışmanın fiili olup olmadığına kanaat getirilir. Çalışma fiili ise hizmetler işlenir değilse işlenmez. Bu da en az 1,5-2 yıl arasında sürer.

6 ay geriye dönük sigorta

İşe giriş bildirgesi geriye dönük cezalı olarak verilebilir. Ancak SGK hizmetleri işlemez. Denetim yapıldıktan sonra eğer hizmet fiili ise işlenir. Değilse işlenmez. Bu sürecin tamamlanması da bir hayli uzun sürmekte.

Geriye dönük prim ödemesi nasıl yapılır?

Geriye dönük olarak SGK beyannamesi cezalı olarak verilebilir. Burada iki uygulama mevcut.

  • İşveren verilmesi gereken son tarihin ay sonundan başlayarak 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirgeyi verirse işe giriş bildirgesi olması koşulu ile SGK bu talebi dikkate alır ve cezalı olarak bildirgeleri işler. Şöyle ki Şubat ayında başlayan bir çalışan için geç bildirgenin Haziran ayı sonuna kadar SGK’ya verilmesi durumunda SGK denetime tabi tutmadan işleme alarak hizmetleri işler ve idari para cezasını uygular.
  • Bir diğer uygulama ise verilmesi gereken son tarihin ay sonundan başlayarak 3 aylık süreden sonra verilen geriye dönük ek bildirgeler direkt olarak işleme alınmaz. Denetim yapılır eğer gerçekten fiili çalışma varsa hizmetler işlenir yoksa talep reddedilir.

Geriye dönük sigorta girişi kaç gün için verilebilir?

En fazla 3 aya kadar yapılabilir. 3 aydan daha eski süreler için verilecek beyannameler Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılacak denetimler sonucunda işleme alınabilir ya da reddedilebilir.

Geriye dönük sigorta girişi cezası ne kadar?

Geriye dönük olarak verilecek;

  • Ek beyannameler için sigortalı başına brüt asgari ücretin 1/8’i tutarında,
  • Asıl beyannamelerde ise brüt asgari ücretin 1/5’i tutarında idari para cezası uygulanır.
  • Güncel idari para cezası tutarlarına SGK idari para cezası ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku