GSS Borcu Emekli Olmaya Engel mi?

1 ay önce 35

GSS borcu emekli olmaya engel mi? Bu sorunun cevabı bulunulan kapsama göre değişiyor. Eğer genel sağlık sigortası prim borcunuz varsa emekli maaşı bağlanmayabilir. Burada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bu içerikte genel sağlık sigortası prim borcu olanların emekli olup olamayacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

GSS borcu emekliliğe engel mi?

GSS prim borcu emekli olunacak kapsama göre emekli olmaya engel olur ya da olmaz. Buna göre;

  • Eğer 4/a ssk kapsamında emekli olacaksanız GSS prim borcu emekli olmanıza engel değil. GSS prim borcunuzu ödemeden de SSK kapsamında emekli olabilirsiniz. Ancak bu durumda GSS borcunuz emekli maaşınızdan kesilir.
  • Eğer 4/b yani bağkur ile diğer isteğe bağlı sigorta kollarından birisinden emekli olacaksanız genel sağlık sigortası prim borcu emekliliğe engel olacaktır. Bu durumda en geç emeklilik başvurusu yaptığınız tarih ayın sonuna kadar GSS borcunuzu ödemeniz gerekir. Eğer ödemezseniz emekli maaşı bağlanmaz.
  • Bağkur borcu emekliliğe engel mi başlıklı içeriğimizden bağkur borçlarının emekliliğe engel olup olmayacağı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

4a GSS borcu olan emekli olabilir mi?

4a kapsamında son 1260 günü sağlayan ve bu kapsamda emekli olacakların GSS prim borçları emekli olmalarına engel değil. SSK’dan emekli olacak birisine GSS borcu olsa bile aylık bağlanır ancak daha sonra GSS borçları emekli maaşından kesilebilir.

GSS borcu EYT’ye engel mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi Genel Sağlık Sigortası prim borçları SSK kapsamında emekli olmaya engel değildir. Ancak EYT ile bağkurdan ya da diğer isteğe bağlı sigorta kollarından birisinden emekli olacaksanız bu durumda GSS borcunun ödenmesi gerekir. Aksi halde aylık bağlanmaz. SSK kapsamında EYT ile emekli olacaksanız GSS borcu emekliliğe engel değildir. Emekli maaşı bağlanınca GSS borcu emekli maaşından kesilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku