Hepsi Birer Efsane! Voleybol Tarihimizin En İyi 10 Kadın Oyuncusu

1 hafta önce 54

Türk kadın voleybol kulüp takımları ve milli takım, son 20 yılda çok büyük başarılara imza attı. 2000’li yılların başından başlayan bu başarılar, ülkemizdeki tüm spor severleri gururlandırdı. Bu önemli başarıların elde edilmesinde bazı kadın voleybolcularımız çok büyük bir rol oynadı. Bizler de, özellikle son 20 yılda ülkemizin takımlarına ve milli takıma büyük başarılar elde ettiren kadın voleybolcularımızı tekrar hatırlamak ve asla unutmamak için onları en iyi Türk kadın voleybolcular adını verdiğimiz bu özel listede bir araya getirdik. Hazır Milletler Ligi ve Olimpiyat Oyunları yaklaşmışken efsaneleri tekrar hatırlayalım. İşte efsane Türk kadın voleybolcular 👇

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Terimler, Vuruş Teknikleri Ve Pozisyonlar: Voleybol Hakkında Bilmeniz Gerekenler”

1. Bahar Mert
Bahar Mert

Voleybol tarihimizin en iyi oyuncuları arasında bulunan Bahar Mert, Ankara Vakıfbank kulübü ile 1998 ve 1999 yıllarında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda final oynadı. 180 cm boyundaki oyuncu, 1999 yılındaki finallerde “en iyi pasör” seçildi. 2000 yılında Volley Cats Berlin’e transfer olan oyuncu bir sezon burada oynadıktan sonra, Eczacıbaşı takımına geri döndü ve üç sezon burada forma giydi. Ayrıca bir sezon Sant’ Orsola Asystel Novara isimli İtalyan takımında oynadı. Toplamda 312 kez milli takım forması giyen Bahar Mert, 2003 Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olan kadronun unutulmazlar oyuncularından biri olarak voleybol tarihimize geçti.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “2017 Bayanlar Avrupa Voleybol Şampiyonasına Dair Akılda Kalan 9 Şey”

2. Gülden Kayalar

Gülden Kayalar

Gülden Kayalar, 2003 yılında Eczacıbaşı takımına transfer oldu ve kariyerinin sonuna kadar burada forma giydi. 2003 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nın en önemli oyuncularından biriydi. Bu turnuvada gösterdiği performans ile “en iyi libero” seçildi. 2014-15 CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Eczacıbaşı ile şampiyonluk yaşadı ve tekrardan “en iyi libero” seçildi. Ayrıca 2015 ve 2016 yıllarında FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda şampiyon olan Eczacıbaşı takımının en önemli oyuncularından biriydi.

3. Arzu Göllü

efsane türk kadın voleybolcular

32 yılını voleybola adayan ve 300 kez milli formayı giyen Arzu Göllü, Eczacıbaşı takımı ile 9 kez Türkiye Ligi şampiyonluğu, 3 kez Türkiye Kupası şampiyonluğu ve 3 kez Başbakanlık Kupası şampiyonluğu yaşadı. Ayrıca, Challenge Kupası (Kupa Galipleri Kupası) kazanan ilk Türk voleybol takımının en önemli parçalarından biri oldu. Bunların yanı sıra Arzu Göllü, Şampiyon Kulüpler Kupası üçüncülüğü ve CEV Kupası ikinciliği gibi pek çok başarı elde etti.

4. Özlem Özçelik

efsane türk kadın voleybolcular

Efsane Türk kadın voleybolcular arasında bulunan Özlem Özçelik, orta oyuncu pozisyonunda sürdürdüğü kariyerinde 11 kez Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Dinamo Moskova’da da forma giyen oyuncu bu takımla da şampiyonluk yaşasa da, en çok Avrupa ikincisi olan efsane kadromuzun kaptanı olarak hafızalarda yer edindi. Ayrıca Akdeniz Oyunları’nda altın madalya sahibi oldu.

5. Natalia Hanikoğlu

Her zaman pozitif enerjisiyle etrafa neşe saçmayı başaran Natalia Hanikoğlu, 2003 Avrupa Şampiyonası’ndaki performansıyla adeta göz doldurmuştu. Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Rusya Ligi ve Rusya Kupası gibi birçok şampiyonluk yaşayan değerli oyuncu, Rusya Ligi’nde oynadığı dönemde en iyi smaçör seçildi. Ayrıca Balkan Kupası’nda “en değerli oyuncu” ve CEV Kupası’nda “en iyi smaçör” seçilerek birçok bireysel başarıya imza attı.

6. Eda Erdem

efsane türk kadın voleybolcular

Efsane Türk kadın voleybolcular dediğimizde sizin de aklınıza hemen Eda Erdem geliyor değil mi? Nasıl gelmesin! Heykeli dikilecek kadın dedik heykeli dikildi. Bizi hem gururlandırdı hem de maç izlerken ağlattı. Hiç kuşkusuz voleybol tarihimizin en iyi oyuncuları arasında bulunan Eda Erdem, 2008 yılından beri Fenerbahçe takımının formasını giymektedir. 2005 yılından beri milli takımda görev alan ve 300’den fazla maça çıkan Eda Erdem, 2009 yılında milli takım ile Avrupa ikinciliği, Fenerbahçe takımı ile 2010 FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonluğu, 2011 yılında milli takım ile Avrupa Kadınlar Ligi ikinciliği ve 2011 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda üçüncülük gibi birçok başarıya imza attı. Ayrıca milli takımla 2019 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası`nda ikincilik elde etti, 2023 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi ve 2023 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası şampiyonu oldu. Eda Erdem kariyeri boyunca elde ettiği pek çok bireysel başarının yanında, Uluslararası Voleybol federasyonu tarafından tarihin en iyi 100 sporcusu listesine seçildi. 🧿

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımının Efsane Kaptanı Eda Erdem Kimdir?”

7. Neslihan Demir

efsane türk kadın voleybolcular

Voleybol tarihimizin en iyi oyuncuları arasında bulunan Neslihan Demir, akıl dolu plaseleri, iki yandan topuz yaptığı saçları ve mükemmel sol eli ile voleybolcu olmak isteyen her genç kızın idolüydü. Kariyeri boyunca pek çok turnuvada en skorer oyuncu olmayı başardı. En önemli bireysel başarılarından biri ise Dünya Şampiyonası’nda iki kez üst üste “en skorer oyuncu” olarak tanımlanmasıydı. Türk tarihinin en önemli voleybolculardan biri olan Neslihan Demir’in kariyerinde Dünya Kulüpler Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi ve Sultanlar Ligi şampiyonluklarıyla birlikte Avrupa ikinciliği ve üçüncülüğü var. Ayrıca olimpiyatlarda da forma giydi.

8. Çiğdem Can

174 kez milli takım forması giyen orta oyuncu Çiğdem Can, kariyerinde Vakıfbank, Eczacıbaşı, Pulcher Lodi, Emlak TOKİ ve Fenerbahçe takımlarında oynadı. Fenerbahçe ile tarihte ilk kez Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonu olan kadronun önemli parçalarından biri Çiğdem Can, 10 kez Türkiye Ligi ve 9 kez Türkiye Kupası’nı kazandı. Ayrıca Akdeniz Oyunları’nda ve Avrupa’da ikinci olan kadroda yer aldı.

9. Esra Gümüş

efsane türk kadın voleybolcular

Ankara Vakıfbank’ta voleybola başlayan Esra Gümüş, Yeşilyurt, Eczacıbaşı, Nilüfer Belediyespor ve Sarıyer Belediyespor’da forma giydi. 2003 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda ikinci olan kadroda yer alan oyuncu, 2009 Akdeniz Oyunları, 2009 Voleybol Kadınlar Avrupa Ligi ve 2011 Avrupa Ligi’nde gümüş madalya kazandı. Ayrıca Eczacıbaşı ile CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi ve FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda şampiyonluk yaşadı.

10. Gözde Kırdar

Voleybol tarihimizin en iyi oyuncuları arasında bulunan Gözde Kırdar, 19 yıllık voleybol kariyeri boyunca Vakıfbank’ta forma giydi. Smaçör pozisyonunda görev alan oyuncu, Vakıfbank forması giyerken CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi, CEV Kupası, FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası ve Challenge Kupası şampiyonlukları yaşadı. Ayrıca milli takım ile 2005 Akdeniz Oyunları’nda şampiyon, 2009 Voleybol Kadınlar Avrupa Ligi’nde ikinci, 2011 ve 2017 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda üçüncü oldu.

Tum Makaleyi Oku