Uzun süreli tedavi gerektiren şeker, tansiyon gibi hastalıklar için doktor tarafından ilaç raporu verilmektedir. Bu içerikte raporun ne olduğu, nasıl alındığı ve sorgulandığı gibi konu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İlaç kullanım raporu nedir?
Kronik ve sürekli rahatsızlığı olan hastalara sürekli kullanım durumunda verilen raporlara ilaç raporu denilmektedir. Bu raporlarla sigortalılar, emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ilaçlarını muayene katılım bedeli olmadan alabilmekteler.
İlaç raporu ne işe yarar?
Bazı hastalıklar uzun süre ya da ömür boyu tedavi gerektirebilir. Bu hastalıklar için uzun süre kullanılacak ilaçların ise katkı payı çalışandan %20, emekliden ise %10 oranında alınır. İşte ilaç raporlu verilirse katkı payından muaf olunur ve ücretsiz olarak alınması sağlanır. Bu sayede hasta kişinin cebinden ilaç maliyeti daha az çıkmış olur.
İlaç raporu nasıl alınır?
İlaç raporu sadece devlet hastanesi ve ya özel hastanelerinde ilgili doktorlar tarafından yazılabilir. Rapor almak ya da mevcut raporu uzatmak için öncelikle doktor tarafından gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması gerekiyor. Tahlil işleminin ardından doktor tarafından uygun görülürse 3,6 ya da 12 ay süre rapor düzenlenir.
İlaç raporu için gerekli evraklar nelerdir?
Herhangi bir belge talep edilmez. Zaten mevcut raporların hepsi doktor tarafından sistemde görülür. Sizin yukarıda belirtildiği şekilde doktora muayene olmanız ve gerekli tahlillerin yapılması yeterli olacaktır.
İlaç raporu sorgulaması nasıl yapılır?
İnternet üzerinden online olarak ilaç raporunuzun bitip bitmediğini ve hangi tarihe kadar devam edeceğini kolayca sorgulamanız mümkün. Ancak bu işlem için e devlet şifrenizin olması gerekiyor.
- www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Dilerseniz e devlet sistemini telefonlarınıza indirerek uygulama üzerinden de sisteme erişim sağlayabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-Ortak (4a/4b/4c) Hizmetler-İlaç rapor bilgisi sorgulama menülerini kullanarak ilaç muafiyet raporu sorgulamasını kolayca sorgulayabilirsiniz.
- Buradan sorgulama sistemine giriş yapabilirsiniz: ilaç raporu sorgulama.
E nabız ilaç raporu sorgulaması nasıl yapılır?
- Öncelikle e-nabız uygulamasına giriş yapın.
- Ardından RAPORLARIM kısmına girin.
- Buradan sorgulama yapabilir ve detayları görüntüleyebilirsiniz.
Eczaneden raporlu ilaç almak için ne yapılması gerekir?
İlaçları alabilmek için öncelikle reçete yazdırmanız gerekmektedir. Bazı ilaçlar haricinde raporlu ilaç için reçeteleri aile hekimleri de yazmakta. İlacınızı yazdırdıktan sonra herhangi bir eczaneden alabilirsiniz.
Raporlu ilaçları aile hekimi yazabilir mi?
Evet. Bazı özel hastalıklar ve istisnai durumlar haricinde raporlu ilaçlar için aile hekiminize reçete yazdırabilirsiniz. Aile hekiminden yazdırılan ilaçlar için ayrıca muayene ücreti borcu da çıkmaz size.
Eğer ilaç raporunuz bittiyse ve raporunuzu yenilemek istiyorsanız yenileme başvurusu için hemen ilaç raporu yenileme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Raporlu ilaçlardan katkı payı alınıyor mu?
Raporlu ilaçlardan katkı payı alınmaz. Normalde emekliden ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden %10, çalışanlardan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden %20 oranında alınan katkı payı raporlu ilaçlarda alınmaz.
İlaç raporu sağlık raporu yerine geçer mi?
İlaç raporları sadece belli bir süre kullanım ve katılım payından muaf olmak için verilen raporlardır. Bunlar sağlık raporu yerine geçmezler. Heyet raporu nasıl alınır başlıklı yazımızdan sağlık raporlarının nasıl alındığı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Raporlu ilaçlara para ödenir mi 2024?
Rapor yazılan ilaçlardan raporlu ilaç ücreti alınmaz. Ancak bazı ilaçlar bu istisnanın dışında yer alabilmektedir. Bu nedenle emekli iseniz maaşınızdan, emekli değilseniz eczane tarafından ilaç raporlu olsa bile kesinti yapılabilir.