İnşaat asgari işçilik hesaplama inşaatın yapı sınıfı, yapı grubu ve yapı yaklaşık birim maliyetleri esas alınarak yapılmakta. Ruhsata tabi bir bina inşaatı yaptığınızda söz konusu yapı için bağlı olduğunuz Belediyeden oturma izni alabilmeniz için Belediye sizden SGK borcu yoktur diğer adı ile ilişiksizlik belgesi ister. İnşaatınız için bu belgeyi alabilmek için de inşaat için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dosya tescil ettirmeniz ve yeterli miktarda işçilik bildiriminde bulunmanız gerekmektedir. Bu içerikte hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir. Ayrıca sizin için oluşturduğumuz basit hesaplama programı ile kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.
SGK inşaat asgari işçilik hesaplama programı
İnşaat işçilik hesaplaması nasıl yapılır?
Hesaplama yapılırken esas alınacak olan metrekare birim maliyeti inşaatın Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescil tarihi ile bitim tarihi esas alınarak belirlenir. Buna göre;
- Bulunduğu yıl başlayıp biten inşaatlar için o yıl içinde geçerli olan yapı yaklaşık birim maliyetlerini esas almanız gerekiyor. örneğin 01.04.2024 tarihinde başlayıp 30 Ekim 2024 tarihinde SGK’ya bitim dilekçesi verdiğiniz inşaat için 2024 yılı maliyetine göre hesaplama yapmanız gerekiyor.
- Birden fazla yıl devam eden inşaatlarda bitim dilekçesinin verildiği tarihten önceki yılın yapı yaklaşık birim maliyetleri üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
Hesaplama sonucu bildirmeniz gereken tutar brüt prime esas kazançtır. Yani işveren olarak ödeyeceğiniz prim tutarları değildir. Bina inşaatı için brüt kazanç üzerinden ödemeniz gereken prim oranları ve 2024 sigorta prim tutarları aşağıda güncel olarak verilmiştir.
Tadilat işlerinde asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılır?
Tadilat ruhsatlarında tescil ve prim bildirim işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ana ruhsat için tescil edilen dosya kapatılmadan yani bitiş dilekçesi verilmeden tadilat işlemi gerçekleşti ise ve tadilat ruhsatı alındıysa ayrıca dosya açtırmaya gerek yok. Mevcut dosya üzerinden ve son metrekare esas alınarak asgari işçilik hesaplaması yapılır.
- Ancak ana dosya kapanışı verilip ilişiksizlik belgesi alındıktan sonra tadilat ruhsatı alındıysa tadilat ruhsatı için yeni dosya açılması zorunludur. Eğer tadilat ile inşaatın metrekaresinde bir artış var ise yani ilave kısım varsa ilave kısım için hesaplama yapılması gerekiyor. Eğer metrekare aynı kaldı ise ve herhangi bir değişiklik yoksa sadece dosyanın açılıp prim bildirimi yapılması yeterlidir. Böyle bir durum varsa 1 günlük bildirim bile yeterlidir.
İnşaat işçilik hesaplama excel
Hesaplamayı dilerseniz geliştirmiş olduğumuz işçilik hesaplama inşaat excel programını indirerek de yapabilirsiniz. Excel olarak oluşturmuş olduğumuz inşaat ssk hesaplama dosyasını buradan indirebilirsiniz ⇒ inşaat işçilik maliyeti hesaplama tablosu excel.
İnşaat asgari işçilik oranları 2024
Asgari işçilik hesaplamasında esas alınacak oranlar inşaatın yapılış şekline göre farklılık gösterir. Hesaplamayı aşağıda belirtilen oranların %25 eksiği üzerinden yapmanız gerekir. Güncel oranlar aşağıdaki gibidir;
- Kargir/Yığma: %12,
- Karkas: %9,
- Prefabrik: %8.
Asgari işçilik hesaplama formülü 2024
Formülü basit olarak şu şekildedir; İnşaatın toplam metrekaresi X maliyet x ( karkas ise 6,75/kargir ise %9)/100= bildirilmesi gereken prime esas kazanç.
İnşaat sigorta maliyeti hesaplama 2024
Aylık sigorta prim tutarları teşvik durumuna göre aşağıdaki gibidir;
- Primlerinizi düzenli öderseniz ve geçmiş borcunuz olmazsa prim ödeme oranı %32,5 olur. Aylık prim tutarı 2024 yılı için: 6.500,00 TL dir.
- Çalışanınız 4447/10. madde teşvikinden yararlanırsa prim ödeme oranı brüt tutar üzerinden %17 olur. Aylık prim tutarı 2024 yılı için: 3.400,00 TL dir.
- Eğer çalışanınız 4447-19. madde teşviğinden yararlanabilirse hiç prim ödemezsiniz.
- Aylık teşvikli ve teşviksiz sigorta primleri için ssk primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.