İslamda Düğün Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılmalı?

5 yillar önce 6

İslamda Düğün

Yüce dinimiz İslamda düğün merasimi ve yapılan aktiviteler hakkında, farklı görüşler ortaya sürülmüş olup, en fazla tartışılan konulardan birisi haline gelmiştir. İslamda düğün merasimi nasıl olmalı? İslam’a göre nasıl düğün yapılmalı? gibi pek çok soru, Müslümanlar arasında sorulan ve farklı görüşlerin ortaya atılmasıyla birlikte, tartışılan konulardan birisidir. Bu soruların cevaplarını, sağlam kaynaklardan araştırarak sizler için verdik.

İslamda Düğün Nasıl Olmalı?

Düğünün yapılmasının en önemli nedenlerinden birisi eğlence değil, yapılan nikahın insanlara, daha fazla kişiye duyurulması amacıdır. Yani bu kişiler artık nikah üzerinedir ve bunlardan olacak çocuklar, nikahlı insanların çocuklarıdır şeklinde bir duyuru niteliğindedir. Özellikle bundan yüzyıllar önce iletişim araçlarının daha kısıtlı olması, bu duyurunun farklı şekillerde olmasına neden olmuştur. Lakin günümüzde bu merasimi abartarak, Yüce dinin emrettiklerinin dışına çıkan düğünler, böylesine hayırlı işe gölge düşürecek niteliktedir.

İslam’a Göre Düğünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kadın ve erkekler arasına birer perde çekmek yerine, ayrı mekanlarda birbirlerini görmeden kutlama yapılmalıdır.
  • Kesinlikle alkol, dansöz vs. unsurlar bulunmamalı, haramlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Gereksiz ve abartılı masraflardan uzak durulmalı, israfın dinimizce haram sayıldığı akıldan çıkarılmamalıdır.
  • Yemek vermek sünnet olsa da, kimse imkanını zorlayarak borç altına girmemeli ve imkânı çerçevesinde hareket etmelidir.
  • Düğün davetleri maddi sınıf ayrımı yapılmadan, zengin fakir herkese yapılmalıdır. İslam’ın güzelliğinin, bu tarz şeylere yer vermemesi olduğu unutulmamalıdır.
  • Kur’an-ı Kerim okunarak, bu hayırlı vakit dualanmalı, dualarla olmalıdır.
  • Efendimiz (sav.), düğün yapanların bir koyunla dahi olsa, imkânları varsa ziyafet vermelerini tavsiye etmiştir.
  • Peygamberimiz, düğünün çeşitli şekillerde duyurulmasında sakınca görmemiş, ancak İslami usullere uygunluk aramıştır.

Düğünlerde aşırılığa kaçıp çevresinde hasta, yaşlı, dinlenen insanların olduğunu unutarak gereğinden fazla gürültü yapmak, bir insanında hakkına girmek olduğu düşünülmeli, günümüz şartları da değerlendirilerek eğlence yapılmalıdır. Birisinin mutluluğu için sınırsız ve aşırı davranış biçimleri, başkalarının uzun süreli rahatsızlığına yol açmamalıdır.

Garipler, yetimler bu merasimler esnasında onure edilerek, dinimizin güzellikleri bu kutlamalarda daha derinden yansıtılmalıdır.

Tirmizi’den yansıyan bir hadise göre Efendimiz;

“Haram yolla birleşme ile helal yolla birleşmeyi ayıran özelliklerden birisi, tef çalarak helal olanı ilan etmektir”

buyurarak, düğünü tef çalarak ilan etmenin ve böylelikle insanlara duyurmanın daha doğru olduğuna vurgu yapmıştır.

Böylelikle; “İslamda Düğün Nasıl Olmalı, İslamda Düğün Nasıl Yapılmalı, İslami Düğün Nasıl Olmalı?” gibi soruların cevaplarını bütün detaylarıyla öğrenmiş olduk. Buraya tıklayarak “Boşanma Oranları Neden Bu Kadar Fazla?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku