İşten Çıkış Bildirgesi 10 Gün Hesabı Nasıl Yapılır?

3 haftalar önce 111

İşten çıkış bildirgesi 10 gün hesabı konusunda işverenler sürekli kafa karışıklığı yaşamaktadır. İşten ayrılan her bir çalışan için işverenleri tarafından elektronik ortamda işten çıkışın verilmesi zorunludur. Çıkış yapılırken kanuni sürelere uyulmalı ve geriye dönük verilecekse 10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesabı iyi yapılmalıdır. Bu içerikte bu hesabın nasıl yapıldığı kısaca anlatılmıştır.

10 gün geriye dönük çıkış hesaplaması nasıl yapılır?

İşten çıkış bildirgesi işten çıkış tarihinden sonra başlamak üzere en geç 10 gün içerisinde elektronik ortamda verilmelidir. Çıkış süresi hesaplaması yapılırken;

  • İşten çıkış tarihinden sonraki günden başlamak üzere 10 günlük süre hesaplanır.
  • İşten çıkış geriye dönük 10 gün hesabı yapılırken iş günü olarak değil normal gün olarak hesaplama yapılır.
  • Geriye dönük işten çıkış hesaplamasında 10 günlük süre hesaplamasında resmi tatil, bayram tatili ya da diğer tatillere denk gelen günler 10 günlük süreye dahil edilmez.

10 gün örnek hesaplama

Bir örnekle somutlaştıralım.

  • Kişi 09.08 tarihinde işten ayrılmış olsun.
  • Bu durumda işten çıkışta 10 gün hesabını 09.08 tarihinden değil 10.08 tarihinden itibaren 10 gün parmak hesabı ile hesaplamanız gerekiyor.
  • 10.08 tarihinden itibaren 10 gün saydığımızda 10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesaplama formülüne göre bu işçi için son çıkış tarihi 19.08 olacaktır. Bu tarihten sonra geriye dönük çıkış yapılması halinde idari para cezası uygulanır.

İşten çıkış 10 günlük süre ne zaman başlar?

İşten çıkış tarihinden sonraki günden itibaren hesaplamanız gerekir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku