Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir mi 2024 & İstisnai Durumlar

1 ay önce 23

Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi sorusu işten kendi isteği ile ayrılmayı düşünenlerin cevabını merak ettiği soruların başında gelmektedir. Kıdem tazminatı alabilmek için birçok şart bulunmaktadır. Bu şartlardan en önemlisi de kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten ayrılmanızdır. Tabi normalde kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorunda olmamakla birlikte bu durumun bazı istisnaları vardır. Bu yazımızda işten kendi çıkan tazminat alabilir mi ve kendi isteğimle işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Genel olarak kıdem tazminatı şartları nelerdir?

Tazminat alarak işten ayrılma şartları genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • İşten çıkış tarihinden itibaren işyerindeki çalışmanızın en az 1 yıl olması,
  • Kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten ayrılmanız.

Kıdem tazminatı şartları konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız mı var. O zaman hemen  kıdem tazminatı alma şartları sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

Kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim 2024

Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alma şartları için en az 1 yıllık çalışma şartını sağlamalısınız. . Aşağıda kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız halinde tazminat alabileceğiniz istisnai durumlar ve kendi isteğiyle işten ayrılan kişinin izlemesi gereken yol konusunda bilgi verilmiştir.

Kıdem tazminatı alabilmenin bazı püf noktaları vardır. Bunlara dikkat ederseniz ve anlattığımız yolu izlerseniz tazminat alabilirsiniz. Bu püf noktaları merak ediyorsanız hemen kıdem tazminatı almanın püf noktaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Kendi isteğiyle işten ayrılma tazminat alınabilen durumlar aşağıda belirtilmiştir.

1-Kıdem tazminatı askerlikten dolayı nasıl alınır ?

Erkek çalışanların askerlik sebebi ile işten ayrılması halinde işveren tazminat ödemek zorundadır. Bunun için askerlik sevk belgenizi aldıktan sonra işverene askerlik gerekçesi ile işten ayrılacağınızı bildirmeniz ve tazminat talebinde bulunmanız gerekiyor.

2-Evlilik nedeniyle tazminat alma şartları

Kanunen resmi evlilik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde evlilik nedeni ile kendi isteği ile işten ayrılma durumunda kadın işçiye işveren tazminat ödemek zorundadır. Bunun için yapmanız gereken çok basit. Resmi nikahı çıkardıktan sonra evlilik cüzdanı ve dilekçe ile işverene başvuru yapın. Bu durumda işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır.

Evlilik tazminatını nasıl alabileceğinizi ve başvuruyu nasıl yapabileceğinizi bilmiyor musunuz ? O zaman hemen evlilik tazminatı alma şartları sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

3-Sağlık problemleri sebebi ile işten ayrılma tazminat

Eğer sağlık durumunuz yaptığınız işe engel teşkil ediyorsa bunu gerekçe göstererek işten ayrılmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorundadır. Tabi bunun için sağlık raporu yani sağlık durumunuzun bu işi yapmaya uygun olmadığına dair rapor almalısınız. Bu raporu devlet hastanelerinden alabilirsiniz. Rapor aldıktan sonra işverene dilekçe ile başvurarak tazminat talep edebilirsiniz.

4-Emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma halinde tazminat

Emeklilik için yaş şartı dışında gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını yerine getirdiyseniz SGK’dan tazminat alabilir yazısı ile işvereninize başvuru yaparak işten çıkış yapmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorundadır. Bunun için öncelikle SGK’dan yazı almanız ve sonrasında emeklilik gerekçesi ile işten çıkacağınızı işverene bildirmeniz gerekiyor. Örneğin 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde sigorta girişiniz var ve 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladınız diyelim. Bu durumda SGK’dan  3600 günle emekli olabilir yazısını alarak tazminatınızı işvereninizden talep edebilirsiniz.

5-İşyerindeki zorlayıcı sebeplerle işten ayrılma tazminat

İşverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışları, maaşınızı zamanında ödememesi ya da hiç ödememesi, fazla mesai yaptırması ve bunlara ilişkin ödemeleri yapmaması gibi birçok sebep işyerinde zorlayıcı sebep olarak nitelendirilir. Bu durumda işten çıkışınızı talep edebilir  ve işverenden tazminatınızı talep edebilirsiniz.

İstifa eden işçi kıdem tazminatı Alabilir mi Yargıtay kararı ?

İstifa ederek işten ayrılan işçiler için Yargıtay tarafından verilen birçok karar bulunmaktadır. Ama hepsi özel  durumlar olduğundan burada tek tek paylaşmak imkansız olacaktır. Eğer yukarıda kendi isteğiniz ile işten ayrılma durumunda tazminat ödenmesi gereken durumlardan birisi ile işten çıktıysanız zaten mahkeme kesinlikle lehinize karar vermektedir. Bunların haricinde maaş ödenmemesi, fazla mesai yaptırılmasına rağmen ücret ödenmemesi gibi nedenlerle işçinin istifa etmesi durumunda da mahkeme lehe kararlar vermekte.

10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek 2024

Hangi şartlarda kendi isteğimle işten ayrıldığımda tazminat alabilirim kısmında belirttiğim istisnai durumlardan birisini sağlamanız halinde alabilirsiniz. Onun haricinde 10 yıldan fazla çalışanlara tazminat ödenmesi gibi bir uygulama şu an için söz konusu değil.

Kaç yıl sonra kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek?

Sigorta başlangıç tarihine göre emeklilikte gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanlar tazminat alabilir.

Kendi isteğiyle işten ayrılan nasıl tazminat alır?

Askerlik nedeniyle, kadın çalışanlar için evlilik nedeniyle, sağlık sorunları nedeniyle ya da zorlayıcı sebepler nedeniyle işten ayrılanlar alabilir.

Tum Makaleyi Oku