Kredi Sicil Affı 2024 & Torba Yasada Var mı?

4 aylar önce 30

Kredi sicil affı düzenlemesi milyonlarca kişi tarafından beklenen bir düzenleme. En son  getirilen düzenleme ile milyonlarca kişi sicil affından yararlanmış ve sicillerini temizlemişlerdi. Şimdi ise gözler yeni sicil affında. Yeni çıkacak torba yasalarda yer alması muhtemel olan sicil affı düzenlemesinin nasıl olacağı, kimlerin yararlanabileceği ve konu hakkında tüm detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Kredi Sicil affı düzenlemesi nasıl olacak ?

Kredi sicil affı düzenlemesi ile;

  • Torba yasada belli bir tarihi ve öncesinde olan ve bu borçları ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen,
  • Kanun kapsamında belirtilen borçların tamamını verilen tarihe kadar ödeyen ya da yeniden yapılandıranlar sicil affından yararlanacak ve sicilleri temizlenecek.
  • Bireysel krediler ya da KOBİ kredilerinden ödeyemediği taksitlerden dolayı kara listeye alınan, borçlarını ödemiş olmasına rağmen 5 yıllık dönem içerisinde olanların 2024 sicil affı yasası ile kredi sicilleri temizlenecek.
  • Kredi kartı borçlarını ödeyemediğinden dolayı kara listeye alınan, borçlarını ödemiş olmasına rağmen 5 yıllık sicil ödeme dönemi içerisinde olanların sicilleri temizlenecek.
  • Halen borcu olan ve bu borçlarını ödeyemediği için kara listeye alınanlara borçlarını yeniden yapılandırarak verilen süre içerisinde ödemeleri halinde sicilleri temizlenecek.
  • Borçların ödenmesi konusunda devlet herhangi bir yardım yapmayacak. Ancak uygun faizlerle kredi verilerek tüm borçlarının ödenmesi ve sicilin temizlenmesi sağlanabilecek.

Sicil affından yararlanma şartları 2024

Sicil affından yararlanabilmek için;

  • Borcun son ödeme tarihinden önce olması gerekmekte.
  • Bu kapsamda gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin sicil affı gelecek.
  • Bu borçların kanunen belirtilen tarihe kadar yeniden yapılandırılması ya da tamamen ödenmesi durumunda bu kişiler aftan yararlanmış olacaklar.

Sicil affı başvurusu nereye yapılır 2024

Banka sicil affı başvurusu kredi ya da kredi kartı borcunun olduğu bankaya yapılacak. Başvurularınızı torba yasa düzenlemesinde yer alan son tarihe kadar  yapmanız gerekmekte.

Kredi sicil affı başvurusu e-devlet

BDDK sicil affı Başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır. E-devlette sadece risk raporu alınabilmekte ve kredi puanları görüntülenebilmektedir. Risk merkezi raporu başvurusu sayfasından risk raporunuz hakkında başvuru yapabilirsiniz.

Sicil affı hangi borçları kapsıyor ?

Düzenleme ile aşağıdaki borçlar kapsama alınabilecektir;

  • Ödenmemiş kredi kartı borçları,
  • Karşılıksız çekler,
  •  Vadesinde ödenmemiş ve takibe alınmış kredi borçları,
  • Protestolu senet borçları.

Bağkur affı konusunda da bazı gelişmeler mevcut. Yeni bağkur yeniden yapılandırma ve af yasası konusunda son dakika gelişmelerini de bağkur affı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Kara liste affı 2024

Kredi, ek hesap ve benzeri borçlarını belirtilen sürede ödemeyenler kara listeye alınıyor. Kara listeden çıkabilmeniz için borçlarınızı kanunda belirtilen tarihe kadar ödemeniz ya da yeniden yapılandırmanız ve taksitle ödemeniz gerekmekte.

Kırmızı kalem affı 2024

Halk arasında sicil affı banka kırmızı kalem yasası olarak da tanımlanmaktadır. Bir nevi borçların üzerine kalem çekilmesi, kişilerin borçlardan dolayı kaynaklanan kara liste engelinin kaldırılması anlamına geliyor. Yukarıda anlatılan yolu takip ederek aftan yararlanabilirsiniz.

Kredi sicil affı 2024

Kredi borcunu ödeyemeyen ve bu yüzden takibe alınan binlerce kişi var. İcra takibi, hesaba haciz konulması gibi düzenlemeler de tabi ki cabası. Yeni torba yasada kredi borçları da af kapsamında. Bankalar tarafından sağlanan kredi borcu yapılandırma kredileri ile borçlarınızı yeniden taksitlendirebilir ve aftan yararlanabilirsiniz.

Banka sicil affı 2024

Bildiğiniz gibi kara listede yer alanlar bankacılık işlemlerini de yürütemiyor. Kredi çekemiyor, ek hesap açamıyor ve maaş hesaplarına bloke konuluyor. Yukarıda belirtilen hükümler ve belirtilen borçlar için af düzenlemesinden yararlanabilirsiniz.

Kredi kartı affı 2024

Kredi kartı borcundan dolayı kara listeye alınanlar da bu aftan yararlanabilecek. Kredi kartı borçlarınız için uygun faizli kredi çekerek aftan yararlanabilirsiniz.

Kredi kartı kara liste sorgulaması nasıl yapılır ?

Kredi kartı ya da kredi borçlarınızdan dolayı kara listeye alınıp alınmadığınızı borçlu olduğunuz bankadan/finans kuruluşundan sorgulayabilirsiniz. Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği ( TBB) risk merkezinden de sorgulama yapılabilir.

  • Kara listede olup olmadığınızı e-devlette Merkez Bankası sicil affı sorgulama sayfasından yapabilirsiniz.
  • Banka kara liste sorgulamasını e-devlette merkez bankası kara liste sorgulama sayfasından  YENİ BAŞVURU diyerek başvuru yapabilirsiniz.
  • Buradan ücretsiz olarak ayda sadece 1 kere banka kırmızı kalem sorgulaması yapabilirsiniz.

Sicil affı ne zaman çıkacak 2024 ?

Sicil affı düzenlemesini içeren torba yasa tasarısı bulunmuyor. 2024 yılı içerisinde çıkacak olan yeni torba yasalarda büyük ihtimalle kredi sicil affı düzenlemesi de yer alacaktır. Yeni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildiğinde detayları hakkında sayfamızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Bankalar ne zaman sicil affı uygulayacak?

Torba yasa ile düzenleme yapıldığında borçlarınızı yapılandırıp ödedikten sonra bankanıza başvurarak sicil affının uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Sicil affı kaç yılda temizlenir?

Tüm borçlar ödendikten sonra 5 yıl içerisinde temizlenir.

Sicil affı kalktı mı?

Mevcut uygulamada tüm borçlar ödendikten sonra sicilin temizlenmesi 5 yıl sürmekte. Torba yasalar ile bu süreler kısaltılabilmekte.

Sicil affı kimleri kapsıyor?

Kredi, kredi kartı gibi borçlarından dolayı kara listeye alınanları kapsar.

Tum Makaleyi Oku