Malulen Emeklilik Başvurusu Sonucu Ne Zaman Sonuçlanır? & Hızlandır

1 ay önce 13

Malulen emeklilik başvurusu sonucu ne zaman sonuçlanır? Malulen emeklilik ilk defa sigortalı ya da Bağ-Kur’lu olduktan sonra işgücü kaybı yaşanması durumunda kişinin yaş beklemeden erken emekli olmasını sağlayan emeklilik türlerinden birisidir. Eğer çalışmaya başladığınız, Bağ-Kur’lu olduğunuz tarihten itibaren çalışma gücünüzdeki kayıp oranı arttıysa artık çalışamayacak durumda rahatsız iseniz yaş beklemeden malulen emeklilik hakkından yararlanarak emekli olabilirsiniz. Eğer malulen emeklilik başvurusu yaptıysanız ne zaman sonuçlanabileceği hakkında ayrıntılı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. 

Malulen emeklilik ne zaman sonuçlanır?

Malulen emeklilik sonucu ne zaman gelir sorusunun cevabı asıl konumuz. Aslında malulen emeklilik kaç günde sonuçlanır sorusunun cevabı her SGK için aynı değildir. Süreç sizin hastaneye sevk işleminiz ile başlar. Sevk tarihinde hastaneye başvurduktan sonra hakkınızdaki tüm tahlil ve tetkiklerin yapılmasının ardından son durum raporu bağlı olduğunuz SGK’ya gönderilir. SGK tarafından da dosya hazırlanarak sağlık kuruluna gönderilir. Sağlık Kurulu tarafından dosya ve son durum raporu incelenerek karar verilip tekrar bağlı olunan SGK’ya gönderilir.

Eğer yüzde 60 üzeri rapor geldiyse emekli maaşı bağlanmak üzere dosya emeklilik servisine gönderilir. %60 altında geldiyse bu durumda sigortalıya yazı gönderilir ve yazı alındıktan sonra en geç 1 ay içerisinde itiraz edilebilir. Tüm bu süreç takdir edersiniz ki biraz uzun sürer. Ortalama 2-3 ayı ve hatta SGK’nın yoğunluğuna göre 3-4 ayı bulur.

Yüksek sağlık kurulu kaç günde sonuçlanır?

Maluliyet ve hastaneye sevk talep başvurusu ne zaman sonuçlanır kısmında belirttiğim gibi süreç ortalama 2-3 ayı bulabilmektedir. Malulen emeklilik sonucu ret gelirse size ret yazısı geldikten sonra itiraz edebiliyorsunuz. İtirazdan sonra Yüksek Sağlık Kurulu’nda sonuçlanma süresi de ortalama 1 ay civarında olmaktadır. Yoğunluğa ve Sosyal Güvenlik Merkezi’ne göre bu süre değişebilmektedir.

Engelli emeklilik başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Engelli emeklilik ne zaman sonuçlanır? Eğer mevcut engel raporu ya da vergi indirim yazısı ile emekliliğe başvurduysanız genellikle en geç 1-1,5 ay içerisinde emekli maaşı bağlanmakta. Ancak elinizde mevcut sağlık kurulu raporu ya da vergi indiriminden yararlandığınıza dair bir yazı yoksa bu durumda ortalama süreç yukarıda da malulen emeklilik başvurusu ne zaman sonuçlanır kısmında da ayrıntılı anlatıldığı gibi 2-3 ay sürer.

Malulen emeklilik sonucu nasıl öğrenilir ?

Malulen emeklilik başvuru sonucu çeşitli kanallardan sorgulama yapılarak öğrenilebilir. 

  • Bağlı olduğunuz SGK’ya birebir sorarak ya da telefonla arayarak,
  • Alo 170 hattını arayarak,
  • E-devletten emekli maaşı sorgulaması yaparak,
  • SGK evrak takip sisteminden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
  • Tüm bunları nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi aşağıda verilmiştir.

Malulen emeklilik heyet raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Eğer yeni başvuru yaptıysanız ve başvurunuzun ne durumda olduğunu merak ediyorsanız bunu online olarak malulen emeklilik başvuru takibi yapabileceğiniz bir uygulama şu an için bulunmuyor. Malulen emeklilik ile ilgili talebinizin ne durumda olduğunu, malulen emeklilik başvuru sonucu öğrenme işlemini bağlı bulunduğunuz SGK’dan öğrenebilirsiniz ancak. Ayrıca sağlık kurulu raporu sorgulamasını da online yapamazsınız.

Eğer malulen emekli iseniz ve emekli maaşı sorgulaması yapacaksanız bunu e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne gelin. Ardından;

  • 4a SSK malulen emekli maaşı sorgulamasını 4A Aylık Bilgisi,
  • 4b Bağkur malulen emekli maaşı sorgulamasını 4B Aylık Bilgisi,
  • 4C Emekli sandığı malulen emekli maaşı sorgulamasını 4C aylık bilgisi menülerinden yapabilirsiniz.

Malülen emeklilik başvuru sonucu sorgulaması nasıl yapılır ?

Malulen emeklilik başvuru evrağınızın ne durumda olduğunu, malulen emeklilik rapor sonucunu ve son hareketlerini SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz.  SGK malulen evrak takip sistemi dışında online olarak maaşınızın bağlanıp bağlanmadığı konusunda sorgulamayı yukarıda belirtilen e-devlet menülerinden yapabilirsiniz.

Yüksek sağlık kurulu rapor sorgulaması nasıl yapılabilir?

Sigortalıların malulen emeklilik başvurularına ret gelmesi ya da düşük oran gelmesi halinde çıkan sonuca itiraz hakları bulunmaktadır. İtiraz sonucu dosya incelenmek üzere SGK tarafından Yüksek Sağlık Kurulu’na gönderilir ve kesin karar burada verilir. Kurul raporlarının online olarak sorgulanabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak aşağıda bağlantısı verilen evrak takip sistemi üzerinden evrak hareketlerini izleyebilirsiniz.

Malulen emeklilik başvurusu red geldi ne yapmalıyım?

Malulen emeklilik başvurunuz ret geldiyse dilerseniz itiraz edebilirsiniz. İtiraz üzerinde dosya Yüksek Sağlık Kurulu’na gönderilir ve son bir kez daha incelenir. Sonrasında kesin karar size bildirilir. Hala itiraz etmek isterseniz sonrasında dava açabilirsiniz.

Malulen emeklilik onaylandığını nasıl anlarız?

Size yazılı olarak bildirilir.

Tum Makaleyi Oku