Malulen Emeklilik Şartları Tablosu, Puan Cetveli, hastalık yüzdeleri

2 aylar önce 34

Malulen emeklilik şartları tablosu ile erken emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kanunumuza göre erken emekli olma yollarından birisi de malulen emekliliktir.  Tabi bu kapsamda emeklilik diğer kapsamlarda olduğu gibi belli şartlara bağlanmıştır. Bu yazımızda güncel malulen emeklilik şartlarını ve detayları bulabilirsiniz. 

Malülen emeklilik tablosu

Malulen emeklilik için yaş şartı aranmaz. Güncel malulen emeklilik cetveline göre şartlar aşağıdaki gibi aranmaktadır;

  • İlk ssk, bağkur ya da diğer kapsamlarda başlangıç tarihinizden sonra en az 10 yıllık zamanın geçmiş olması ve bu 10 yıllık zaman içerisinde de en az 1800 prim gününüzün olması gerekiyor.
  • Tabi prim günü ve sigorta süresi şartı bu ama bu şartlar yetmiyor.
  • Emekli olabilmeniz için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından işgücü kaybınızın da en az %60 ve üzerinde olduğunun onaylanması gerekiyor.
  • Eğer başvuruda bulunacak kişi bakıma muhtaç derecede ağır engelli birisi ise 10 yıllık süre şartı aranmaz. Başvuru için 1800 gün yeterlidir.
  • Bağkur kapsamında malulen emeklilik başvurusu yapabilmeniz için ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun da olmaması gerekiyor.

Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları nasıldır?

Malulen emeklilik şartları son yasal düzenlemeler çerçevesinde güncellenmiştir. Güncel şartlar yukarıda paylaşıldığı gibidir. Malulen emeklilik hakkında sık sorulan bazı soruları ve cevapları sizler için ayrı bir başlık altında derledik. Soru cevap şeklinde oluşturmuş olduğumuz malulen emeklilik soru cevap sayfamızı ziyaret ederek konu ile ilgili tüm sorularınızın cevabını da bulabilirsiniz.

Bağkur malulen emeklilik tablosu

SGK maluliyet cetveli kapsamında 4b sigortalıları için de malulen emeklilik şartları aynıdır. En az 1800 günü olan, 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlayan, prim borcu olmayan ve en az %60 ve ya üzerinde işgücü kaybı olan Bağkurlular malulen emeklilik hakkından yararlanabilirler.

Malulen emeklilik başvurusu nereye, nasıl yapılır?

Malulen emeklilik başvurusu malulen emeklilik başvuru formu ile son çalışmanın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılır. Başvuruda;

  • Eğer varsa son 6 ay içerisinde almış olduğunuz heyet raporu,
  • Eğer erkek iseniz askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belge yeterli olacaktır.

Malulen emeklilik şartları hakkında daha fazla bilgi, başvuruda istenen belgeler ve başvurunun nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılar için malulen emeklilik şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emeklilik başvurum onaylanmadı, işgücü kaybım %60 altında ya da hastalığım işe girişten önce olduğundan erken emeklilik hakkından yararlanamadım diyorsanız üzülmeyin. Eğer en az %40 üzeri engel raporunuz varsa ya da vergi indiriminden yararlanıyorsanız aşağıda belirtilen şartlarda emekli olursunuz.

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri

Malulen emeklilik hakkı elde edebilmeniz için sahip olduğunuz hastalığınızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan yönetmelikteki hastalığı içermesi gerekmektedir. Her bir hastalık için ise yüzdelik belirlenmiştir.

Malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor?

Malulen emeklilik hastalıkları yönetmelikle belirlenmekte ve bu yönetmelik her zaman için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından güncellenmektedir. Yukarıda bağlantısı verilen sayfamızı ziyaret ederek güncel hastalık listesine ulaşabilirsiniz. Hem malulen emekli olunan hastalık listesi hem de malulen emeklilik rapor oranlarına göz atmak için hemen  hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Erken emeklilik şartları tablosu

Malulen emekli başvurunuz onaylanmazsa ya da hastalığınız işe girişten, bağkura başlamadan önce v.s. ise ve en az %40 ve ya üzeri raporunuz varsa yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. Bu durumda iseniz en az 15 yıldan beri sigortalı olmanız ve 3960 günü tamamlamanız durumunda emekli olabilirsiniz.

  • Eğer engel oranınız %40-49 arası ise 18 yıldan beridir sigortalı olmanız ve 18 yıl içerisinde en az 4680 gün sigorta, bağkur v.s. gününüzün olması,
  • %50-59 arasında sağlık raporunuz varsa 16 yıldır sigortalı olmanız ve 4320 günü tamamlamış olmanız durumunda emekli olabilirsiniz.

Yukarıdaki malulen emekli şartların tamamı bağkurlular için geçerlidir. Sigorta ilk başlangıç tarihinize göre ssk kapsamında engelli emeklilik şartlarınıza aşağıdaki vergi indirimi emeklilik tablosundan göz atabilirsiniz.

engelli nasıl emekli olunurvergi indiriminden emeklilik tablosu

Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar olması gerekiyor?

Malulen emeklilik şartları tablosuna göre emekli olabilmeniz için yönetmelikle belirlenen malulen emeklilik puan cetvelindeki hastalıklardan birisinin olması gerekmektedir. Örneğin görme kaybı, uzuv kaybı, kısmi felç, kanser gibi hastalıklar başlıca malulen emeklilik hastalıkları arasında yer alır.

Malulen emekli olan bir kişi ne kadar maaş alır?

Malülen emekli olma şartlarını sağlayan ancak emekli maaşım düşük olur korkusu ile emeklilik başvurusu yapmayan birçok kişi var. Malulen emekli maaşı düşük olmaz. Normal şartlarda alabileceğiniz emekli maaşına yakın bir maaş alırsınız. Güncel malulen emekli maaşlarına sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Malullük sigortasından yararlanmak için gereken en az sigortalılık süresi nedir?

5510 Sayılı Kanun’da yer alan malülen emeklilik şartları tablosuna göre bir kişinin malulen emeklilik hakkından yararlanabilmesi için işe giriş tarihine göre en az 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlaması gerekmektedir. Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç olduğu karar verilen kişilerde bu süre şartı aranmaz.

%40 raporla malulen emekli olunur mu?

Malulen emeklilik için en az %60 ve üzerinde iş gücü kayıp oranı gereklidir. Ayrıca bu oranın ilk defa prim ödenen tarihten sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. %40 ve üzeri rapor varsa 5510 Sayılı Kanun 28/1 bendi kapsamında diğer adı ile engelli emeklilik kapsamında başvuru yapabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku