Ölen işçi için yapılması gerekenler kafa karıştırıcı olabilmekte. Sigortalı iken vefat eden işçilerin sigorta bildirim, tazminat işlemleri v.s. konusunda tam olarak ne gibi işlemler yapılacağı hususunda işverenler zorluk yaşamakta ve bize bu konuda sıklıkla sorular sorulmaktadır. Biz de işçinin ölümü halinde yapılacak işlemler konusunu tek başlık altında değerlendirmek istedik.
Bu yazımızda vefat eden bir işçi için SGK’ya ölüm bildirimi nasıl yapılır ve ölen işçinin hakları kısacası vefat eden personel işlemleri konularında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
İşçinin ölümü halinde yapılacak işlemler nelerdir?
Ölüm halinde yapılması gerekenler arasında birçok işlem vardır. Bunların hepsini ayrı başlıklar halinde ve ayrıntılı olarak anlattık. Tabi ki işyeri ve ya işçinin durumuna ve vefat nedenine göre yapılacak işlemler değişebilir ya da bunlara ilave olarak yapmanız gerekenler olabilir. Temel olarak yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.
İşçinin ölümü halinde SGK’ya bildirim nasıl yapılır ?
Öncelikle yapılması gereken ilk işlem ölüm tarihi itibariyle sigorta çıkışını yapmak. Vefat eden işçinin işten sgk ölüm bildirimi yani çıkış işleminin en geç ölüm tarihini takip eden 10.güne kadar yapmanız gerekiyor. Ölen işçinin sigorta çıkışı “10-ölüm nedeniyle işten çıkış” kodu ile verilmelidir.
Ölüm nedeni ile işten çıkış kodu ile İşten ayrılış bildirgesini verdikten sora sıra varsa işçinin kıdem tazminatı hesaplaması ve diğer alacakların hesaplamasına geliyor. İşten çıkış işlemlerinin nasıl yapacağınız konusunda detaylar için işten ayrılış bildirgesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ölen işçiye kıdem tazminatı ödenir mi?
Ölüm halinde kıdem tazminatının vefat eden işçinin hak sahiplerine diğer adı ile kanuni veraselerine ödenebilmesi için işçinin vefat tarihinden önceki son 1 yıl kesintisiz çalışmış olması gerekiyor. Eğer çalışma 1 yıldan az ise tazminat ödenmez. Ölüm durumunda tazminat ödenmesi zorunludur.
Ölen işçinin kıdem tazminatı kime ödenir?
Gelelim çok sorulan sorulardan birisi olan işçinin ölümü halinde kıdem tazminatı kime ödenir sorusunun cevabına. İşçinin ölümü halinde ölüm tazminatı ödemesi kanuni veraselerine ödenmesi gerekir. Bunun için mahkeme kararı ile vasi olarak tanınmış olması gerekir. Veraset ilamını istemeniz gerekir yani. Ölen işçinin tazminatı veraset ilamından sonra ödenebilir.
Ölüm tazminatı ne kadardır?
İşçi ölüm tazminatı hesaplamasında işçinin son brüt kazancı esas alınır ve işyerindeki toplam çalışma süresi ile orantılı olarak hak edilen kıdem tazminatı hesaplanır. İşçinin son brüt kazancını yazının altındaki yorum bölümünden yazmanız halinde ödenmesi gereken kıdem tazminatı tutarını hesaplayabiliriz. Ölen işçi adına ne kadar tazminat ödenmesi gerekiyor.
Vefat tazminatı hesaplama
Vefat eden işçi için hak sahiplerine eğer şartlar sağlanıyorsa kıdem tazminatı ödemelerinin yapılması kanuni zorunluluktur. Hesaplama son brüt kazanç esas alınarak yapılır ve çalıştığı her bir yıl için brüt kazancı tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Ölen işçiye ihbar tazminatı ödenir mi ?
İhbar işçi ya da işverenin Kanunen belirlenen sürelere uymadan çıkış olması durumunda ödenmesi zorunlu olan tazminattır. Ölüm istisna olduğu için ölüm halinde ihbar tazminatı geçerli değil. İhbar tazminatı ödenmez.
Ölen işçinin maaş ödemesi yapılır mı?
Ölen işçinin maaş alacakları varsa kanuni hak sahiplerine ödenmesi gerekir. Bunun verasetnameye göre yapılması gerekir. Eşi sağ ise kalan ödemeler eşi adına da yapılabilir. Ancak ödemenin verasetnameye göre yapılması daha sonra olabilecek karışıklıkların önüne geçmiş olacaktır.
İş kazası sonucu ölümde yapılması gerekenler
Eğer sigortalı iş kazası sonucu vefat ettiyse;
- SGK işten çıkış kodunun “11-İş Kazası Sonucu Ölüm” kodu ile verilmesi gerekiyor.
- Ayrıca iş kazası oluş tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde iş kazası bildirimini de elektronik ortamda yapmanız gerekiyor.
- Bildiğiniz üzere iş kazası sonucu vefat eden işçilerin hak sahiplerine 1 günlük sigortası olsa bile sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır.
- Bu hususun göz ardı edilmemesi ve hak sahiplerinin bu konuda bilgilendirilmesi iyi olacaktır.
Emekli olmadan vefat eden işçi için yapılması gerekenler nelerdir ?
Emekli olmadan çalışan işçi için uygulanacak olan süreç ve Kanuni haklar aynen yukarıda belirtildiği gibidir. İlave olarak eğer kişinin ssk kapsamında borçlanmalar hariç en az 900 günü varsa hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na ölüm aylığı başvurusunda bulunabilirler.
Ölüm tazminatı ve kıdem tazminatı aynı anda alınır mı?
İşçiye vefat durumunda şartlar sağlanıyorsa kıdem tazminatı ödeniyor. Bu aynı zamanda ölüm sonucu ödenen tazminat yani ölüm tazminatı olarak adlandırılıyor. Yani aslında ikisi aynı şey.
Ssk’lı işçi ölürse ne olur?
İşveren tarafından ölüm tarihi itibariyle çıkış verilerek varsa maaş, fazla mesai, yıllık izin ve kıdem tazminatı gibi ödemelerinin hak sahiplerine ödenmesi gerekir. Eğer işçi emekli ise ya da emekli olmasa bile ödenen en az 900 gün ssk primi varsa ölüm aylığı hak sahiplerine bağlanır.
Ölen kişinin Sgk’ya bildirilmesi gerekir mi?
İşten ayrılış kodu “Ölüm” olarak bildirilerek çıkış verilmesi yeterlidir. Ayrıca bildirim gerekmez.