Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ramazan Ayında En Çok Yapılan Hatalar ve Ramazan Hakkında Yanlış Bilinenler merak konusu oldu ve insanlar bu sorulara cevap bulmak için dini site arayarak en güncel ve en doğru bilgilere ulaşmak istiyor. Dini Rehberim ekibi olarak Ramazan Ayında En Çok Yapılan Hatalar, Ramazan Hakkında Yanlış Bilinenler, Ramazanda Yapılan Yanlışlıklar gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
İşte Ramazan Ayında En Çok Yapılan Hatalar!
Ramazan ayının anlam ve önemini bilmeden Ramazanı yanlış karşılamak. Biz Müslümanlar Ramazan ayının anlam ve önemini tamamıyla idrak etmeden Ramazan ayını normal bir aymış gibi karşılıyoruz. Ramazan ayının faziletini bilmeden karşılıyor ve oruç tutuyoruz. Ramazan’ı sadece oruç tutmaktan ve teravihe gitmekten ibaret sanıyoruz. Oysa ki Ramazan bunlardan ibaret değildir ve faziletinden yararlanılması gereken bir aydır. Nitekim Hz. Muhammmed (s.a.v.) şöyle buyuruyor:
“İnsan, Ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin Ramazan olmasını isterdi.”
Peki Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti Nelerdir?
Ramazan; yaz ayları sonunda ve güz mevsimi başında yağan yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamına gelmektedir. Yağan bu yağmur nasıl ki yerdeki toz ve kiri temizliyorsa Ramazan da müminlerin günahlarını temizler. Ramazanın bir diğer anlamı ise yanmaktır. Bu anlama göre de Ramazan oruç tutanların günahlarını yakarak yok etmek demektir. Bu iki anlamın birleştiği nokta ise; oruç tutanların bu ayda günahlardan arınacak olmasıdır.
Ramazan, rehberimiz olan kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Kadir Gecesinde indiği aydır.
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur´an´ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun… (Bakara Suresi/185. ayet)
Ramazan Ayında Yapılan Diğer Hatalar
Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri de oruç tutulup namaz kılınmamasıdır! Oysa unutulmamalıdır ki, imandan sonra ne büyük hakikat namazdır. Orucun yanında namaz kılıp, Kur’an-ı Kerim okuyup bütün ibadetler yapılmalı ve güzel ahlâkla geçirilmelidir. Ramazan ayında oruç tutmanın sadece aç ve susuz durmaktan ibaret olduğu düşünülmemelidir. Bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi bir odaya hapsedip aç, susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. Orucun, sabır, şükür, nefis terbiyesi gibi diğer ibadetlere faydası vardır. Onun için bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
“Her şeyin bir kapısı vardır. İbadetlerin kapısıysa oruçtur.” (İbni Mübarek)
Oruç uykuya tutturulmamalıdır. Oruç tuttuğumuz günün tamamını uykuyla geçirmek yapılan çok büyük bir hatadır. Günü dolu dolu ibadetlerle, zikirlerle geçirmek gerekir. Ne yazık ki birçok mümin orucunu uykuya tutturarak vakit namazlarını bile kaçırmaktadır. Bu hataya düşülmemelidir.
Ramazanda yapılan hatalardan bir diğeri ise oruç tutmadan önce niyet etmemektir. Çoğu insan niyet etmeyi unutuyor. Niyetsiz oruç olmaz. Bundan dolayı Ramazan ayında oruç tutmadan önce niyet etmek gerekir. Oruç tutmak amacıyla sahura kalkmak bile bir niyet sayılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) niyet konusunda şöyle buyuruyor;
“Kim geceden niyet tutmazsa, onun orucu yoktur.”
Sahur vaktinde yapılan en büyük yanlışlardan biri ise ezan okunduğunda yemeye demek etmektir. Oysa ki unutulmamalıdır ezan bizim için bir çağrıdır ve ezan okununca yemek yemek kesilmeli ve vakit girdiği için artık namaz kılmaya yönlenmelidir. Ezan başladığı sırada ağızda bir şey varsa yutulabilir daha sonra ise bir şey yenilmemelidir.
Sonuç itibariyle…
Ramazan ayı; birlik, beraberlik ve kardeşlik ayıdır. Ramazan’da fakirler gözetilmeli ve fitreler verilmelidir. Fakirleri gözetirken ve yardım ederken onların gururunu kırmadan yardım edilmeli. Yapılan yardımlar reklam edilmemelidir. Ramazan ayından sonra da ibadetlere devam edilmelidir. İbadetler sadece Ramazan ayında yapmak için yoktur ve yine aynı şekilde oruç sadece Ramazan ayında tutulmaz. Ramazan ayı dışında da sünnet oruçlar vardır.
Böylelikle sizler için Ramazan Ayında En Çok Yapılan Hataları derledik. Sizin de aklınıza gelen sık karşılaşılan hatalar varsa aşağıdaki yorum kısmından belirtebilir, yazımıza siz de anlam katabilirsiniz.