Ramazanda Kötü Konuşmak Orucu Bozar Mı?

5 yillar önce 4

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte İslam alemi oruç tutmaya devam ediyor. Ramazanda en çok yapılan hatalar, en çok merak edilen ve en çok sorulan sorular arasında öne çıkan bu soruyu tüm detaylarıyla ele aldık. Ramazanda oruçlu iken haram şeyler konuşmak orucu bozar mı? Ramazanda kötü konuşmak orucu bozar mı? Oruçlu iken kötü şeylerin konuşulması oruca nasıl etki eder? Ramazanda kötü şeyler konuşulursa ne yapılmalı?

Allah-u Teâlâ’nın:

“Ey îmân edenler! Oruç, sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, size farz kılındı. Umulur ki (itaatte bulunmak ve yalnızca O’na ibâdet etmek sûretiyle sizinle günahlar arasına önlem kılarak Rabbinizden) korkarsınız.” (Bakara-183)

ayetini okuduğumuz zaman orucun farz kılınmasındaki hikmetin takvâ ve Allah Teâlâ’ya ibâdet etmek olduğunu anlarız. Takvâ, haramları terk etmektir. Takvâ kelimesi mutlak olarak zikredildiği zaman, emredilen şeyleri yapmayı ve yasaklanan şeyler de terk etmeyi kapsar. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:

“Kim yalan söylemeyi, yalanla iş görmeyi ve cehaleti terk etmezse, Allah’ın, onun yemesini ve içmesini bırakmasına (oruç tutmasına) ihtiyacı yoktur.” (Buhârî)

Buna göre oruçlu kimsenin haram söz ve fiillerden uzak durması gerekir. Bu sebeple oruçlu kimse insanları çekiştirmemeli (gıybet etmemeli), yalan söylememeli, aralarında laf taşımamalı (koğuculuk yapmamalı), haram alışveriş yapmamalı ve bütün haramlardan uzak durmalıdır. İnsan tam bir ay boyunca bunu yaparsa, yılın geri kalan kısmında kendi kendine istikâmet üzere olacaktır. Fakat üzülerek ifâde etmek gerekirse, oruçlu kimselerin pek çoğunun oruçlu günleri ile oruçsuz günleri arasında bir fark görülmemektedir. Onlar bulundukları âdetleri üzere yalan söylemek ve aldatmak gibi haram sözleri söylemeye devam etmekte ve üzerlerinde orucun vakarı hissedilmemektedir.

Ramazanda Kötü Konuşmak Orucu Bozar Mı?

Bu fiiller orucu bozmaz fakat orucun ecrini azaltır. Belki de birbirine denk geldiğinde orucun sevabı zâyi olmaktadır. Ramazanda dahi kötü konuşmak genel itibariyle insanın ahlakını bozmaya meylettirir. Bu nedenle Ramazan ayı temizlenmek için bir fırsat ayıdır. Kötü söz söylemekten kaçınmak ve güzel ahlaklı olmak için de bize verilmiş bir nimettir.

Ramazanda Oruçluyken Kötü KonuşmakRamazanda Oruçluyken Kötü Konuşmak

Ramazanda Kötü Konuşulursa Ne Yapılmalı?

Bulunduğumuz ortamda kötü şeyler konuşulursa insanlar uyarılmalı, doğrusu anlatılmalı. Bu mümkün değilse ortamdan uzaklaşılmalı. Eğer kötü şeyler konuşmuşsak hemen tövbe etmekte fayda var. Unutulmamalıdır ki günahlarımızı yazan sol tarafımızdaki melekler işlediğimiz günahları yazmadan önce yarım gün beklerler, tövbe edersek yazmazlar, tövbe etmezsek yazarlar. Sağ tarafımızdaki sevaplarımızı yazan melekler ise yaptığımız sevap ve iyilikleri hemen yazarlar. Ne de olsa tövbe ederim diyerek kötü konuşmaktan kaçınılmalıdır. Böyle bir düşüncede kişi sadece kendini kandırmış olur.

Sizin de aklınıza gelen ve merak ettiğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum kısmına bir yorum yaparak sorunuzu bizlere iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku