Rapor Bitmeden Rapor Alınır mı 2024 & Bunu Yapmalısınız

1 ay önce 107

Geçici iş göremezlik diğer ismi ile istirahat raporu alan ve mevcut raporu devam ederken doktor tarafından yeni rapor verilen ya da yeni rapor alması gereken sigortalıların en çok sordukları soruların başında rapor bitmeden rapor alınır mı sorusu gelmektedir. Bu içerikte hem tek doktor hem de heyet raporları açısından bu sorunun cevabı ayrıntılı olarak verilecektir.

Üst üste rapor alınabilir mi?

Evet, mümkündür ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumunun Kısa Vadeli Sigortalı Genelgelerinde de açık ve net olarak belirtilmiştir. SGK 2016/21 Sayılı Kısa Vade Sigortalar Genelgesinde konu ile ilgili şu hüküm yer almaktadır;

“Sigortalının herhangi bir sigorta kolundan verilen istirahati devam ederken, rahatsızlığı sebebiyle bu defa aynı veya başka bir hekime başvurmak suretiyle yeniden aldığı istirahatin, ilk aldığı istirahat süresi ile çakışması halinde ilk istirahat süresi sona ermese dahi ikinci istirahat verilebileceğinden sigortalının birinci istirahati, ikinci istirahatin başlangıç tarihinden bir gün önce bitmiş kabul edilecektir”.

Bu durumda;

  • Mevcut rapor bitmeden alınacak yeni iş göremezlik raporu ilk raporu kesmektedir.
  • Mevcut raporun geçerliliği alınan yeni raporun 1 gün öncesinden sona ermiş olacaktır.
  • SGK üst üste rapor alan sigortalı için ilk raporun bitimini ikinci raporun başlangıç tarihinden 1 gün öncesi olarak kabul etmekte ve buna göre geçici iş göremezlik ödemesi yapmaktadır.

Örnek

Sigortalı A 01.06-11.06 tarihleri arasında 10 günlük istirahat raporu almıştır. Raporu devam ederken 07.06 tarihinde yeni bir 10 günlük rapor almıştır. Bu durumda ilk raporun geçerlilik tarihi 01.06-06.06 tarihleri olacaktır. Memurların da aynen yukarıda anlatıldığı gibi rapor bitmeden rapor alma hakları vardır.

Heyet raporu üstüne rapor alınır mı?

Geçici iş göremezlik yani istirahat için verilen heyet raporları bitmeden yukarıdaki hükümler doğrultusunda yenilenebilmesi mümkündür. Süreli ya da süresiz olarak verilen engelli heyet raporları da belli şartlarda yenilenebilmektedir.

Aynı ay içinde 2 kez rapor almak

Aynı ay içerisinde birden fazla kere rapor almak mümkündür ve kanunen engel bir durum yoktur. Ancak özellikle sigortalı çalışanlarda hastalıktan dolayı alınacak her bir raporda SGK ödemelerden 2 günlük kısmı kesmektedir. Bu konuda sizi uyarmak isterim.

Raporun son günü rapor alınır mı?

Normalde işbaşı yapılması gereken gün gidip raporu uzatmak daha doğrudur. Ancak raporun son günü yani işbaşı tarihinden önceki gün giderek raporunuzu uzattırabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku