Rapor Onaylama Süresi 2024 & Dikkat Cezası Var

1 ay önce 116

İşverenlerin hastalık raporu alan çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirim için Kanunen süre belirlenmiştir. Bu süre içerisinde bildirim yapılmadığında işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır. Bu içerikte işverenlerin rapor onaylama süresi ve konu hakkında sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

SGK rapor onaylama süresi 2024

İş göremezlik raporları elektronik ortamda düzenlenmekte ve bağlı olunan işverene de elektronik ortamda tebliğ edilmektedir. Dolayısıyla işçinin raporu ibraz etmesi burada zorunluluk teşkil etmediğinden bildirim süresi raporun işçi tarafından işverene ibraz tarihinden değil elektronik ortamda tebliği ile başlar. Elektronik ortamda E-vizite uygulaması üzerinden işverene tebliğ edilen iş göremezlik raporları için süre;

  • Rapor bitim tarihini takip eden ayın beyanname sürelerine göre belirlenir.
  • Buna göre muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren işyerleri için onay süresi rapor bitimini takip eden ayın 26’sı, yani muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin son tarihidir. Ayın 26’sı resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelirse ya da uzatılırsa onay süresi de buna istinaden uzar.
  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçmeyen işyerleri için ise rapor bitimini takip eden ayın 23’üdür. Eğer hafta sonu ya da bayram/resmi tatile denk geliyorsa ya da süre uzatımı olursa bu durumda uzatılan süreye kadar geçerli olmaktadır.

İş kazası rapor onaylama süresi nedir?

İş kazasında iki bildirimin birlikte yapılması zorunludur. Buna göre;

  • İş kazasının oluş tarihinden sonraki günden başlamak üzere en geç 3 iş günü içerisinde iş kazası bildiriminin elektronik ortamda yapılması zorunludur. İş kazası bildirimi nasıl yapılır başlıklı yazımızdan adım adım bildirimin nasıl yapıldığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.
  • İş kazası sonucu iş göremezlik raporu alan işçi için yukarıdaki süreler içerisinde aynı zamanda çalışmazlık bildiriminin de yapılması gerekmektedir.
  • İş kazası sonucu rapor alan işçi için muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçen işyerleri için onay süresi rapor bitimini takip eden ayın 26’sı, geçmeyenler için 23’üdür.

İşveren raporu ne zaman onaylar?

İşçiler açısından rapor parasının SGK tarafından ödenebilmesi için raporun sona ermesi ve işveren tarafından raporun onaylanması gerekmektedir. İşveren tarafından onay geç yapıldığında işçi de ödemesini geç almakta.

  • İşveren son tarihe kadar ssk rapor onaylamasını yapmama hakkına sahiptir.
  • İşverenin işverenin rapor onaylama süresi içerisinde hiç bildirim yapmaması halinde SGK tarafından iş göremezlik ödemesi yapılır ve işverene ceza uygulanır.

SGK rapor onaylama nasıl yapılır?

SGK bildirge şifreleri ile E-Vizite uygulaması üzerinden yapılmaktadır.  E-vizite uygulaması üzerinden adım adım işverenin raporu onaylaması işlemleri hakkında bilgi için hemen SGK rapor bildirimi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşveren rapor onaylamazsa cezası ne kadar olur?

Süresi içerisinde bildirim yapılmadığında SGK tarafından ceza uygulanır.

  • Onay hiç yapılmazsa rapor bitim tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin yarısı,
  • Geç yapılması durumunda ise ilgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır.
  • Güncel ceza tutarlarına rapor bildirmeme cezası ne kadar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşçi raporu işverene vermezse işverenin sorumluluğu var mı?

İşçinin usulen rapor aldığında işyerindeki amiri ya da işveren/işveren vekiline bunu bildirmesi ve bilgilendirmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda işçi rapor almakta, bunu işverene söylememekte ve çalışmaya devam etmektedir. Bu tür bir durumda işverenin de rapordan haberi olmamaktadır. Ancak bildirim için bu durum işverenin yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.

Elektronik ortamda yazılan iş göremezlik raporları hastane onayından sonra E-vizite uygulaması üzerinden işverene elektronik olarak gönderilmekte ve tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Elektronik ortamda tebliğ edilmiş olmasına rağmen işverenin onay süresi içerisinde bildirmemesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yukarıda belirlenen tutarlarda idari para cezası uygulanacaktır.

Rapor sistemde gözükmüyor ne yapmalıyım?

Raporun sistemde görünmemesinin birkaç nedeni olabilir;

  • Hastane raporu sisteme girmemiş olabilir. Sisteme girilmeyen raporlar ve elektronik ortamdan işverene tebliğ edilmemiş raporlar için işverenin cezai bir sorumluğu yoktur.
  • Hastane raporu girmiş ancak 1-2 günlük hastalık raporu ise sistem arşive kaldırmış olabilir. Bunlar için bildirime gerek yoktur.
  • Hastane raporu girmiş ancak işçi işe yeni girdiyse bir önceki işyerine düşmüş olabilir. Bu durumda eski işyerinin “personelim değil” seçeneğini işaretlemesi ve raporu yeni işyerine aktarması gerekir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku