Şahmeran Duası Nedir? Gerçek midir?

4 yillar önce 4

Şahmeran duası, dilek ve isteklerin kabulü, dert ve sıkıntılardan kurtulmak için okunan bir dua olarak söylenir. Şahmeran kelime manası ile “şah: iyi, dürüst”- “meran: insan” demek olduğu için dürüst insanların duası veya iyi insanların duası olarak anlamlandırılabilir. Aynı zamanda bu dua için duaların şahı da denmektedir.

Bu duanın, her türlü dileğin gerçekleşmesi, kısmetin açılması, dert, sıkıntı ve hastalıktan kurtulma, sevdiğine kavuşma gibi durumlara iyi geldiği, tüm bunların çözümüne yardımcı olduğu söylenir. Hatta her bir niyet için farklı sayılarda okunması gerektiği bile söylenmiştir. Ancak aşağıda detaylı olarak bahsedeceğimiz yazımızdan da anlaşılacağı gibi Şahmeran duası hadis kaynaklarında bulunmamaktadır, sadece birkaç güzel duanın birleştirilmesiyle ortaya çıkan bir duadır. Anlamının güzel olması sebebiyle okunmasında herhangi bir sakınca yoktur, her güzel dua gibi bu dua da istenildiği zaman istenildiği vakitte ve sayıda okunabilir.

Şahmeran Duası Gerçek Midir?

Günlük yapılan, sabah ve akşam yapılan, namazlardan sonra veya hastalık ve sıkıntının geçmesi için yapılan tüm dualar Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den aktarılan hadislerden alınmıştır. Bir hadisin doğruluğu onu nakleden kişinin güvenilirliği ile doğru orantılıdır. Bu dua da sanki hadislerle desteklenen bir dua olarak gösterilse de hadis kaynaklarına bakıldığında bu duaya rastlanmamaktadır. Kelime olarak da Şahmeran kelimesi İslam Tarihi ile ilgili bir kelime olmadığı için bu duanın sonradan oluşturulduğu da belli olmaktadır.

Şahmeran Nedir?

Şahmeran duası anlam olarak Allah’a övgüler içeren ve anlamı güzel bir duadır. Ancak hadis kaynaklarında böyle bir duaya rastlanmaması sebebiyle bu duanın birkaç duayı birleştirerek oluşturulduğu görülmektedir. Anlamının güzel olması sebebiyle dileyen kişi dua olarak okuyabilir çünkü anlamı güzel olan bir duayı okumada herhangi bir sakınca bulunmaz.

Bu dua herhangi bir hadise dayanmasa da okunabilir ve o dua ile Allah’a yalvarış ve yakarışta bulunulabilir. Fakat hadis kaynaklarında bulunmadığı halde bu duanın hadise dayandığını söylemek kesinlikle çok yanlıştır. Yani burada dikkat edilmesi gereken nokta, dua olarak dileklerin kabulü veya sıkıntıların geçmesi için okunsa bile kaynağını araştırmak, hadis kaynaklı olmayan dualara hadis dememektir.

Bağışlama duasını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku