Sebebi Reddedilme Korkusu Olabilir! Wendy Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

2 haftalar önce 104

Bir çeşit sosyal bozukluk olan Wendy sendromu, belirli başlı karakter ve kişilik özellikleriyle anlaşılır. Wendy sendromundan muzdarip olan kişiler, çevresindeki insanlara, özellikle de partnerlerine çok fazla yardım ederek kendilerini tatmin etmeye çalışırlar. Çoğunlukla kadınlarda görülen bu sendrom, genellikle erkeklerde ortaya çıkan Peter Pan sendromu ile eşleştirilir. Peter Pan sendromu olan erkekler, genellikle çocuksu olurlar ve sorumluluktan kaçarlar. Peter Pan sendromu olan erkeklerin sorumluluklarını yerine getiren kadınlarda ise Wendy sendromunun olma ihtimali bir hayli yüksektir. Bu nedenle detaylı bir şekilde Wendy sendromunu anlatmadan önce Peter Pan sendromundan bahsedeceğiz.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Her Konuda Mükemmel Olma Çabasının Bir Sonucu: Süper Kadın Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?”

Peter Pan sendromu nedir?
Peter Pan

Peter Pan sendromu, tanınmış bir tanı olmasa da, büyümede zorluk çeken bir yetişkini tanımlamak için kullanılan popüler bir psikoloji terimidir. Terim, JM Barrie’nin 1902’de yarattığı, asla yaşlanmayan büyülü bir çocuk olan Peter Pan’ın kurgusal karakterinden türetilmiştir. Bu sendroma sahip kişiler, olgunlaşmamış olduğu düşünülen bir dizi sosyal davranış, ideoloji ve özellik sergilerler. Çoğu durumda bağlılık, işi sürdürme, ev işleri yapma, sorumlulukları yerine getirme ve yaşamlarında anlamlı bir yön bulma konusunda zorluk yaşayabilirler.

Tıpkı Peter Pan gibi, bu bireyler de hayata başlama konusunda başarısızlık veya büyümeyi reddetme deneyimi yaşarlar. Onların benmerkezci bir doğaları vardır ve sürekli olarak sorumluluk ve bağlılıktan kaçınırlar. Bunlarla birlikte, çoğu insanın yaptığı yetişkinlere yönelik sorumlulukları üstlenmezler.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Eski Sevgili Kıskançlığının Zirve Noktası: Rebecca Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?”

Wendy sendromu nedir?

Wendy sendromu

Wendy sendromu, kadınların romantik partnerlerine anne gibi davranma eğilimidir. Wendy sendromuyla Peter Pan sendromu tam olarak birbirlerine zıttır. Wendy, Peter Pan’ın arkasındaki kadındır. Yapmak istemediği her şeyle uğraşır ve ona var olma özgürlüğünü verir. Wendy sendromlu kişiler, bir ilişkide liderliği ve tüm sorumlulukları üstlenip kararlar alırlar. Wendy, Peter’ın güvenilmez olma eğiliminin oldukça farkındadır, bu yüzden bunu kabul eder ve uyum sağlar.

Wendy sendromunun kadınlarda görülme olasılığı daha yüksek olsa da, erkeklerde de ortaya çıkabilir. Peter Pan olgunlaşmamış erkekleri temsil ederken, Wendy ise bu erkeklerin boşluğunu dolduran kadınları temsil ediyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kişinin İnsan Yüzlerini Farklı Şekilde Algılamasına Neden Olan Şeytan Yüzü Sendromu Nedir?”

Wendy sendromu neden olur?

Wendy sendromu

Wendy sendromunun temel nedeni aile geçmişi ve yetiştirilme tarzıdır. Bu durumdan muzdarip olan birçok kadın, çocukluğunda kendini korunmasız hissetmiştir ve bu nedenle kendilerinde olmayan şeyleri başkalarına vermek isterler. Wendy sendromuna sahip kişiler, ebeveynlerinin çocukken onlara vermesini istedikleri sevgi ve ilgiyi taklit edip, hak etse de etmese de, bu ilgiyi ve sevgiyi sevdiklerine ve partnerlerine gösterirler.

Wendy sendromu belirtileri

Wendy sendromunu yaşayan kişilerde görülen bazı yaygın belirtiler vardır. İşte bu belirtiler:

Başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının üstüne koyar

Bencillik bazen güzel olsa da, bunu fedakarlıkla karıştırmamak gerekir. Wendy sendromlu kişiler, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyi ve kendilerine ait olmayan konuları ele almayı gerekli görürler. Bu sendromu yaşayan insanlar, başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının üstünde tutarlar ve başkalarının kendilerini iyi hissetmesi için kendi istediklerinden vazgeçerler.

Başkaları için bir şeyler yapmayı bir amaç haline getirir

Wendy sendromlu kişiler, insanlarla ilgilenmenin sevgiye benzediğini ve böyle yaparak kendilerini iyi hissettiklerine inanırlar. Dolayısıyla her zaman sevdikleri insanların yanında olmak isterler. Ancak Wendy sendromlu kişiler, genellikle Peter Pan sendromlu kişilere bağlanıp tüm sorumluluğu alırlar. Bu da genellikle tükenmişliğe ve kızgınlığa yol açar.

Yalnız kalmaktan korkar

Wendy sendromlu kişiler, sürekli partnerinin ona annelik yapacak başka birini bulmasından korkarlar. Diğer insanların partnerine ihtiyaç duymasına asla istemezler. Hayatlarında ilgilenecek kimse olmaması ve yalnız kalma fikri onları dehşete düşürür.

Cam kırıklarının üzerinde yürüyor gibi hisseder

Wendy sendromlu kişiler, insanları kendilerinin üstüne koyma alışkanlıkları ve sürekli terk edilme korkusu yüzünden cam kırıkları üzerinde yürüyor gibi hissederler. Her zaman partnerinin gözünde değerli olmak isterler, daha doğrusu istemekten ziyade ihtiyaç duyarlar. Hiçbir şey onların reddedilmekten daha değersiz hissettiremez. Bu nedenle Wendy sendromlu kişiler, başkalarını üzmemeye, sahip oldukları bölücü düşünceleri saklamaya çalışırlar.

Hiç usanmadan bütün sorumlulukları üstlenir

Wendy sendromlu kişiler, gereğinden fazla sorumluluk üstlenirler. Bir süper kadın olarak görülmek isterler ve sürekli kendilerine ihtiyaç duyulması gerekir. Yani bu sendroma sahip olan kişiler, çok fazla yorulsalar bile her şeyi yapmaya devam ederler. Partnerinin ve çocuklarının ihtiyaçlarının sorumluluğunu da üstlenip herkesi akışına bırakırlar.

Aşk hakkında yanlış bir fikre sahiptir

Wendy sendromlu kişilerin zihninde sevgi ve fedakarlık birlikte el ele gider. İncinmenin ve kendileri için önemli olan şeylerden vazgeçmenin sadece birini sevmenin bir parçası olduğuna inanırlar. Bu nedenle sürekli her konuda fedakarlık yaparlar.

Anaç olur

Partneriyle ilişkisi aşktan çok ebeveyn-çocuk ilişkisine benzer. Partnerinin sorumsuz ve güvenilmez olduğunu bildiğinden, onun arkasını temizlemek için çok zaman harcar. Örneğin; Wendy sendromlu bir kişi, partneri bir yere yetişmek için erken kalkması gerekiyorsa, kendi alarmını onu önceden uyandıracak şekilde ayarlar.

Kontrolcü ve bağımlıdır

Tüm bu yardımseverliğin altında Wendy sendromlu kişiler gerçekten de ilişkilerini kontrol etmek isterler. Partnerinin yaşam boyunca kendisine bağımlı olmasını sağlayarak vazgeçilmez hissederler. Bu da kendilerini müthiş hissetmelerine sebep olur. Peter Pan sendromlu kişiler gibi Wendy sendromlu kişiler de kendilerini sorunun bir parçası olarak görmezler. Ancak ikisi de birbirlerini mümkün kılmak için birlikte çalışır.

Wendy sendromu tedavisi

İlk önce Wendy sendromlu kişilerin hissettikleri duygu karmaşasını yönetebilmeleri için kendi sorunlarının farkında olmaları gerekir. Wendy sendromlu kişiler, fedakar rolünü üstlendikleri için hiçbir zaman bir şey kazanamazlar ve kendilerini sadece bu şekilde mutlu olabileceklerine inandırırlar. Verici ve fedakar olan Wendy sendromlu kişiler, kendilerine ihtiyaç duyulduğunda mutlu olduklarına inandıkları için bu duruma bağımlı olurlar. Dolayısıyla en önemli sorun; Wendy sendromlu kişinin bu durumu fark etmemesidir.

Wendy sendromlu kişilerde ağır depresyon ve anksiyete görülme olasılığı bir hayli yüksektir. Yaşadığı depresyonun yoğun olup olmamasına göre psikiyatrist veya psikologdan yardım alması gerekir. Erken başlayan depresyon tedavisi bu sorunun çözülmesinde büyük bir rol oynayabilir. Tedavi süreci boyunca Wendy sendromlu kişinin düşük öz saygısını ve öz güvenini yükseltmek önceliktir. Ancak tedavi sürecinde Wendy sendromunun getirdiği şeyleri yaptığı için değil, sadece kendisi olduğu için sevilebileceğini anlatmak gerekir.

Tum Makaleyi Oku