SGK işitme cihazı ödemeleri belli şartları sağlayan kişilere yapmaktadır. Geri ödemesi alabilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hatta artık eskiden olduğu gibi geri ödeme yerine kaynakta Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı tutarlar düşülmekte ve kalan kısım işitme cihazı alacak tarafından ödenmektedir. Bu içerikte destekten yararlanma şartları, tutarları ve konu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
SGK işitme cihazını karşılıyor mu?
Evet, karşılanıyor. Hem sigortalılara hem de emeklilere işitme cihazı ödemesi yapılabilmesi için şartlar ve izlenmesi gereken yol yazımızın devamında ayrıntılı verilmiştir.
İşitme cihazı alma şartları nelerdir?
Destekten yararlanmak için kulak burun boğaz doktoru tarafından işitme kaybı olduğunun tespit edilmiş olması ve aktif sosyal güvencenin olması gerekmektedir. Bunların haricinde ise tam teşekküllü devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinden sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir.
İşitme cihazı için sağlık raporu nasıl alınır?
Sağlık raporu özel hastaneler, aile hekimlikleri ya da sağlık ocaklarından alınamamaktadır. Devlet hastanelerinin çoğu da rapor vermeye yetkili değildir. Sağlık raporu için tam yetki verilmiş üniversite ya da devlet hastanesine başvuru yapılması gerekmektedir. Süreç ise oldukça basit.
- Öncelikle devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinde kulak burun ve boğaz bölümünden bir randevu alın ve muayeneye gidin.
- Doktora işitme kaybınız olduğunu ve cihaz kullanmak istediğinizi ya da mevcut cihazınızı yenilemek istediğinizi iletin.
- Bunun üzerinde doktor işitme testi için odyometriye gönderir. Burada bir test yapılır.
- Odyometri testi sonucunda eğer kulakların her ikisinde ya da birisinde işitme kaybı varsa bunu rapor eder ve doktora bildirir.
- Doktor da işitme kaybı olduğunu gördükten sonra artık Kurula gönderir. Yani en az 3 kulak burun boğaz doktoruna daha evrağın imzalatılması gerekir.
- 3 kulak burun boğaz doktoruna imzalatıldıktan sonra hastanenin rapor merkezine gidilir. Rapor merkezi gerekli tüm evrakları inceledikten sonra sağlık kurulu raporunu düzenler ve başhekime imzalatır. Raporun bir nüshasını verir.Artık raporumuz tamamdır.
- Heyet raporu nasıl alınır sayfamızdan raporu nasıl alabileceğiniz, randevu işlemleri ve tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
SGK Katkısı ile işitme cihazı nasıl alınır?
Hastaneden sağlık kurulu raporu ve doktor reçetesi de alındıktan sonra artık son aşama olarak sıra cihazı almaya geliyor. Cihazı SGK ile sözleşmeli işitme cihazı merkezlerinden almanız halinde SGK bir kısmını öder. Eğer aldığınız yerin sözleşmesi yoksa SGK karşılamaz.
Kalitesine göre çok çeşitli cihazlar bulunmaktadır. Size fiyat ve kalite olarak uygun olanının tespitini internetten araştırarak ya da güvendiğiniz işitme cihazı merkezlerine danışarak öğrenebilirsiniz. Alacağınız cihazı kararlaştırdıktan sonra düzenlenen belgeler ile işitme merkezine başvuru yapacaksınız.
Evraklar incelendikten sonra SGK tarafından karşılanacak tutar düşülür ve geri kalan kısım ödenir. Eskiden kişi tamamını öder ve SGK’nın karşıladığı kısım sonradan iade edilirdi. Şimdi ise SGK’nın karşıladığı kısım direk kaynakta indirilmekte ve sonradan herhangi bir ödeme sağlanmamaktadır.
İl ve ilçe bazında SGK ile anlaşmalı işitme merkezi listesine, adres bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz ⇒ SGK anlaşmalı işitme merkezleri listesi ve adresleri.
SGK işitme cihazı kaç yılda bir alınır?
5 yılda bir karşılanır. 5 yıllık süre dolmadan eğer cihaz bozulduysa ve yeni cihaz almanız gerekiyorsa kendi imkanlarınız ile almanız gerekir. 5 yıl dolduysa SGK destekli alınabilir.
İşitme cihazı raporu geçerlilik süresi nedir?
Tedavi ile iyileşmesi mümkün olan işitme kaybı rahatsızlıkları haricindeki rahatsızlıklar yani kalıcı kayıplar için düzenlenen raporlar süresiz olarak geçerlidir. Tedavi ile düzelebilmesi mümkün olanlar için süreli düzenlenebilir. Ancak bir raporla sadece bir kere cihaz alınır. Cihazın yenilenmesi durumunda tekrar rapor alınması gerekir.
Devlet işitme cihazının ne kadarını karşılıyor 2025
Yukarıda belirtilen şartlar sağlanıyorsa SGK işitme cihazının belli bir kısmını karşılamaktadır. Güncel destek tutarları şu şekildedir;
Emekli için karşılanacak tutar: | 3.028,00 TL |
Çalışan için | 2.442,00 TL |
Emeklilere işitme cihazı fiyatları
SGK Sağlık Uygulama tebliğine göre cihazın tamamına değil bir kısmına ödeme yapmaktadır. Siz alacağınız cihaza karar verdikten sonra işitme merkezlerinden net tutar hakkında bilgi alabilirsiniz.
65 yaş üstü işitme cihazı fiyatları
65 yaş üstü vatandaşlar için işitme cihazı alımlarında ek indirim sağlanmamaktadır. Karşılanacak tutarlar çalışma ya da emeklilik durumuna göre yukarıdaki tabloda paylaşılmıştır.
SGK işitme cihazı sorgulaması nasıl yapılır?
İşitme cihazını Sosyal Güvenlik Kurumu 5 yılda bir karşılamakta. Ancak kalan yararlanma süresi konusunda e-devletten sorgulama yapılamamaktadır.
Yeşil kart işitme cihazı ödemesi yapıyor mu?
Bildiğiniz üzere yeşil kart sigortalıları prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmakta ve sağlıktan birçok ödemeden muaf olmakta. Yeşil kartlıların da işitme cihazının bir kısmını devlet yukarıda belirtilen şartlarda karşılar. Yukarıda belirtilen yolu takip ederek yeşil kart sigortası ile işitme cihazı alabilirsiniz. Yeşil kartınızın aktif olup olmadığını yeşil kart sorgulama sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.