SGK Tahsis Talebi Ne Demek & Red, Kabul Edilmiştir?

1 ay önce 26

SGK Tahsis talebi ne demek sorusu özellikle EYT emeklilik başvuruları ile birlikte okurlarım tarafımdan bana en çok sorulan sorulardan birisi olmuştur. Tahsis, aslında kelime anlamı olarak bir şeyi ya da bir yeri özel birisine ayırmak anlamına gelir. Ancak Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından anlamı farklıdır. Bu yazımda sizlere tahsis talebinin ne olduğundan bahsedeceğim ve konu hakkında diğer bilgileri paylaşacağım.

SGK tahsis talebi nedir?

Tahsis, Sosyal Güvenlik mevzuatı açısından emeklilik anlamına gelir. Tahsis talebi bu nedenle emeklilik talebi anlamına gelir. Emeklilik dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu’na e-devletten ya da elden/posta yolu ile verdiğinizde sistemde tahsis talebi olarak görürsünüz. SGK DYS evrak takip sisteminde sorgulama yaptığınızda da …. tarihli tahsis talebi olarak görüntülenir. Tahsis talebine istinaden SGK tarafından size bir numara verilir. Bu numara tahsis numarası olarak adlandırılır. Tahsis numarası nedir sayfamızdan konu hakkında daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

4a tahsis talebi nedir?

4/a eski adı ile SSK Kapsamında çalışan sigortalıların tabi oldukları sigorta koludur. Son çalışması 4/a kapsamında olan sigortalıların emeklilik dilekçesi vermeleri durumunda sistemdeki açıklama 4a tahsis talebi diğer adı ile 4a emeklilik talebi anlamına gelir.

Tahsis talep Belgesi gönderildi ne demek?

Emeklilik dilekçesi diğer adı ile tahsis talep belgesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildiğinde ve evrak servisinden emeklilik servisine havale edildiğinde tahsis talep belgesi gönderildi olarak görünür.

Emeklilik tahsis talep ne demek?

Emeklilik için gereken tüm şartları sağlayıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik dilekçesi verdiğinizde emeklilik tahsis talebi olarak sisteme geçer. Bu emeklilik için dilekçe verdiğiniz ve dilekçenizin SGK kayıtlarına girdiği anlamına gelir.

Emekli maaşı tahsis talep tarihini takip eden ay başından bağlanır

Emekli maaşınız tahsis talebi yani emeklilik dilekçenizin Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt tarihini takip eden ayın başında bağlanır. Ayın 1’inde de başvursanız 30’unda da başvursanız emekli maaşınız başvuru tarihini izleyen ay başından bağlanır. Yani diyelim ki 17 Mart tarihinde tahsis talep dilekçenizi verdiyseniz aylık başlangıç tarihiniz 01 Nisan tarihi olacaktır. Nisan ayında tahsis numaranızın son rakamına göre aylık ödeme tarihinde bir tam bir de o güne kadar geçen süre için kısmi ödeme alabiliyorsunuz.

Evrak türü tahsis ne demek?

Evrak kayda alındığında tahsis olarak açıklama bölümü girildiyse emeklilik dilekçenizin kayda alındığı ve işlem sürecinin başlatıldığı anlamına gelir.

Dys tahsis talep ne demek?

DYS Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kullanılan evrak sistemidir. Kuruma gelen ve giden tüm evraklar DYS-Döküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edilir, kayda alınır ve gönderilir. DYS evrak takip sisteminden evrak varide sorgulaması yaptığınızda DYS tahsis talep açıklaması varsa emeklilik talebinizin SGK kayıtlarına geçtiği anlamına gelir.

Tahsis talep başvurunuz kabul edilmiştir ne demek?

Tahsis talep başvurunuz kabul edilmiştir açıklamasını görüyorsanız emeklilik başvurusunun onaylandığı ve aylık alabileceğiniz anlamına gelir. Bu açıklamayı görüyorsanız ilk ödeme döneminde ilk maaşınızı ve biriken tutarları bankadan alabilirsiniz.

SGK tahsis talep red ne demek?

Emeklilik talebi şartlar sağlanmadığı için reddedildiyse sistemde bu şekilde açıklama görünür. Reddin birçok nedeni olabilir. Prim borcu olması, prim gün sayısının yetersiz olması gibi.

E-devlet üzerinden alınan tahsis talebi ne demek?

Emeklilik başvurunuzu e-devletten online yaptıysanız sistemde sorgulama yaptığınızda bu şekilde görüntülenir.

Emeklilik tahsis talep Türü nedir, ne girilmeli?

Özellikle e-devletten yapılan emeklilik başvurularında emeklilik tahsis talep türünün ne girileceği hakkında tereddütler yaşanmaktadır. Eğer normal emeklilik başvurusu yapacaksanız ve ya EYT kapsamında başvuru yapacaksanız Emeklilik tahsis talep Türü kısmında “YAŞLILIK AYLIĞI” bölümünü seçmelisiniz. Bunun haricindeki tahsis talepleriniz için ilgili seçeneği seçmelisiniz.

Tahsis talep ne kadar sürer?

Tahsis talebine istinaden emekli maaşının bağlanma süresi bağlı olunan emeklilik servisi iş yoğunluğuna göre değişir. Genel olarak ortalama 1,5-2 ay içerisinde aylık bağlama işlemleri tamamlanır. Yukarıda da belirttiğim gibi geç bağlansa bile emekli aylığı tahsis talebinizi takip eden ay başından bağlanacağı için birikmiş ödeme alırsınız, bir kaybınız olmaz. Emeklilik dilekçesi verildikten sonra ne zaman maaş bağlanır başlıklı içeriğimizden konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Tahsis ilk karar ne demek?

Tahsis ilk karar aylık için gereken şartların sağlandığı ve emeklilik için dosyanın son onaya gönderildiği anlamına gelir.

Tum Makaleyi Oku