SGK Tarafından GSS Tescili Yapılmıştır En Yakın Sosyal Yardımlaşma Mesajı

1 ay önce 67

SGK tarafından GSS tescili yapılmıştır en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekmektedir mesajı özellikle EYT kapsamında emeklilik başvurusu ile birlikte birçok kişiye gitmeye başladı. Eğer size de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bu mesaj geldiyse ne olduğu ve yapmanız gerekenler hakkında içeriğin devamında gerekli bilgiler verilecektir.

GSS tescili ne demek?

GSS yani Genel Sağlık Sigortası herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, bakmakla yükümlü olarak anne, baba, eş ya da çocuklarından yararlanma hakkı olmayan, Türkiye’de ikamet eden ve 18 yaşını tamamlamış bireylerin zorunlu olarak dahil edildiği sigorta kapsamıdır.

SGK tarafından GSS tesciliniz yapılmıştır ne demek?

SGK tarafından GSS tesciliniz yapılmıştır mesajı size de geldiyse hayırlı olsun siz de zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alındınız anlamına gelir:). Genel Sağlık Sigortası ilk olarak 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle sosyal güvencesi bulunmayan ve Türkiye’de ikamet eden tüm Türk vatandaşları için zorunlu hale gelmiştir. Buna göre;

  • 18 yaşı tamamladıysanız,
  • Türk vatandaşıysanız ve Türkiye’de ikamet ediyorsanız,
  • Kendi adınıza zorunlu ya da isteğe bağlı herhangi bir sigorta kolu kapsamında değilseniz,
  • Bakmakla yükümlü olarak anne, baba, eş ya da çocuklarınızın sağlık güvencesinden yararlanamıyorsanız,
  • Kısaca herhangi bir kapsamda sigorta yoksa SGK tarafından otomatik olarak genel sağlık sigortası kapsamında tesciliniz açılmaktadır.
  • E-devlette yer alan GSS Tescil ve Borç sorgulama menüsünden hangi tarihten itibaren kapsama alındığınız ve güncel borç bilgilerinize erişebilirsiniz.

GSS tesciliniz yapılmıştır Mesajı gelenler ne yapmalı?

GSS tesciliniz yapılmıştır mesajı bana da geldi ne yapmalıyım?

  • Şimdi öncelikle GSS tescili açılan dönemde aktif sigortalılığınızın ya da bakmakla yükümlü olarak sigortanızın olup olmadığı önemli.
  • Eğer sigortalı çalıştığınız dönemlerde ya da bakmakla yükümlü olarak aktif sigortanız olmasına rağmen genel sağlık sigortası açıldıysa bu durumda iptal için SGK’ya başvurabilirsiniz.
  • Bu durumda GSS iptal ettirme dilekçesi ile SGK’ya başvurabilir ve tescil kaydınızı iptal ettirebilirsiniz.

Eğer iptal ettirme gibi bir durumunuz yoksa bu durumda iki seçeneğiniz var;

  • 60/G kapsamında her ay brüt asgari ücretin %3’ü tutarında GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanmaya devam edebilirsiniz. Hiç bir başvuru yapmazsanız bu şekilde her ay prim tahakkuk eder.
  • İkinci seçenek ise eğer genel sağlık sigortası kapsamında devam edecekseniz ve prim ödemek istemiyorsanız gelir testine başvurmanız gerekiyor. Gelir testine başvurduğunuzda eğer gelir testi sonucu 60/C-1 yani yeşil kart çıkarsa prim ödemeden sağlıktan yararlanırsınız.
  • Genel Sağlık Sigortası başvuru sayfamızdan adım adım nasıl başvurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

SGK tarafından GSS tesciliniz yapılmıştır gelir tespiti için sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurun

GSS tesciliniz yapılmıştır mesajı alırsanız, öncelikle bu tescil kaydının doğru olup olmadığını teyit etmek için SGK ile görüşün. Ardından vakit kaybetmeden en geç 1 ay içerisinde gelir testine başvurun.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku