Sigortalı Çalışan Vergi Mükellefi Olabilir mi 2024 ?

4 aylar önce 30

Sigortalı çalışan vergi mükellefi olabilir mi  ya da tam tersi basit usül vergi mükellefi sigortalı olabilir mi ? Sigortalı çalışırken aynı zamanda bir işyeri açmak, şirket ortağı olmak ya da tam tersi işyeri açıkken ya da şirket ortaklığı devam ederken vergi kaydını ya da ortaklığı terk etmeden sigortalı çalışmak mümkün mü ? Bu soruların cevabını hem vergi mevzuatını, bulunduğunuz vergi kapsamını hem de Sosyal Güvenlik mevzuatını göz önünde bulundurarak vermek gerekiyor.

Ssk’lı çalışan işyeri açabilir mi 2024

En çok sorulan soru olan sigortalı çalışan biri işyeri açabilir mi sorusunun cevabı ile başlayalım. 4a eski ismi ile sigortalı çalışırken işyeri açmanıza engel teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre ssk’lı çalışırken işyeri açmak konusunda Kanunda bir engel yoktur. İşyerinin kendi işyeriniz olmaması ve bu işyerinde fiili olarak çalışıyor olmanız tabi ki kanunen aranan şartlar arasındadır. Ancak ssk’lı iken işyeri açmak hususunda vergisel açıdan engel ya da sorun teşkil edebilecek bazı durumlar mevcuttur. Örneğin basit usül vergi mükellefi iseniz aşağıdaki açıklamayı okumanızı öneririm.

Basit usul vergi mükellefi ssk’lı olabilirmi ?

Basit usul vergi mükellefi sigortalı çalışabilir mi sorusunun cevabı ile devam edelim. Basit usul mükellef sigortalı çalışabilir mi evet çalışabilir ancak fiili olarak işin başında bulunma şartı kaybedilmiş olur.

Sigortalı çalışırken basit usülde vergi mükellefi olamazsınız. Zira basit usül vergi mükellefi olmanın temel şartlarından bir tanesi de işin başında fiili olarak durmaktır. Sigortalı çalışınca bu şart ihlal edildiğinden basit usül vergi mükellefi olamazsınız. Aynı zamanda sigortalı çalışırken şirket kurabilir, ortak olabilirsiniz. Bunda kanunen bir sakınca bulunmamaktadır.

Basit usülde sigortalı işçi çalıştırmak mümkün mü ?

Basit usüle tabi olmanın olmazsa olmaz şartı birebir işin başında olmaktır. İşyeri sahibi işin başında fiili durduktan sonra sigortalı çalıştırmasında kanunen engel bir durum yoktur. Sigortalı çalıştıran basit usül mükellefin gerçek usüle geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Vergi mükellefi olan Ssk’lı olabilirmi ?

Evet başka bir yerde 4a ssk kapsamında çalışmaya devam edebilirsiniz. İşyeriniz ve ya şirketinizin aktif kaydı ve mükellefiyeti devam edebilir. Bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada şuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer basit usülde vergilendirme kapsamında iseniz sigortalı çalışmaya başladığınızda basit usüle tabi olma şartlarını ihlal etmiş olacağınızdan gerçek usüle geçmeniz gerekir. Onun haricinde engel teşkil edecek bir durum bulunmamaktadır.

Kendi işyerimde sigortalı çalışabilir miyim ?

Maalesef bu kanunen mümkün değildir. Kendi işyerinizde/şirketinizde aktif  kaydınız devam ettiği sürece zorunlu olarak 4b eski adı ile bağkurlu olmanız gerekiyor. Sigortalı çalışacaksanız bunun başka bir işyerinde ve fiili olması gerekiyor. Yani tam tabiriyle ben kendimi başka işyerinde sigortalı göstereyim ama o işyerinde hiç çalışmayayım diyorsanız sakın yapmayın derim. Zira tespiti halinde adınıza ödenen tüm sigorta primleri iptal edilmekte, yersiz yararlandığınız sağlık giderleri faizi ile birlikte geri alınmakta ve ayrıca hakkınızda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmakta.

Sigortalı işe girince bağkur durur mu ?

Sigortalı işe başladığınız anda bağkur otomatik olarak durdurulur. Hem sigorta hem bağkur birlikte devam etmez. Ancak bazı durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi sigortalı işe girişi görmeyebiliyor ve bağkurunuzu otomatik kapatmayabiliyor. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bir dilekçe ile başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Dilekçeye istinaden SGK gerekli kontrolleri yaparak sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten 1 gün öncesinde bağkuru kapatacaktır.

Sigortalı çalışan işyeri açarsa bağkur öder mi?

Sigortalı çalışanlara bağkur açılmaz. SSK 30 tam gün üzerinden ödeniyorsa işyeri açsanız bile bağkur devreye girmez. Bağkur primi ne kadar başlıklı sayfamızdan güncel bağkur primlerine göz atabilirsiniz.

Çalışırken şirket kurulabilir mi ?

Bir yerde sigortalı çalışırken şirket kurmak ya da şirket yönetim kurulunda yer almak mümkündür. Ancak bir yerde çalışırken şirket kurmak istiyorsanız şu hususa dikkat etmek önemli. Örneğin sigortalı çalıştığınız işyerini kendi adınıza şirkete çeviremez yani kendi şirketinizde sigortalı olamazsınız. Ayrıca devlet memurları bazı istisnai durumlar haricinde şirket kuramazlar.

Öğrenci vergi mükellefi olabilir mi ?

Aktif öğrencilik devam ederek mükellefiyet açmada bir engel bulunmamaktadır. Vergi mevzuatı açısından işyeri açmak için gerekli şartların sağlanması vergi mükellefiyetini başlatmak için yeterli olacaktır. Öğrenci olmak işyeri açmaya engel değildir.

İşyeri açmadan vergi mükellefi olmak mümkün mü ?

Temel olarak işyeri açmadan vergi mükellefi olmak mümkün bulunmamakta. İşyeri ya da işyeri olarak nitelendirilebilecek bir işletme göstermeniz gerekiyor. Bu evinizin bir kısmı da olabilir. Yani evinizin bir kısmını işyeri olarak dizayn ederek home office tarzı işyeri açabilirsiniz. Ancak bazı meslek gruplarında işyeri açma ya da işyeri ruhsatı olmadan sadece aktif vergi kaydı ile mükellefiyet başlatılabilmekte. Evde e-ticaret yapmak bu işlerin başında gelmektedir.

Home office vergi mükellefi olmak için neler gerekli ?

Peki home ofis vergi levhası nasıl alınır ? Aktif işyeri olmadan evin bir kısmını yani odasını işyeri gibi göstererek home office çalışabilirsiniz. Tabi evin odasını buna göre dizayn etmeniz ve çalışma odası, masası gibi çalışma ortamını hazırlamanız gerekir. Çoğu işte özellikle e-ticarette Vergi Dairesi eve bakma gereği duymaz ve beyana göre vergiyi başlatır. Yapmanız gereken öncelikle muhasebeciniz ile birlikte bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne işe başlama dilekçesi vermek. Sonrası zaten kolay. Vergi kaydınız yani mükellefiyetiniz direk başlatılabilir ya da home office olarak bildirdiğiniz evinizde gerekli inceleme yapıldıktan sonra mükelleffiyet başlatılabilir.

Şirket sahibi başka yerde sigortalı olabilir mi ?

Peki şahıs şirketi olan başka yerde çalışabilir mi ? Başka işyerindeki çalışmanın fiili olması yani halk arasındaki tanımlaması ile kendini sigortalı göstermemesi koşulu ile şirket sahipleri başka işyerinde sigortalı çalışabilir.

İşyeri sahibi bağkur’lu olmak zorunda mı ?

Esasen vergi mükellefiyetinin başlam tarihi itibariyle kişilerin 4b yani bağkur kapsamında sigortalı olmaları zorunludur. Ancak kişi emekli ise ya da sigortalı çalışıyorsa bağkur açılmaz.

Bir işyerinde çalışırken aynı zamanda bir işyeri açmak mümkün mü ?

Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de sigortalı çalışan iş yeri açabilir mi sorusu olmakta. 4a yani ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adınıza bir işyeri açabilirsiniz. Bu durumun hem avantaj hem de dezavantajları vardır. Örneğin sigortalı çalışıyorsanız gerçek usulde mükellef olabilirsiniz ve her ay beyanname vermeniz gerekir. Bu olayın dezavantajı olan kısımdır. Ancak bağkur ödemezseniz bu da avantaj olarak belirtilebilir. Yani kısaca hem sigortalı hem vergi mükellefi olmakta kanunen bir sakınca yoktur.

Belediye çalışanı şirket kurabilir mi ?

Bazen Belediyelerde çalışanlar da bize sigortalı çalışan işyeri açabilir mi sorusunu sormakta. Belediyede sigortalı çalışan dükkan açabilir mi ya da işyeri açabilir mi sorusu duruma göre değişir. Eğer kişi devlet memuru ise ve 657 Sayılı devlet memurları Kanunu kapsamında çalışıyorsa ticaretle uğraşması yasak olduğundan şirket kurması da yasaktır. Sözleşmeli memur kadrosunda çalışanlar için de aynı durum geçerlidir. Memur ve ya sözleşmeli memur kadrosu dışında çalışanların şirket kurmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Kamu işçisi şirket kurabilir mi ?

Kamu işçilerinden de sigortalı çalışırken vergi mükellefi olmak konusunda talep gelmektedir. Kamuda sürekli işçi kadrosunda olanların şirket kurmalarında ya da vergi mükellefiyeti açmalarında kanunen bir sakınca bulunmuyor. Ancak 657 Sayılı kanuna tabi olarak Kamuda işçi kadrosunda çalışanlar vergi mükellefiyeti başlatamaz ya da şirket açamaz.

Şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi 2024

Şirket ortaklarının kendi şirketlerinde 4a ssk kapsamında sigortalı olmaları mümkün değildir. Ancak bu durumun da bazı istisnaları vardır. Örneğin anonim şirketlerin yönetim kurulunda olmayan ortakları sigortalı olabilirler. Ancak limited şirketlerde ya da kişinin yönetim kurulunda hissesi olan diğer şirket türlerinde sigortalı çalışabilmesi mümkün değildir.

Emekli biri basit usulde işyeri açabilir mi?

Emekli aylığı alanlar basit usulde işyeri açabilir. Basit usulde işyeri açmaktan dolayı aylığında herhangi bir kesinti de olmaz. Emekli işyeri açarsa maaşı kesilir mi sayfamızdan konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Vergi mükellefi olan sigortalı çalışabilir mi?

Fiili olması kaydıyla vergi mükellefinin sigortalı çalışmasında kanunen engel bir durum yoktur.

Sigortalı bir işte çalışan işyeri açabilir mi?

Evet açabilir. Sigortalı çalışanlar ticari mükellefiyet başlatabilir, şirket kurabilir.

Esnaf sigortalı olabilir mi?

Esnafların kanunen sigortalı olmasında bir engel yoktur. Ancak sigortalı çalışmanın fiili olması gerekmektedir.

Basit usul mükellefi sigortalı olabilir mi?

Basit usul mükelleflerin fiili olarak işin başında bulunmaları gerekmektedir. Basit usulde sigortalı çalışma durumunda bu şart kaybedildiğinden gerçek usule geçmeleri gerekmektedir.

Tum Makaleyi Oku