Site maliklerinin son zamanlarda tarafıma en çok sordukları soruların başında bu soru gelmektedir. Toplu konutlar ve özellikle sitelerin artması ile birlikte aidatlar, genel alanlar, temizlik, bakım ve onarım gibi konularda site şikayet konuları da artmaya başlamıştır. Tabi ki her zaman herkesi memnun etmek mümkün değildir ve birtakım uygulamalardan illa ki bazıları rahatsız olacaktır.
Apartman site yönetimi tarafından uygulanan politikaları beğenmeyenlerin bunların şikayeti ile alakalı kanunen izlemeleri gereken yol vardır. Bildiğiniz üzere sitelerde, apartmandaki işleyiş, gerçekleşebilecek uyuşmazlıklar ve tüm işleyiş Apartman Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Bu yazımızda site/ apartman yöneticisi nereye şikayet edilir ve nasıl bir yol izlenmelidir konusunda güncel bir rehber hazırlanmıştır.
Site yönetimi nereye şikayet edilir?
Site yönetimi şikayetinde bulunmadan evvel şikayetin konusunu ve izlenecek yolu bilmek gerekmektedir. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir uygulama konusunda Cimer ya da başka bir Kamu kurumuna bireysel olarak yapılacak başvuru hükümsüzdür. Zira apartmanlarda kararlar site yönetimi ve kat malikleri kurulu tarafından alınır ve alınan bu kararlar size göre yanlış olsa da herkesi bağlamaktadır.
Cimer ya da başka bir site yönetimi şikayet mercii kanalından doğrudan devlete yapılan site yönetimi şikayetinin işleme alınabilmesi için şikayet nedeninin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun haricinde bir uygulamadan meydana geliyor olması gerekmektedir.
Örneğin;
- Site yönetimi apartmanın vergisini eksik ödüyorsa, gösteriyorsa ya da usulsüzlük yapıyorsa,
- Kayıt dışı sigortalı çalıştırıyorsa ( örneğin kapıcının sigortasını yapmıyorsa, maaşını eksik ödüyorsa),
- Apartman yönetiminde çalışanların maaşları ve diğer özlük hakları eksik olarak ödeniyorsa,
- Çevre Kanunundan kaynaklı sorunlar mevcutsa.
Bu örnekler çoğaltılabilir. Yani şunu demek istiyorum. Eğer şikayet konusu kat malikleri tarafından çözülebilecek ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili yönetmelikler ile çözülebilecek bir iş ise bu durumda doğrudan Cimer ya da savcılığa başvurmak sorunu çözmeyecektir ve gereken zaten yapılmayacaktır.
Peki ama 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yanlış olan uygulamalar konusunda ne yapmalıyız? Burada yapılması gerekenler şunlardır;
- Öncelikle kat malikleri Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak ve burada karşılaşılan sorunu gündeme getirmek,
- Kat malikleri kurulu toplanılarak site yöneticinin hesap vermesini sağlamak,
- Kat malikleri kurulunda çıkan kararlar aleyhine sulh mahkemesine başvurmak.
Özetlemek gerekirse Kat Mülkiyeti kanunu kapsamında site yönetimindeki aksaklılar için kat malikleri kurulu olağan ya da olağanüstü şekilde toplanmalı ve sorunlar dile getirilmelidir. Eğer çoğunluk aynı konuda anlaşırsa salt çoğunluk kararı ile sorunlar çözülebilir. Toplantıya rağmen bir sonuç alınamıyorsa gereği için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açılabilir.
Apartman şikayet hattı
Şikayetlerin doğrudan yapılabildiği bir şikayet hattı yoktur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi site yönetimi savcılık şikayetinden önce konunun kat mülkiyeti kanunu kapsamında olup olmadığının değerlendirilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir. Kat malikleri toplantısında çözülemeyen sorunlar için sulh hukuk mahkemelerine başvurabilirsiniz. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamı dışında olan;
- SGK ve çalışma ile ilgili şikayetleri Alo 170 hattını arayarak,
- Vergi usulsüzlükleri konusundaki şikayetlerini 444 0 189 numaralı telefondan yapabilirsiniz.
- Ayrıca Kat Mülkiyeti kanunu dışında kalan tüm usulsüzlükleri site yönetimi Cimer şikayet hattından ya da diğer başvuru kanallarından yapabilirsiniz.
Site yönetimine şikayet dilekçe örneği
Site yönetimine herhangi bir konuda taleplerinizi ve şikayetlerini dilekçe ile iletebilirsiniz. Örnek dilekçe şu şekilde olabilir.
- …… Site yönetimine,
- Sitenizin …. Blok ve …. numaralı dairesinde ikamet etmekteyim. Sitemizde ………………………………….. ( buraya sorunu ayrıntılı yazın) sorunu yaşanmaktadır. Yaşanılan bu aksaklık/eksiklik nedeni ile gereğinin derhal yapılmasını arz ederim.
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.