Staj Sigortası Sorgulama: Meslek Lisesi, Çıraklık, Geçmiş Kayıtlar

1 ay önce 30

Staj sigortası sorgulama online olarak yaparak stajyerlik kapsamında ödenen sigorta primlerinizi ve gün sayınızı görüntüleyebilirsiniz. Bu yazımızda stajyer sigortası sorgulamasını nasıl ve nereden yapabileceğiniz ve stajyerlik sigorta başlangıcı sayılır mı, staj sigortası emeklilik şartlarını nasıl etkiler konularında tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Staj sigorta başlangıcı sorgulaması nasıl yapılır ?

Stajyerlik sigorta başlangıcı sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. Stajyerlik ya da çıraklık kapsamında başlangıç tarihinizi öğrenmek ve sigorta girişi sorgulaması yapmak için;

  • Staj bilgisi sorgulaması yapmak için öncelikle buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapın ⇒ stajyer ssk başlangıcı sorgulama.
  • T.C. numaranızı ve e-devlet şifrenizi girdikten sonra Kimliğimi Şimdi Doğrula diyerek staj sigorta başlangıcı sayılır mı sorgulamak için devam edin.
  • Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Hizmet Dökümü kısmını seçmeniz gerekmektedir.
  • Eğer Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü seçili kalırsa aşağıdaki kısımda staj sürelerine ilişkin hizmetler görüntülenemeyecektir.
  • Bunun nedenini ve e devlet staj sorgulaması sonucu neden “4a uzun vade hizmetiniz bulunmamaktadır!” yazdığı konusunda detayları yazımızın devamında ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Üniversite staj sorgulama

Staj sigorta sorgulama işlemlerini üniversitedeyken yapmış olduğunuz stajlar için de aynı menüden yapabilirsiniz. E-devletten nasıl sorgulama yapacağınız yukarıda adım adım anlatılmıştır.

Staj belgesi sorgulaması nasıl yapılır ?

Geçmiş staj sorgulama E-devletten nasıl yapabildiğiniz hakkında bilgilendirme yaptık. Eğer staj yaptığınız sürelere ait staj belgesi lazımsa;

  • Yine e devlet staj sigortası sorgulama ekranından sorgulama yapın.
  • Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü menüsünü takip edin.
  • Üniversite ya da meslek lisesi sigorta sorgulaması yaptıktan sonra buna ait belgeyi “YAZDIR” seçeneğini kullanarak indirebilir ve sizden isteyen kurumlara ibraz edebilirsiniz.

SGK çıraklık sigortası sorgulama nasıl yapılır ?

Ssk çıraklık sigortası sorgulaması da yine e-devlette yukarıda anlatılan aynı menüden yapılır. Yani E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü-Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü menülerini takip ederek çıraklık sigorta sorgulaması yapabilirsiniz.

Staj sigortam yapılmamış ne yapmalıyım?

Yukarıda e-devlet üzerinden staj bilgilerimi nasıl öğrenirim alt başlığında üniversite ve lise staj sorgulamasını ve buna ait yatan sigorta primlerinin nasıl sorgulanacağı konusunda bilgi vermiştik. Staj sigortası e-devlette gözükmüyor ise;

  • Üniversite ya da meslek lisesi staj sorgulama yaparken Tüm Sigorta Kolları seçeneğini seçmezseniz staj sigorta hizmetleri görünmez.
  • E-devlette SGK hizmet dökümü sorgulaması yapıldığında uzun vade hizmetleri görünür ve staj ya da çıraklık süreleri görünmez.
  • Staj SGK sorgulama ekranında Tüm sigorta kollarını seçmiş olmanıza rağmen hizmetler yine de görünmüyorsa staj yapılan işletme tarafından sigorta prim bildirimlerinin yapılmadığından dolayı görüntüleme yapamıyorsunuzdur. Bu durumda staj işletmeniz ile irtibata geçerek bu işi çözmeniz gerekmektedir.

Staj yaptığım yerleri nasıl öğrenebilirim?

Staj sigortası sorgulama e-devlet menüsünden sorgulama sonrasında sistemden “İşyeri Unvan Döküm” listesi alarak staj yaptığınız yerleri öğrenebilirsiniz.

Staj sigortası e devlette gözükür mü?

Evet, e devlette SGK tescil ve hizmet dökümüne giriş yaptıktan sonra tüm sigorta kolları seçeneğini seçerseniz staj hizmetlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Staj sigortası olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Herhangi bir SGK’dan, Alo 170 hattını arayarak ya da E-devlet staj sigortası sorgulaması yaparak giriş yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku