Ücretli Öğretmen Sigorta Sorgulama & Eksik Hizmetleri Tamamla

1 ay önce 111

Ücretli öğretmenlik sigortası kapsamında yatan sigorta primleri ile kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan yararlanma hakkına sahip olabilmekte. Aynı sigorta kapsamında emeklilik primleri de ödendiğinden bu kapsamda ödenen primler emeklilikte de sayılmakta. Ücretli öğretmen olarak çalışıyorsanız ücretli öğretmenlik hesaplama başlıklı yazımızdan ne kadar maaş alabileceğiniz konusunda hesaplama yapabilirsiniz. Bu içerikte ücretli öğretmen sigorta sorgulaması nasıl yapılır hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Ücretli Öğretmenlikte Sigorta Var mı?

Evet, ücretli öğretmenler 5510 Sayılı Kanun’un 4/1-a eski adı ile SSK kapsamında sigortalı sayılırlar.

Ücretli Öğretmenler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılırlar?

Ücretli öğretmen olarak görev yapanların sigortası 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında eski adı ile SSK olarak ödenmektedir.

Ücretli Öğretmen Sigorta Girişini Kim Yapar?

Ücretli öğretmenlik yapılan yere göre değişebiliyor. Bazı yerlerde okullar kendileri yaparken bazı yerlerde ise tüm işlemler bağlı olunan Milli eğitim Müdürlüğü Muhasebe birimleri tarafından yapılmaktadır.

Ücretli öğretmen sigorta girişi nasıl yapılır?

Ücretli öğretmenler çalışmaya başlaması ile birlikte sigorta girişleri bağlı oldukları Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılır.

  • Bu kapsamda en geç çalışmaya başlamadan 1 gün öncesinde sigorta giriş bildirgeleri elektronik ortamda SGK işe giriş bildirgesi uygulaması üzerinden yapılır.
  • Daha sonra her ay için en geç diğer ayın 26’sına göre SGK beyannameleri verilir.

Ücretli öğretmenlik sigorta sorgulaması nasıl yapılır?

Sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını, bu kapsamda ne kadar prim gün sayısı bildirimi olduğunu, sağlık sigortanızın açılıp açılmadığını e-devlet menüsünden yapabilirsiniz.

  • Prim gün sayısını sorgulamak ve sigorta günlerinizi öğrenmek için buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz ⇒ SGK tescil ve Hizmet Dökümü.
  • Sağlıktan yararlanıp yararlanamadığınız sorgulamak için buradan e-devlet ile giriş yapabilirsiniz ⇒ SGK provizyon sorgulama.
  • Sorgulama sonucu “Provizyon Alabilir, Müstehaktır ” yazıyorsa sağlıktan yararlanabilirsiniz anlamına gelir. Aksi durumda sağlığınızın kapalı olduğu anlamına gelir.

Ücretli öğretmenlik sigorta borçlanması yapabilir mi?

Ücretli öğretmen prim gün sayısı çalıştıkları ek ders süreleri esas alınarak bildirilir. Çalışılan her 7,5 saat 1 güne karşılık gelir. Toplamda her ay ortalama 15-22 arasında gün bildirimi yapılır. Ücretli öğretmenlerin 01.03.2011 tarihi ve sonrasında 30 günden az bildirilen süreleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvurarak borçlanma ve 30 güne tamamlama hakları bulunmaktadır.

Ücretli öğretmenin sigortası artık tam yatıyor mu?

Ücretli öğretmenlerin sigortası ay içerisinde girilen ders saatleri esas alınarak kısmi olarak yatırılıyor. Her 7,5 saatlik çalışma 1 prim günü olarak şekilde prim bildirimleri yapılmaktadır.  Sigorta bildirimleri ücretli öğretmenlik maaşı hesaplandıktan ve ödendikten sonra yapılmaktadır.

Ücretli öğretmen eksik sigorta tamamlama hakkı var mı?

Ücretli öğretmenlerin sigorta tamamlaması hakkı eskiden “06-Kısmi İstihdam” kodu ile bildirim yapılırken takip eden ayın sonuna kadar başvurulması durumunda vardı. Ancak son düzenleme ile 30 günden az süreler “07  Puantaj kodu” ile bildirildiğinden bu sürelerin takip eden ayın sonuna kadar ya da sonrasında borçlanılması maalesef mümkün bulunmamakta.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku