Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan yetim çocukların en çok sordukları soruların başında yetim maaşı alan sigortalı çalışabilir mi sorusu gelmektedir. Bu içerikte maaşın hangi hallerde kesildiği, hangi hallerde kesilemeyeceği konularında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Yetim aylığı alanların çalışması 2024
Normal şartlarda evet kesilir ancak bunun istisnai durumları vardır. Aşağıda belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere haricindeki kişilerin sigortalı çalışmaları durumunda yetim maaşları kesilir. İstisnalar şunlardır;
- SSK ve ya bağkur kapsamında ölüm aylığı alan çocukların sigortalı çalışması durumunda aylıkları kesilir. Ancak burada da bir istisna vardır. Eğer yetim aylığı alan kişi 25 yaşını tamamlamadıysa ve aynı zamanda üniversitede öğrenim görüyorsa sigortalı çalışsa bile aylık kesilmeyecektir. Üniversite öğrenim durumu aktif olmayanlar sigortalı çalışırsa aylık direk olarak kesilecektir.
- Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alanlardan anne ya da babası 01 Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden ve bu kapsamda yetim maaşı alanlar sigortalı çalışsalar bile aylıkları kesilmez. Aynı şekilde bu kapsamda aylık alanlar işyeri açsalar ve ya bağkurlu olsalar bile aylıkları devam eder. Burada kız çocukları için yaş şartı aranmamakta iken erkekler en fazla 25 yaşına kadar aylık alabilmektedir.
Babadan maaş alan kız sigortalı çalışabilir mi?
Babadan aylık alan kız çocukları sigortalı çalıştıklarında aylıkları kesilir. Bu durumun birkaç istisnası vardır. Bu istisnalar yukarıda verilmiştir. İstisnai durumlar haricinde çalışınca ölüm aylığı kesilir.
Emekli Sandığı’ndan yetim maaşı alan sigortalı çalışabilir mi?
Anne ya da babası ilk defa 01.10.2008 tarihinden önce emekli sandığına atandıysa sigortalı çalışma halinde maaş kesilmez. Ancak ilk defa 01.10.2008 tarihi ve sonrasında memuriyete atananlardan aylık bağlananların aylıkları sigortalı çalışma durumunda kesilir.
Yetim maaşı alan işyeri açarsa maaşı kesilir mi?
Anne ya da babası üzerinden maaş alırken işyeri açması gereken ya da şirket ortağı açması gerekenlerin de en çok sordukları soruların başında bu soru gelmektedir. Anne ya da babası üzerinden aylık alırken;
- SSK ya da bağkur kapsamında yetim aylığı alınıyorsa ve kişi 25 yaşın altında ise, aynı zamanda üniversitede öğrenim görüyorsa ve öğrenciliği aktif ise işyeri açsa da maaş kesilmez. Bunun haricindeki tüm durumlarda işyeri açılması durumunda bağkur devreye gireceğinden aylık kesilir.
- Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alan çocuklardan ise anne ve ya baba 01 Ekim 2008 tarihinden önce vefat ettiyse işyeri açsalar da aylık kesilmez.
Yetim maaşı kesilmemesi için dilekçe örneği
Yetim aylığınız kesildi ise ve gerekli şartları yeniden sağlıyorsanız aylığın bağlanabilmesi için SGK gelir aylık ödenek talep belgesini eksiksiz doldurarak;
- Bağkur kapsamında iseniz bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
- 4a SSK kapsamında iseniz Bağımsız Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı’na,
- 4c emekli sandığı kapsamında iseniz Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na,
Göndermeniz gerekmektedir. Ayrıca dilekçe yazmanız gerekmiyor. Ölüm aylığı için aylık talebi örneği ve yetim aylığı 18 yaş dilekçe örneğini Ölüm Aylığı Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur Örnek sayfamızda bulabilirsiniz. Ayrıca belgeyi PDF olarak indirebilir ve nasıl doldurulduğuna bakarak doldurabilirsiniz.
SGK yetim aylığı sorgulaması nasıl yapılır?
Maaşınızın ne kadar olduğuna ilişkin sorgulamayı e-devlet şifreniz ile aşağıda verilen sayfalardan yapabilirsiniz;
- 4a ssk için ⇒ ssk yetim maaşı sorgulama ,
- 4b bağkur için ⇒ bağkur yetim maaşı sorgulama ,
- 4c emekli sandığı için ⇒ emekli sandığı yetim maaşı sorgulama,
Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.