Buram Buram Nostalji! Size Çocukluğunuzu Hatırlatacak 9 Bayram Alışkanlığı

2 haftalar önce 28

Bayramlar, pek çok insanın hem neşeli hem de hüzünlü olduğu günler. Çünkü tüm bayramlar içerisinde bir parça nostalji barındırıyor. Hepimizin, çocukluk dönemlerimizden aşina olduğumuz eski bayram gelenekleri ve bayram alışkanlıkları bizleri modern zamanın hareketli dünyasından geçmişin hüzünlü koridorlarına götürüyor. Gelin hepsi buram buram nostalji kokan unutulmaz bayram geleneklerine birlikte bakalım.

İlginizi çekebilir:

Endonezya’dan Güney Afrika’ya: Dünyanın Dört Bir Yanından Ramazan Bayramı Gelenekleri

1. Bayram ziyaretleri
bayram gelenekleri

Aynı akrabalarla gün boyu farklı evlerde karşılaşmak belki biraz tuhaftı. Ancak bayramları bayram yapan şeylerden biri de hayatın koşuşturması içerisinde görmeye fırsat bulamadığımız yakınlarımızla bir araya gelmekti. Gerçi en önemli bayram alışkanlıkları içerisinde yer alan bu ziyaretler bugün de unutulmuş değil. Yine de tüm bayram ziyaretleri, belirli bir yaşın üzerinde olan herkes için bir parça nostalji duygusu barındırıyor.

2. Oyalı, işlemeli mendiller

Bazı bayram gelenekleri uzun yıllardır varlığını sürdürüyor. Bazıları ise unutulmaya yüz tutmuş vaziyette. İşte onlardan biri de oyalı mendiller. Günümüzden uzun zaman önce, bayram günlerinde büyüklerinin ellerini öpen çocuklara oyalı, işlemeli mendiller verilmesi son derece yaygın ve önemsenen bayram gelenekleri arasında yer alıyordu.

3. Bayramlık elbiseler

bayram gelenekleri

Bayramlar, özellikle de çocuklar için oldukça neşeli zamanlardır. Nasıl olmasın? Harçlıklar toplanacak, gezmelere gidilecek üstelik tüm bunlar olurken üzerlerinde yepyeni göz alıcı kıyafetler olacak! Evet, çocuklara bayram için özel dikilen ve satın alınan bayramlık elbiseler de unutulmaz bayram alışkanlıkları listemizde yer alıyor. Bir zamanlar, bayramlık ayakkabıların da bayramlık elbiseler kadar hassas bir konu olduğunu belirtmekte fayda var.

4. İkramlıklar

Şekerler, çikolatalar ve lokumlar dün olduğu gibi bugün de bayramların en önemli simgeleri arasında yer alıyor. Bayram ikramlıkları, modası geçmeyen bayram alışkanlıklarımızdan biri.

5. Kahve

Yılda yalnızca birkaç defa kullanılan özel fincanlarda ikram edilen bayram kahvelerinin lezzeti bir başka mı bilmiyoruz. Fakat Türk kahvesinin, bayram alışkanlıkları söz konusu olduğunda özel bir konuma sahip olduğuna eminiz.

6. Kolonya

bayram alışkanlıkları

Uzun yıllardır devam eden bayramlaşma rutinlerimizden biri de misafire kolonya ikram etmek.

7. Bayram sofraları

bayram alışkanlıkları

Tüm ailenin bir arada olduğu bayram sofraları da son derece kıymetli bayram geleneklerimiz arasında bulunuyor. Bayram sofraları hem tadına doyum olmayan lezzetli yemeklerin hem de birlik ve beraberliğin sembolleri arasında yer almaya devam ediyor.

8. Bayram şenlikleri

bayram alışkanlıkları

Şehrin belirli bölgelerinde tertip edilen bayram şenlikleri büyük küçük herkesin heyecanla beklediği bir şeydi. Bayram şenlikleri genellikle akşam saatlerinde ailece ziyaret edilir, oyunlar oynanır, başta macun olmak üzere türlü geleneksel lezzetlerin tadı çıkarılırdı.

9. Bayram tatlısı

bayram alışkanlıkları

Şüphesiz bayram tatlıları, bayram sofralarının en özel lezzetleri arasında yer alıyor. Misafirlere ikram edilen şerbetli, sütlü, fındıklı veya fıstıklı tatlılar, bayram ziyafetlerimizin en dikkat çeken unsuru ve önemli bir bayram geleneği olarak varlığını sürdürüyor. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku