Hem Sağlıklı Hem Lezzetli! Mutlaka Denemeniz Gereken En İyi Yulaf Ezmesi Tarifleri

2 haftalar önce 29

Yulaf ezmesi, sağlık ve lezzeti bir araya getiren mükemmel bir besin. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu tahıl, yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi ile enerji dolu. Ayrıca, çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlarla mükemmel bir besindir. Ancak, yulaf ezmesi sadece sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli tatlarla da mükemmel bir şekilde eşleşir. Bu yazımızda, en iyi yulaf ezmesi tarifleri nelermiş birlikte inceleyeceğiz. İşte en iyi yulaf ezmesi tarifleri…

Önce yulaf çeşitlerini tanıyalım 👇
yulaf ezmesi tarifleri

Hazır yulaf

Yulaf ezmesi, yulaf tanesinin öğütülmesiyle elde edilir. Genellikle kahvaltılarda veya atıştırmalıklarda kullanılır ve oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır.

İnce çekilmiş yulaf

İnce çekilmiş yulaf, yulaf ezmesinin daha küçük parçalara öğütülmesiyle elde edilen bir yulaf çeşididir. Bu işlem genellikle yulafı daha hızlı pişirmek veya daha pürüzsüz bir kıvam elde etmek için yapılır. İnce çekilmiş yulaf, kahvaltılık gevreklerden daha küçük tanelere sahiptir ve genellikle yulaf lapası, müsli, kek, kurabiye ve ekmek gibi çeşitli tariflerde kullanılır.

Yulaf kepeği

Bu yulaf kabuğu çıkarılmış tanenin dış tabakasıdır. Yulaf kepeği, yulafla karşılaştırıldığında lif ve protein bakımından daha yüksek bir besin haline gelir. Yulaf kepeği ek besin dozu için ekmeklere, kreplere, keklere eklenebilir veya sıcak bir kase gevrek olarak yenilebilir.

Yulaf unu

Yulaf unu lif açısından oldukça zengindir ve normal un yerine kullanılabilir. Yulaf ununu direkt olarak satın almanız gerekmiyor, normal yulafı mutfak robotundan geçirerek de yulaf unu elde edebilirsiniz.

Yulaf sütü

Yulaf sütü, yulafın suyla birlikte robottan geçirilmesi ile elde edilen bir üründür. Adına rağmen bir süt ürünü değildir. Kahveye veya süt içeren herhangi tarife katılabilir. İşte en iyi yulaf ezmesi tarifleri…

1. Yulaflı kekler

yulaf ezmesi tarifleri

Yulaf ezmesi tarifleri yazımıza başlıyoruz. Geleneksel muffinlere kıyasla bu keklerde rafine un ve şeker bulunmuyor! Üstelik lif ve protein kaynağı olduğu için sizi oldukça tok tutacak. Bu tarif aynı zamanda tereyağını elma püresi ve sıvı yağ ile değiştirerek toplam kaloriyi azaltıyor. Kahvaltıda, atıştırmalık veya tatlı olarak bu keklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Malzemeler

2 ¾ bardak yulaf
⅓ su bardağı esmer şeker
1 yemek kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı karbonat
1 su bardağı az yağlı sade kefir
2 büyük yumurta
½ bardağı blenderdan geçirilmiş elma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük elma, ince doğranmış (isteğe bağlı)

Yapılış

  1. Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Muffin kalıplarını yağlayın veya altlarına küçük yağlı kağıtlar koyun.
  2. Bir mutfak robotuna 2 ½ bardak yulaf koyun ve un benzeri bir doku elde edene kadar yaklaşık 2-3 dakika boyunca robottan geçirip yulaf unu yapın.
  3. Yulaf ununu geniş bir karıştırma kabına aktarın. ¼ bardak kalan yulaf, esmer şeker, tarçın, kabartma tozu ve karbonat ekleyin. İyice çırpın.
  4. Orta boy bir karıştırma kabında kefir, yumurta, elma püresi ve yağı birlikte çırpın. Islak malzemeleri kuru malzemelere ekleyin ve karıştırın. Kullanıyorsanız doğranmış elmayı da ekleyin.
  5. Hamuru muffin kalıplarına paylaştırın.
  6. 20-25 kadar dakika pişirin.

2. Yulaflı yoğurtlu tartolet

yulaf ezmesi tarifleri

Bu turtalar kahvaltıda yenecek kadar besleyici, tatlı olarak servis edilecek kadar da güzel! Yulaf, rafine un, fıstık ezmesi ise tereyağının yerine geçiyor. Turtalar birkaç gün önceden yapıp, doldurulup servis edilmeye hazır olana kadar hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.

Malzemeler

1 su bardağı yulaf
¼ bardak fıstık ezmesi
2 yemek kaşığı bal
½ bardak yoğurt
1 paket vanilin
6 yemek kaşığı dilediğiniz meyve

Yapılış

  1. Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Muffin tepsisini yağlayın.
  2. Yulaf, fıstık ezmesi ve balı bir mutfak robotuna yerleştirin ve yaklaşık 30 saniye ile 1 dakika kadar çalıştırın.
  3. Yulaf karışımını 6 adet muffin kalıbına eşit şekilde paylaştırın. Yulaf karışımını her bardağın tabanına ve yanlarına bastırarak yaklaşık 2-3 cm’lik bir yüksekliğe getirin. Bu tartoletin tabanı olacak.
  4. Tabanın rengi kahverengi olana kadar 18 ile 20 dakika, arada kontrol ederek pişirin. Sonra 15 dakika soğumaya bırakın.
  5. Tamamen soğuduktan sonra, her bir tartoletin içine 1½ yemek kaşığı yoğurt koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı meyve ekleyin. Bekletmeden servis edin.

İlginizi çekebilir:

Daha Sağlıklı ve Zinde Bir Vücut! Bağırsak Sağlığı İçin Tüketebileceğiniz 13 Besin

3. Ev yapımı yulaf sütü

yulaf ezmesi tarifleri

Yulaf sütünün popülaritesi son yıllarda arttı. Neyseki, bu tarif evde yapılabilecek kadar kolay! Üstelik bu tarif oldukça kişiselleştirebilir. Mesela içine bir paket vanilin atıp hafif tatlı bir süt elde edebilirsiniz. Yaptıktan sonra 5 gün boyunca dolapta saklanabilir.

Malzemeler

3 su bardağı su (oda sıcaklığında veya soğuk)
1 su bardağı yulaf
Bir çimdik tuz

Yapılış

  1. Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun ve 30 saniye boyunca yüksek ayarda karıştırın.
  2. Yulaf sütünü ince bir elekten (veya tülbentten) geçirerek bir kavanoza veya kapaklı bir şişeye dökün.
  3. Kapağını kapatıp soğuması için buzdolabına koyun.

Not: Kalan posayı yukarıdaki tarifler için kullanabilirsiniz.

4. Yulaflı vanilyalı smoothie

yulaf ezmesi tarifleri

Smoothie’ye yulaf ekleyerek hem besleyici hem de doyurucuyu bir karışım elde edebilirsiniz. Muz ve yulaf, sağlıklı tutan prebiyotiklerdir.

Malzemeler

2 bardak şekersiz sade yulaf sütü
2 küçük muz, soyulmuş
⅓ bardak ince öğütülmüş yulaf

Yapılış

  1. Tüm malzemeleri blendera koyun ve pürüzsüz hale gelinceye kadar yaklaşık 1 ile 2 dakika karıştırın.

5. Yulaf kaplamalı airfryer tavuk parçaları

yulaf ezmesi tarifleri

Yulaf ezmesi tarifleri yazımıza devam ediyoruz. Tavuk parçaları her yaştan insanın sevdiği yiyeceklerdir. Ekmek yerine yulaf kullanarak ve tavukları airfryer da yaparak daha sağlıklı hale getireceksiniz. Eğer air fryeriniz yoksa merak etmeyin! Fırında da pişirebilirsiniz.

Malzemeler

Yarım kilo kemiksiz derisiz tavuk parçaları
1 su bardağı kefir
1¾ bardak yulaf
Tuz
Kekik
Pul biber
Karabiber

Yapılış

  1. Tavuk parçalarını bir kaba alın üzerine kefir dökün. İyice karıştırın ve en az 30 dakika boyunca dolapta marineye bırakın.
  2. 190 derecede Airfyer veya fırını ısıtın.
  3. Bir mutfak robotuna 1¼ bardak yulaf koyun ve un benzeri bir kıvama gelinceye kadar yaklaşık 2 dakika boyunca makineden geçirin. Kalan ½ bardak yulafı, baharatlar ve tuzla karıştırın. Karışımı derin bir kaseye veya geniş bir tabağa aktarın.
  4. Tavuk parçalarını kaptan çıkarın, boşaltın ve kalan kefiri atın. Tavuk parçalarını iyice kaplanana kadar ekmek kırıntılarına bulayın.
  5. Tavuğun bir tarafını airfryerda 8 ile 10 dakika pişirin, çevirin ve diğer tarafını da aynı şekilde pişirin. Dışı kızarana kadar devam edin.

Not: Eğer fırın kullanacaksınız önceden 190 derecede ısıtın ve fırın tepsisini yağlayın, ya da yağlı kağıtla kaplayın. Bir tarafı 15 dakika pişirin, çevirin ve pişirmeye devam edin. Dışı iyice kızarana kadar fırında tutun.

6. Mantarlı yulaf ezmeli risotto

Risotto genelde pirinçten yapılır. Pirinç yerine yulaf kullanarak risottonun besin değerlerini artırabilir ve daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Malzemeler

6 su bardağı et veya sebze suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kıyılmış soğan
2 diş kıyılmış sarımsak
Yarım kilo dilimlenmiş mantar
½ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber
1 su bardağı yulaf
1 çay kaşığı taze kekik
¼ bardak rendelenmiş peynir

Yapılış

  1. Orta boy bir tencerede et suyunu kaynama noktasına getirin. Sonra üstünü kapatarak sıcak tutun.
  2. Büyük bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı, sarımsağı ve mantarları ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Soğanları pembeleşinceye kadar pişirin.
  3. Isıyı orta dereceye düşürün ve yulafları ekleyin. Sık sık karıştırarak 1 dakika pişirin. 1 su bardağı sıcak et suyunu ekleyip karıştırmaya devam edin. Bir bardak daha eklemeden önce tüm sıvının emildiğinden emin olun. Pişirmeye devam edin, gerektiği kadar karıştırın ve tüm et suyu bitene kadar her seferinde 1 bardak ekleyin, toplamda 25 ila 30 dakika pişirin.
  4. Kekik ve peyniri ilave edin. İşte bu kadar.

İlginizi çekebilir:

Sağlık Deposu! Çörek Otunun Faydaları Nelerdir, Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

7. Çikolata, fıstık ezmesi, muz ve yulaf ezmeli smoothie

Çoğu smoothienin aksine, bu bir yemek kadar doyurucu. Üstelik vegan!

Malzemeler

1½ bardak sade, şekersiz soya sütü (veya seçtiğiniz herhangi bir süt)
¼ bardak yulaf
1 yemek kaşığı şekersiz kakao tozu
1 yemek kaşığı doğal fıstık ezmesi
1 küçük olgun muz (veya ½ büyük muz)

Yapılış

  1. Tüm malzemeleri mutfak robotunda yaklaşık 1 dakika kadar karıştırın. Afiyet olsun!

8. Yulaflı çikolatalı kurabiye

Yulaf hemen hemen tüm tariflere eklenebilir ve anında yiyeceğin besin değerlerini, doyuruculuğunu artırır. Ayrıca yulaf, lif açısından zengindir.

Malzemeler

1 su bardağı yulaf
¾ su bardağı tam buğday unu
1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
¼ çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı doğal fıstık ezmesi
1 büyük yumurta
1 paket vanilin
½ bardak bal
½ su bardağı çikolata parçacıkları

Yapılış

  1. Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın ve bir kenara koyun.
  2. Yulaf, un, kabartma tozu ve tuzu bir karıştırma kabına ekleyin ve birleştirmek için karıştırın.
  3. Ayrı bir kapta fıstık ezmesini, yumurtayı, vanilini ve balı birlikte çırpın. Islak malzemeleri kuru karışıma ekleyin ve birleşene karıştırın. Çikolata parçacıklarını da katın.
  4. Hamuru top top yuvarlayın ve hazırlanan fırın tepsisine aralarında boşluk bırakarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 9 ile 10 dakika pişirin. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

9. Tuzlu zeytinyağlı yulaf

Kahvaltılık yulaflar genellikle tatlı olsa da, tuzlular da oldukça lezzetli. Bu kase, güne sebze yiyerek başlamanın harika bir yolu.

Malzemeler

1 çay kaşığı sirke
1 yumurta
½ bardak yulaf
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
⅛ çay kaşığı tuz
⅛ çay kaşığı karabiber
Üzeri için domates, yeşillik, pul biber (isteğe bağlı)

Yapılış

  1. Küçük bir tencerede 2 su bardağı suyu kaynatın. Suya 1 çay kaşığı sirke ekleyin.
  2. Yumurtayı dikkatlice suya kırın. Kapağı kapatın ve ısıyı kapatın. 4 dakika bekleyin, ardından yumurtayı oluklu bir kaşıkla çıkarın.
  3. Yulafı pişirin. Daha sonra zeytinyağı, tuz, karabiberi karıştırın ve üzerine pişmiş yumurta, domates ve varsa yeşillik ekleyin.

10. Yulaf ezmeli sebze çorbası

Yulaf ezmesi tarifleri yazımızın son tarifine geldik. Yulaf, erişteye göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Bu nedenle çorbamızı erişte yerine yulafla yapıyoruz.

Malzemeler

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy doğranmış soğan
2 diş kıyılmış sarımsak
2 orta boy doğranmış havuç
2 orta boy doğranmış kereviz
½ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber
½ bardak yulaf
4 su bardağı tuzsuz tavuk veya sebze suyu
¼ çay kaşığı pul biber
İstediğiniz baharatlar
3 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1 veya 2 limon

Yapılış

  1. Orta boy bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak, havuç ve kerevizi ekleyip sebzeler hafifçe yumuşayana kadar sık ​​sık karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  2. Yulafları ekleyin ve hafifçe kızarana kadar yaklaşık 2 ve 4 dakika daha karıştırarak pişirin.
  3. Tatlandırmak için et suyu, pul biber, baharatlar, maydanoz ve limon suyunu ekleyin. Sebzeler ve yulaf istediğiniz kıvama gelinceye kadar yaklaşık 4 ila 6 dakika pişirin.

Yulaf ezmesi tarifleri yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku