Mimari Yapısıyla Göz Kamaştıran Türkiye’nin En İyi Tarihi Otelleri

2 haftalar önce 54

Tarihi ve kültürel mirasları ile büyüleyen güzel ülkemizde seyahat tutkunları için keyifli bir konaklama listesi hazırlamak istedik. Ülkemizin farklı lokasyonlarında bulunan tarihi otelleri tek bir başlık altında topladık. Birbirinden farklı hayatları misafir eden ve tarihi dokusuyla göz kamaştıran konaklama birimleri arasında en dikkat çekenler aşağıda sizi bekliyor! O zaman herkes hazırsa hep birlikte nostaljik bir yolculuğa çıkalım ve Pera Palas’tan Cheltikov Otel’e dek ülkemizin tarihi dokusuyla büyüleyen en güzel otellerini birlikte keşfedelim. Türkiye’nin tarihi otelleri hangileri? Ülkemizde en eski geçmişe sahip otel hangisi? Tüm detaylar aşağıda sizleri bekliyor.

Pera Palas – İstanbul
Türkiye'nin tarihi otelleri

Türkiye’nin tarihi otelleri listemize giriş yaparken sizi çok eskilere götürüyoruz. Ülkemizin en eski oteli olan Pera Palas 1892 yılından beri ayakta ve hizmet vermeye devam ediyor. Üstelik bu otelde Atatürk’e ait bir oda da bulunuyor. Otele ait 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün Pera Palace Hotel’i ziyaretleri sırasında konakladığı oda olarak biliniyor. Öte yandan büyük önderimizin en kritik dönemlerde ülke için önem taşıyan kararları buradaki çalışmaları sırasında aldığını da hatırlatalım. Otelin 130 yıllık geçmişinde odalarında konaklayan pek çok önemli isim olduğu biliniyor. Mimarisiyle büyüleyen ve tarihe ışık tutan birçok ismi misafir eden bu otel Beyoğlu’nda konumlanıyor.

Adres: Meşrutiyet Cad. No:52 Tepebaşı 34430 İstanbul

Savon Otel – Hatay

Türkiye’nin tarihi otelleri listemize Savon ile devam ediyoruz. Osmanlı döneminde başlangıçta sabun fabrikası olarak işletilen Savon, yapılan restorasyonun ardından otel olarak kullanılmaya başlanmış. Mimarisiyle büyüleyen Savon’un avlusunda dolaşırken hala ferahlatıcı sabun kokularını hissedebilirsiniz. Geniş merdivenleri ve etkileyici avlusuyla Savon zengin bir tarihe tanıklık ediyor. 1860’lı yıllarda inşa edilen otel Antakya şehrinde olup, Antakya havaalanına 20 km uzaklıkta konumlanıyor.

Adres: Kurtuluş Cad. No:192 Antakya-Hatay

Splendid Palas Hotel – Büyükada

Türkiye'nin tarihi otelleri

Büyükada’da konumlanan Splendid Palas, 1908 yılında inşa edilen ve hala hizmet veren göz alıcı bir tesis. Bu oteli diğer yerlerden ayıran en önemli detay ise, Türkiye’de 1. derecede tarihi eser statüsünde korunan ve orijinalliğine sadık kalınarak işletilen tek otel ünvanına sahip olması. Birçok tarihi olaya tanıklık eden bu görkemli otel 110 yılı geride bırakarak sapasağlam duruyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde senelerce Cumhuriyet Baloları’na ev sahipliği yapan Splendid Palas, denize bakan kırmızı panjurlu odaları ile de dikkat çekiyor. Adaya yolunuz düşerse tarihe meydan okuyan bu oteli mutlaka ziyaret edin ve avlusunda bir kahve için deriz.

Adres:  Nizam, Yirmiüç Nisan Cd. No: 39, 34970 Adalar/İstanbul

Şirehan Otel – Gaziantep

Türkiye’de yer alan tarihi otelleri keşfederken rotamızı Güneydoğu Anadolu bölgesine çeviriyoruz ve Gaziantep’e götürüyoruz sizi. Şirehan otel 1885 yılında dönemin Halep Valisi tarafından kervansaray olarak inşa ettirilmiş. Mimarisi ile dikkat çeken bu tarihi otel, ipek yolu üzerine inşa edilmiş nadir hanlar arasında yer alıyor. İki katlı bu tarihi hana üç farklı kapıdan giriş yapılabiliyor. Öte yandan Şirehan’ın diğer hanlardan ayrılan özelliği ise üç cephesinde anıtsal taç kapılar bulundurması. Otel Gaziantep Havaalanı’na 18 km uzaklıkta olup tam anlamıyla şehir merkezinin kalbinde konumlanıyor.

Adres: İsmetpaşa, 1, Belediye Cd. No:1, 27010 Şahinbey/Gaziantep

Hotel Hışvahan – Gaziantep

Türkiye'nin tarihi otelleri

Bir diğer adıyla Lala Mustafa Paşa Han olarak da bilinen, Gaziantep’in en eski hanı Hışvahan, 2016 yılında gerçekleştirilen restorasyondan bu yana otel, restoran ve dükkan olarak hizmet veriyor. Hanın kapısından içeriye adımınızı attığınız andan itibaren sizi büyüleyen müthiş atmosferi ile Hışvahan, ülkemizdeki en eski ve en görkemli konaklama noktalarından biri diyebiliriz. 16. yüzyılın ortalarında inşa edildiği düşünülen han, Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde konumlanıyor. Eskiden kervansaray olarak kullanıldığı bilinen han, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Antep’in en meşhur hanı” olarak adından söz ettiriyor. Han, Gaziantep mutfağının en dikkat çeken lezzetlerini sunan zengin mutfağı ile de dikkat çekiyor.

Adres: Karagöz, Handan Bey Sk No:23/1, 27400 Şahinbey/Gaziantep

Büyük Londra Oteli – İstanbul

Tarihi ve kültürel hikayelerin kesişme noktası olan İstanbul’da, kentin en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapan bir otele götüreceğiz şimdi sizi. Beyoğlu’nun Pera’sında hizmet veren Büyük Londra Oteli, Mimar Semprini tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiş. Konuttan otele dönüştürülen bu tesis inşa edildiği dönemden bu yana oldukça popüler. Antika eşyaları, göz alıcı dekorasyonu ve duvar kağıtları ile dikkat çeken bu tarihi otel misafirlerini bambaşka bir döneme götürüyor adeta. Öte yandan Ernest Hemingway’in gazetecilik zamanlarında İstanbul’a geldiği dönemde işgal yıllarını gözlemlemek için bir süre Büyük Londra Oteli’nde kaldığını da hatırlatalım.

Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:53, 34430 Beyoğlu/İstanbul

The Museum Hotel – Hatay

Medeniyetler şehri Hatay’da konumlanan The Museum Hotel 2300 yıllık görkemli bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Milattan önce 300 yılından kalan tarihi duvarı, dikkat çeken Roma Hamamları başta olmak üzere 30.000 adet tarihi eser bu binanın çatısının altında sergileniyor. Aynı zamanda Dünya’nın bugüne kadar bilinen en büyük yekpare zemin mozaiğini de yine Museum Hotel bünyesinde ziyaret etmek mümkün. Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından depremi en az hasarla atlatan tarihi bina, günümüzde halen hizmet vermeye devam ediyor.

Adres: Haraparası, St. Pierre Mevkii, Hacılar Sk. No: 26/1, 31060 Antakya/Hatay

Tarihi Selçuklu Konağı – Mardin

Türkiye'nin tarihi otelleri

Mezopotamya Ovası’na bakan Tarihi Selçuklu Konağı ile Türkiye’nin tarihi otelleri listemize devam ediyoruz. Türkiye’nin tarihi konak otellerinden biri olan Selçuklu Konağı, bir zamanlar adliye olarak hizmet vermekteymiş. Öte yandan Selçuklu Konağı’ndaki odaların her birine meşhur Artuklu hükümdarlarının isimleri verilmiş. Oğuz Boylarından olan Artuklular, 1102-1409 yılları arasında Mardin ve çevresinde hüküm sürmüşlerdir. Otel etkileyici mimarisinde dikkat çeken tarihi taş bezeme işlemeleri ve etnik motifleriyle misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Tarihe tanıklık eden bir kentte, etkileyici hikayelere ev sahipliği yapan bir otelde konaklamak isterseniz Tarihi Selçuklu Konağı’nı mutlaka listenize ekleyin deriz.  

Adres: Teker Mahallesi Güleman 49. Sokak No:1 Artuklu / MARDİN

Cheltikov Otel – Kars

Kars’ın ilk konservatuar binası olarak da bilinen tarihi bir otele çeviriyoruz bu kez rotamızı. Rus işgali sırasında konak olarak kullanılan Cheltikov, 2011 yılında otele dönüştürülmüştür. Görkemli mimarisi ile dikkat çeken bu tarihi yapı cumhuriyetin ilanından sonra hastane, doğum evi, memleket hastanesi, zirai donatım binası ve hekim evi binası olarak kullanılmıştır. Barok stiliyle inşa edilen bu otelin muhteşem rölyeflere sahip dış cephesi ve etkileyici tavan motiflerini incelerken büyülenmemek elde değil. Kars’a yolunuz düşerse bu etkileyici yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Adres: Yusuf Paşa Mah. Şehit Hulisi Aytekin Cad. No.63 KARS

Divan Çukurhan Otel – Ankara

Türkiye'nin tarihi otelleri

Tarihi Türkiye otelleri listemizi sürdürüyoruz. Ulus’taki Tarihi Ankara Kalesi’nin hemen yanında konumlanan Divan Çukurhan Oteli, klasik Osmanlı mimarisinin belirgin özelliklerini taşıyor. Eski dönemlerden kalma bir kervansaray olan bu otel, aslında Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde cezaevi olarak kullanılmış. Tarihi Çukurhan Otel’in bir diğer önemli özelliği ise Dünya Anıtlar Fonu’nun belirlediği “Dünyanın Kurtarılmayı Bekleyen 100 Anıt Yapısı” arasında yer alması. Yıllara meydan okuyan bu tarihi otel, geçmişinde birçok hikayeye de ev sahipliği yapıyor.

Adres: Kale, 3 Depo Sokak, 06240 Altındağ/Ankara

Elçi Konağı Butik Otel – Şanlıurfa

Türkiye’nin tarihi otelleri listemizi Şanlıurfa’da konumlanan Elçi Konağı Butik Otel ile tamamlıyoruz. Bilinen en eski 12 Havari Kilisesi’nin müştemilatı olarak inşa edilen bu tarihi otel bin yıllık tarihi dokusuyla hala dimdik ayakta. Otel geleneksel dokuyu ve modern mimariyi kusursuz bir şekilde harmanlamayı başarıyor. Öte yandan otele yakın noktalar arasında Göbeklitepe, Harran, Halfeti ve civardaki diğer turistik alanlar bulunduğunu da hatırlatalım. Son olarak kente özgü sıra gecelerini de mutlaka deneyimlemenizi öneriyoruz.

Adres: Vali Fuat Caddesi, 1306. Sk. No:6, 63210 Şanlıurfa

Lavanta kokusu eşliğinde büyüleyici taş evlerde konaklamak istiyorsanız sizin için mağara otel konseptine yakından bakıyoruz!

Tum Makaleyi Oku