Son Dönemde Popüler Olan Barefoot Ayakkabı Nedir, Faydaları Nelerdir?

2 haftalar önce 28

Ayakkabılar yalnızca şık bir görünümün tamamlayıcı unsuru değil. Aynı zamanda insan sağlığı söz konusu olduğunda da büyük bir önem taşıyan araçlar. Bu sebeple ayakkabılardan, diğer giyim ürünlerine kıyasla çok daha büyük beklentilerimiz olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hareket kabiliyetini artıran, rahat, konforlu, insan sağlığı için bir tehdit oluşturmayan ve üstelik güzel bir ayakkabılara kim sahip olmak istemez? İşte bu noktada, özellikle son dönemde iyiden iyiye popüler hale gelen barefoot ayakkabı ön plana çıkıyor. İngilizcede çıplak ayak, yalın ayak gibi anlamlara gelen barefoot kelimesi, aslında son dönemde hayli popüler olan bu ayakkabı modelinin ne olduğu konusunda hayli açıklayıcı. Evet, barefoot ayakkabılar yalın ayak yürüyormuş hissi uyandırıyor. Bir başka ifadeyle barefoot ayakkabıların yüksek konfor sağlayan ve ayak fizyolojisi için oldukça uygun ürünler olduğu söylenebilir. Öte yandan bebek barefoot ayakkabı modelleri, özellikle bebek gelişimine pozitif katkı sunduğu için ebeveynlerin gözdesi konumunda. Ancak yetişkinler için de sağladığı pek çok avantaj var. Dilerseniz gelin, barefoot ayakkabı nedir ve faydaları nelerdir birlikte bakalım.

Ayakkabıların insan yaşamındaki en önemli araçlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz

Pek çoğumuz gün içerisinde uzun süre ayakta duruyor. Bazılarımız için yürümek en sık yaptığımız eylemlerin başında geliyor. İşte bu sebeple sağlıklı bir yaşam için doğru ayakkabı tercihi yapmak hayli önemli. Kullandığımız ayakkabıların fizyolojik özelliklerimize ve özellikle de ayak fizyolojisine uygun olması gerekiyor. Bu doğrultuda ayakkabılar, yalnızca şık bir kıyafetin tamamlayıcı unsurları değiller. İşte bu noktada, belli başı özellikleri ile mevcuttaki diğer tüm ayakkabılardan ayrılan barefoot ayakkabılar ön plana çıkıyor.

Barefoot ayakkabı nedir?

Yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi barefoot, yalın ayak anlamına gelen İngilizce bir kelime. Bu doğrultuda kelimenin anlamı, yazımıza konu olan ayakkabı modelinin ne olduğu hususunda da hayli açıklayıcı. Yani barefoot ayakkabı ne demek sorusuna yanıt verebilmek için kelimenin anlamına bakmak dahi büyük oranda yardımcı olabilir.

Barefoot ayakkabılar yalın ayak yürüyormuş hissi uyandıran, yüksek konforlu modeller olarak ifade ediliyor

barefoot ayakkabı

Ayrıca pek çok uzman, bu ayakkabıların ayak fizyolojisi için de son derece uygun olduğunu dile getiriyor

Özellikle bebek barefoot ayakkabı modelleri, bebeklerin daha özgür bir yürüme deneyimi yaşamasına olanak tanıyor. Bu doğrultuda yalnızca fizyolojik açıdan değil, duygusal ve psikolojik olarak da sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine katkı sunuyor. Elbette barefoot ayakkabıların yetişkinler için de sağladığı bazı avantajlar var.

Barefoot ayakkabıları, piyasadaki diğer pek çok ayakkabıdan ayıran belli başlı bazı özellikleri var

Bunlar, barefoot ayakkabıları insan sağlığı için faydalı hale getiren unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Barefoot ayakkabılar özellikleri itibarıyla ve bu doğrultuda sağladığı avantajlar sebebiyle özellikle son dönemde pek çok insan tarafından tercih ediliyor. Bu noktada ilk etapta barefoot ayakkabıların tipik özelliklerine yakından bakmak faydalı olabilir.

Barefoot ayakkabı özellikleri nelerdi?

barefoot ayakkabı

Her şeyden önce barefoot ayakkabılar diğer ayakkabılara kıyasla çok daha ince ve esnek tabanlara sahip. Bu sayede daha özgür ve rahat şekilde yürüme imkanı sunuyor ve ayakların doğal şekilde hareket etmesini destekliyor. Gün geçtikçe popüler hale gelen bu ayakkabı modelinin bir diğer dikkat çeken yanı ise geniş burun ön kısımları. Barefoot ayakkabılar kullanıcılarına, ayak parmaklarının daha doğal bir pozisyon almasına izin veren geniş bir burun kısmına sahip. Öte yandan bu ayakkabılar,  topuk ile ayak parmakları arasındaki yükseklik farkını en aza indiriyor ve ayakların daha doğal bir şekilde oturmasına yardımcı oluyor. Son olarak piyasadaki diğer ayakkabılara nazaran daha az destek sunuyor.

Barefoot ayakkabı faydaları neleridir?

barefoot ayakkabı

Yukarıda değindiğimiz kendine has özellikleri sebebiyle barefoot ayakkabı son zamanlarda ciddi şekilde popüler hale gelmiş durumda. Peki, barefoot ayakkabı faydaları neler? Her şeyden önce barefoot ayakkabılar, sahip olduğu özellikler sebebiyle ayak kaslarının güçlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca doğal yürüyüş ve koşu biomekaniğini destekliyor. Bununla birlikte ayak yapısının sağlıklı şekilde gelişmesine katkı sunuyor. Diğer ayakkabılara kıyasla çok daha hafif ve ince tabana sahip olan bu ayakkabılar yürüyüş yapılan zeminin daha iyi hissedilmesine katkı sunuyor. Çeşitli destek yapılarından yokusun olması ise ayağın kendini desteklemeyi öğrenmesini, ayak ve bacak kaslarının aktif kalarak daha güçlü gelişimini sağlıyor.

Sahip olduğu kendine has özellikleri yetişkin barefoot ayakkabı modellerini son dönemde popüler hale getirdi

barefoot ayakkabı

Yürüyüş ve koşu için son derece konforlu bir kullanım sunması ayrıca günlük kullanım için de elverişli yapısı bu dikkat çekici ayakkabı modeline ilgiyi artırmış durumda. En iyi erkek barefoot ayakkabı modelleri için buraya tıklayabilirsiniz. Ayak ve denge gelişimine yardımcı olan, rahat ve konforlu en iyi kadın barefoot kadın ayakkabı modelleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku