Yemekten Sonra Bastıran Uyku Ve Halsizliğin Sebepleri Nelerdir?

2 haftalar önce 31

Yemekten sonra uyku gelmesi sayısız insanın karşılaştığı bir durum. Milyonlarca insan her zaman olmasa bile bazı dönemlerde, yemek yedikten hemen sonra müthiş bir uyuma isteği ve halsizlikle mücadele etmek durumunda kalıyor. Bu sebeple yemekten sonra neden uyku gelir, yemekten sonra neden uyku bastırır gibi soruların yanıtını merak eden kişilerin sayısı hiç de az değil. Öyleyse gelin yemekten sonra neden uyku gelir sorusunun yanıtını birlikte arayalım.

İlginizi çekebilir:

Yemek Yedikten Hemen Sonra Uyursanız Ne Olur?

Yemekten sonra gelen uyuma isteği ve yorgunluk, pek çok insanın gündelik hayatta karşılaştığı durumlardan biri
yemekten sonra neden uyku gelir

Yani yemekten sonra uyku gelmesi, günümüzde oldukça yaygın. Peki, ama bu durumun altında yatan sebepler neler?

Yemekten sonra neden uyku gelir?

Uzmanlar, yemekten sonra vücudun sindirim sürecine odaklandığını ve kan akışının bu bölgede yoğunlaştığını ifade ediyor. Yemekten sonra insanların uykusunun gelmesine ve sofradan müthiş bir halsizlikle kalkmalarına neden olan şeylerden biri bu.

Kan şekerinin düşmesi ve vücudun enerji harcamaya başlaması da yemekten sonra uyku gelmesine neden olan unsurlar arasında gösteriliyor

Vücudumuz, yemek yedikten hemen sonra besinleri enerjiye dönüştürmek için insülin salgılar. Bu ise kan şekerinin yükselmesine ardından ani bir şekilde düşmesine neden olur. Kan şekerinin ani düşüşü ise kişinin enerji seviyesinin azalmasına ve uykusunun gelmesine sebebiyet veriyor. Kısacası yemekten sonra uyku gelmesine neden olan faktörler temelde kan şekerinin düşmesi, sindirim süreci ve vücudun fazladan enerji harcaması olarak gösterilebilir.

Yemeğin ardından uyku bastırmasına neden olabilen başka şeyler de var 👇

Söz gelimi şeker hastalığı yemekten sonraki yorgunluğun ve uyku halinin sebeplerinden biri. Ayrıca triptofan içeren ve dolayısıyla vücutta serotonin ve melatoninin salınımının artmasına neden olan gıdalar da yemekten sonra uyku getirebilir veya kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Çünkü hem serotonin hem de melatonin uykuya yardımcı olan hormonlar arasında yer alıyor.

Ağır ve yağlı yemekler, uyku ihtiyacının daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir

yemekten sonra neden uyku gelir

Bir başka ifadeyle ağır ve yağlı yemekler daha çok uykunuzu getirebilir. Elbette halsizlik hissinin de daha gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilirler. Öte yandan uzmanlar protein ve karbonhidrat bakımından zengin yemeklerin de uyku getirebileceğini belirtiyor.

Yemekten sonra ortaya çıkan uykuyu ve yorgunluğu engellemek için ne yapılabilir?

yemekten sonra neden uyku gelir

Uzmanlar yemeğin ardından beliren uyku ve halsizliği önlemek için hafif ve dengeli beslenmek gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca yeterli su tüketmek de yemekten sonra bu istenmeyen durumun oluşmaması için yapılması gereken şeylerden. Son olarak hafif egzersizler yapmak veya vücudun enerjisini yeniden toplaması için bir süre dinlenmek de uzmanlar tarafından önerilen yöntemler arasında yer alıyor. Elbette tüm bunlar yemekten sonra uykunuzun gelmesine neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuzun olmadığı şartlarda yapılması gereken şeyler. Aksi bir durumda olan yani bir sağlık sorunu bulunan kişilerin profesyonel yardım almaları gerekiyor.

Yemekten sonra aniden gelen uyku nasıl geçer?

yemekten sonra neden uyku gelir

Uzmanlara göre yemekten sonra aniden bastıran uyku halinden sıyrılmak için yapabileceğiniz en iyi şey mekân değiştirmek. Söz gelimi salondan balkona çıkarak orada birkaç dakika geçirebilirsiniz. Kısa bir yürüyüş yapmak da bu konuda önemli bir fayda sağlayacaktır. Ayrıca hareket halinde olduğunuz herhangi bir aktivite de yemek sonrası bastıran uykunun dağılmasına yardımcı olur. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku