Güney Amerika Ormanlarında Gezinti Yapmayı Seven Sıra Dışı Bir Bitki: Yürüyen Palmiye

1 hafta önce 117

J. R. R. Tolkien tarafından kaleme alınan Yüzüklerin Efendisi serisini okuyanların veya Peter Jackson’ın aynı isimle beyaz perdeye uyarladığı film serisini izleyenlerin yakından tanıdığı “Entler” Tolkien’in kurgusal evrenindeki en dikkat çekici ırklar arasında yer alıyor. Zira ilk bakışta hayli büyük ağaçları andıran bu “ağaç çobanları” tıpkı insanlar gibi yürüyebiliyor ve hatta konuşabiliyor. Elbette böylesine ilginç karakterlere bir fantastik edebiyat eserinde rastlamak pek şaşırtıcı değil. Peki, ya Orta ve Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında, tam olarak benzemeseler de Entleri andıran canlılarla karşılaşabileceğinizi söylesek ne dersiniz? Evet, kıtanın orta ve güney kesimlerindeki yağmur ormanları socratea exorrhiza olarak isimlendirilen hayli ilginç bitkilere ev sahipliği yapıyor. Ancak bu tuhaf canlılar daha çok “yürüyen palmiye” adıyla tanınıyor. İşte Güney Amerika ormanlarının “gezinti sever” bitkisi yürüyen palmiye hakkında bilmeniz gerekenler.

Güney Amerika’nın orta ve güney kesiminde yer alan yağmur ormanları oldukça ilginç bir bitki türüne ev sahipliği yapıyor: Socratea exorrhiza

Socratea exorrhiza, Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına özgü bir palmiye türü

Ancak bu bitkiler daha çok yürüyen palmiye adıyla biliniyor

Evet, yürüyebilen ağaçların olduğunu duymak şaşırtıcı olsa da durum bu!

Çeşitli iddialara göre bu ağaçlar gerçekten yürüyebiliyor. Yani bu tuhaf canlıların hareketini bazı başka bitkilerde görülen hareket ile karıştırmamak gerekiyor

Yürüyen palmiye ağacı nasıl hareket ediyor?

yürüyen palmiye

Elbette bu ilginç canlının varlığından haberdar olan herkes, ilk önce bu sorunun yanıtını arıyor. Hemen söyleyelim; yürüyen palmiye ağacı, kendine özgü benzersiz kök yapısı sayesinde hareket edebiliyor.

Ağacın destek kökleri yerin altında değil üzerinde bulunuyor

yürüyen palmiye

Boyları birkaç metre yüksekliğe ulaşabilen bu köklerden bazıları zaman içerisinde canlılık özelliğini kaybediyor ve yeni kökler ortaya çıkıyor. İşte bazı insanlar, benzersiz kök yapısı sayesinde yürüyen palmiye ağaçlarının diledikleri yöne doğru hareket etme kabiliyeti geliştirdiklerini ileri sürüyor.

Yürüyen palmiye ağaçlarında görülen hareket kabiliyetinin eşsiz bir adaptasyon olduğu ifade ediliyor

yürüyen palmiye

Bu iddiayı destekleyen grubun başında ise bölgedeki turist rehberleri geliyor. Çünkü yürüyen palmiye ağacı, bölgeyi turistik bir cazibe merkezi haline getiren unsurlar arasında yer alıyor. Bu kişiler, ağaçların gölgelik bölgelerden “yürüyerek” uzaklaşabildiğini, Güneş’e ve su kaynaklarına doğru gidebildiğini dile getiriyor. Ancak bu yürüme eylemi bildiğimiz yürüme eylemi kadar hızlı değil. Çünkü iddialara göre yürüyen palmiye ağaçları tüm yıl boyunca, başlangıç noktalarından ancak birkaç metre uzaklaşabiliyor. Bununla birlikte bazı palmiye ağaçlarının yılda 20 metre kadar yürüyebildiğini dile getiren anlatılara rastlamak da mümkün!

Bu tuhaf palmiye ağaçlarının yürüyebildiği yönündeki anlatıların şehir efsanesi olduğunu belirten uzmanlar var

yürüyen palmiye

Çok sayıda insan bu palmiye türünün şaşırtıcı şekilde yürüme kabiliyeti geliştirdiğine inansa da bazı bilim insanları aksini ileri sürüyor. Buna göre palmiyeler, rüzgâr başta olmak üzere çeşitli çevresel faktörler olmadan hareket edemez, etmiyor. Çünkü kökleri bizim bildiğimiz anlamda bir hareket etme veya yürüme yeteneğine sahip değil. Bu sebeple bazı uzmanlar ağaçların, yağmur ormanlarında diledikleri gibi dolaşmalarının ve su kaynakları bakımından zengin, Güneşli yerleri yurt edinmelerinin mümkün olmadığını dile getiriyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku